Απλή αναλογική μέχρι το τέλος για την κυβέρνηση που ωστόσο αναζητά συναινέσεις για τον εκλογικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αναξιοπιστία σε κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση τους στον εκλογικό νόμο καταλογίζει ανώτατη κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ως το τέλος με την απλή αναλογική. Υπογράμμισε δε ότι δεν αλλάζει τίποτε στο σχεδιασμό συμπληρώνοντας «Όπως έλεγε ο Μάο. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Παράλληλα, σημείωσε ότι θα αναζητήσει συναινέσεις και στον εκλογικό νόμο και στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η ΝΔ δέχεται να ανοίξουν και άρθρα για τα οποία τα δύο κόμματα δεν συμφωνούν, ώστε μετά τις εκλογές
να μπορεί η επόμενη Βουλή να αποφασίσει αν θα τα αλλάξει η όχι.

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή με την απλή αναλολγική. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο», ανέφερε η ανώτατη κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι «από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουμε μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπουμε ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση».

«Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά. Εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα, και όχι πριν τις εκλογές, αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. Σαράντα χρόνια η αριστερά γι’ αυτό μιλάει. Θα μπορούσε κάποιος να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε», τόνισε.

Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα θέλει δημοψηφίσματα θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει».

Αναφερόμενος ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε ότι η αφορούσε το πώς θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση», διευκρίνισε.
Ωστόσο, συνέδεσε τον «δημοψηφισματικό χαρακτήρα» των επόμενων εκλογών με τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική: «εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι; Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω;» αναρωτήθηκε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα