Απετράπη επίθεση τζιχαντιστών στη Νέα Υόρκη, μια «νέα 11η Σεπτεμβρίου»

Μια έφοδος τζιχαντιστών στην Τάιμς Σκουέρ και στο νεοϋορκέζικο μετρό, με υπόδειγμα τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες: το σχέδιο αυτό απετράπη το καλοκαίρι του 2016, αποκάλυψε την Παρασκευή η εισαγγελία της Νέας Υόρκης, χάρη στην επέμβαση ενός πράκτορα του FBI που είχε παρεισφρήσει μεταξύ των προσώπων
που το απεργάζονταν.

Την επίθεση σχεδίαζαν δύο 19χρονοι, ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι, καναδός υπήκοος, και ο Τάλχα Χαρούν, αμερικανός υπήκοος που ζει στο Πακιστάν. Επρόκειτο να διαπραχθεί «κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», από τις αρχές του Ιουνίου ως τις αρχές του Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Όμως ένας πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, παριστάνοντας το μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που σχεδίαζε μια «νέα 11η Σεπτεμβρίου», κατάφερε να έλθει σε επαφή μαζί τους μέσω smartphones και να πάρει μέρος στις συζητήσεις και στις προετοιμασίες τους: την αγορά εκρηκτικών τύπου TATP—που προτιμούν οι τζιχαντιστές—στον Καναδά από τον Ελ Μπαχνασάουι, την άφιξή του στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2016, την αναγνώριση των γραμμών του μετρό που θα στοχοθετούνταν, σύμφωνα με την εισαγγελική ανακοίνωση.

Στις επαφές που έκανε με τον πράκτορα του FBI, ο νεαρός Καναδός διαβεβαίωνε ότι ήθελε να «σκοτώσει πολύ κόσμο» και να επιτεθεί σε συναυλίες: «μπαίνουμε με τα όπλα στα χέρια, σαν αυτό που έκαναν οι τύποι στο Παρίσι», ανέφερε, παραπέμποντας στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάταν.

Ο Τάλχα Χαρούν σχεδίαζε να φθάσει στις ΗΠΑ την τελευταία στιγμή για να πάρει μέρος στη διάπραξη των επιθέσεων. Στα μηνύματα προς τον πράκτορα, χαρακτήριζε το μετρό «τέλειο στόχο» και διαβεβαίωνε πως ήθελε να «σκοτώσει όσους περισσότερους επιβάτες ήταν δυνατό», όπως είχε συμβεί στην επίθεση στις Βρυξέλλες την 22α Μαρτίου 2016.
Ο Ελ Μπαχνασάουι συνελήφθη από το FBI την 21η Μαΐου 2016 στο Κράνφορντ (Νιού Τζέρσεϊ), 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Νέας Υόρκης.

Ομολόγησε τον Οκτώβριο την ενοχή του σε επτά κατηγορίες, εκ των οποίων τρεις—συνομωσία για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας και τοποθέτηση βομβών σε δημόσιο χώρο και στις δημόσιες συγκοινωνίες—επισύρουν ισόβια κάθειρξη. Θα μάθει την ποινή του τη 12η Δεκεμβρίου.

Ο Χαρούν, τον οποίο βαρύνουν πέντε κατηγορίες, συνελήφθη στο Πακιστάν τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι αρχές των ΗΠΑ ευελπιστούν ότι θα εκδοθεί σύντομα. Οι κατηγορίες σε βάρος του επίσης επισύρουν ισόβια.

Στα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον πράκτορα του FBI, ο νεαρός είχε διαβεβαιώσει ότι ήθελε να «περικυκλώσουν την Τάιμς Σκουέρ» και να σκοτώσουν «χιλιάδες» ανθρώπους.

Ένας τρίτος άνδρας, ο Ράσελ Σαλίκ, φιλιππινέζος υπήκοος, 37 ετών, συνελήφθη στις Φιλιππίνες τον Απρίλιο κι αναμένεται επίσης να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Είχε συμβάλει στη χρηματοδότηση των επιθέσεων, στέλνοντας λίγα περισσότερα από 400 δολάρια, μέσω του πράκτορα του FBI, για την αγορά πυρομαχικών και εκρηκτικών.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και με την κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η Νέα Υόρκη ζει με τη διαρκή ανησυχία μιας νέας τρομοκρατικής ενέργειας, κι οι τουριστικοί προορισμοί όπως η Τάιμς Σκουέρ παρακολουθούνται στενά.

Η πιο πρόσφατη επίθεση στην αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα είχε γίνει τη 17η Σεπτεμβρίου 2016, όταν μια βόμβα τοποθετημένη σε κάδο απορριμμάτων είχε εκραγεί Σάββατο βράδυ στην πολυσύχναστη συνοικία Τσέλσι, χωρίς να προκαλέσει παρά μόνο τραυματισμούς.

Ο μοναδικός ύποπτος, ο Άχμαντ Ραχίμι, ένας Αμερικανός με καταγωγή από το Αφγανιστάν, κατηγορείται ότι είχε τοποθετήσει κι έναν δεύτερο μηχανισμό μερικούς δρόμους πιο μακριά που όμως βρέθηκε κι εξουδετερώθηκε πριν εκραγεί, καθώς κι έναν τρίτο στο Νιού Τζέρσεϊ, που δεν προκάλεσε θύματα.

Ο Ραχίμι συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα, έπειτα από ανταλλαγή πυρών, και στην κατοχή του βρέθηκε ένα σημειωματάριο με κείμενα που αποδίδονται στον Οσάμα μπιν Λάντεν και σε έναν ιδεολόγο του ΙΚ. Η δίκη του άρχισε τη Δευτέρα στο Μανχάταν.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα