Απίθανη φαντάζει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τις 7 Απριλίου. Κατά της μεταφοράς των εργασιακών στην 3η αξιολόγηση οι δανειστές

Η έκβαση της τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών από την πλευρά της κυβέρνησης και επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, αναμένεται να κρίνει πολλά για την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Το ραντεβού των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για σήμερα (Παρασκευή) και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν τα αποτελέσματα των τεχνικών διαβουλεύσεων των προηγούμενων ημερών. Το σημαντικότερο ωστόσο αναμένεται να είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης να μεταφερθεί το μεγάλο «αγκάθι» των εργασιακών στην τρίτη αξιολόγηση, αλλά και
σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν στο είδος των μέτρων στο Ασφαλιστικό.

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί. Οι δανειστές δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν στις απαιτήσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ σχετικά με τις νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ δεν αποδέχονται ούτε και το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα εργασιακά στην επόμενη διαπραγμάτευση.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών είναι η τοποθέτηση κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι το να πάνε στην τρίτη αξιολόγηση τα εργασιακά «είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας που δεν ξέρω πώς να σας το πω. Ξεχάστε το». Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας τόνισε ότι «Ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του προγράμματος και της βιωσιμότητας του χρέους», χωρίς μάλιστα να παραλείψει να ευχηθεί με νόημα στους δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωνε «Καλό Πάσχα».

Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται πιο πιθανό να πιει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το πολυπόθητο για αυτόν κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιοχανσον (όπως είπε στην επιτροπή της Βουλής αντιπαραβάλλοντας την επιθυμία του με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θέλει 2% του ΑΕΠ πλεονάσματα) παρά να δει να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις κυβερνητικές προσδοκίες κινούνται οι δανειστές και σε ότι έχει να κάνει με το ύψος των «αντισταθμιστικών» μέτρων, αλλά και το χρόνο εφαρμογής τους. Η επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο απηχεί απολύτως τις προθέσεις των δανειστών, οι οποίοι επιμένουν ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα της υπέρβασης από τους στόχους που μένει να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Πλέον τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα και έως τις 7 Απριλίου είναι εφικτό να υπάρξει τεχνική συμφωνία, εάν βέβαια υπάρξει η πολιτική βούληση. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η ψήφιση των νέων μέτρων και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και του ρόλου που θα έχει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι στο «καλό» σενάριο συνολική συμφωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα