Από Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στον «αέρα» από την Δευτέρα 1η Ιουλίου θα βρίσκεται, εκτός απροόπτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να μπουν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης εκτιμά ότι από το νέο πλαίσιο θα προστατευτούν τουλάχιστον 180.000 δανειολήπτες που έχουν «κόκκινο» δάνειο με προσημείωση πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα οι ιδιώτες δανειολήπτες οι οποίοι

αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας υπολογίζονται στους 130.000, ενώ ακόμα 50.000 αιτήματα θα υποβληθούν από δανειοληπτες με µικρά επιχειρηµατικά και επαγγελµατικά δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί µε προσηµείωση πρώτης κατοικίας.

Η ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασία θα «παγώνει» αυτόματα πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να προστατεύουν με αυτό τον τρόπο την πρώτη κατοικία τους. Η λειτουργία της πλατφόρμας θα είναι επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα και οι δανειοληπτες θα υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα για ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Με την υποβολή της αίτησης οι δανειολήπτες θα δίνουν αυτόματα την έγκριση τους σε Δημόσιο και τράπεζες να «σκανάρουν» τα προσωπικά τους εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία από εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Το ίδιο θα γίνεται και με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα φορτώνονται αυτόματα στην πλατφόρμα.

Τράπεζες και Δημόσιο θα βάζουν στο μικροσκόπιο τους τις φορολογικές δηλώσεις από το 2014 έως και το 2018, του δανειολήπτη και του/της συζύγου, αλλά και τα προσωπικά στοιχεία του δανειολήπτη από τον ΕΦΚΑ

Η πλατφόρμα θα υπολογίζει με βάση τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος το ποσοστό επιδότησης που θα έχει ο δανειολήπτης. Ο νόμος προβλέπει η επιδότηση να διαμορφώνεται από το 20% έως το 50% ανάλογα µε την οικογενειακή κατάστασή και το εισόδηµά του δανειοληπτη. Για τα επιχειρηματικά η επιδότηση θα είναι για όλους 30% ανεξάρτητα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπενθυµίζουµε ότι τα κριτήρια για ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας είναι:

Η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας να µην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για «καθαρά» στεγαστικό δάνειο

Αν το δάνειο είναι επαγγελµατικό µε υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειµενική αξία διαµορφώνεται στα 175.000 ευρώ.

Το ληξιπρόθεσµο ποσό του δανείου είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επαγγελµατικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόµισµα (π.χ. σε ελβετικό φράγκο), τότε λαµβάνεται υπόψη η ισοτιµία ξένου νοµίσµατος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ώστε να καθοριστεί το µέγιστο όριο των 130.000 ευρώ.

Το εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια.

Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ (µαζί µε µετοχές, οµόλογα, κοσµήµατα, ράβδους χρυσού, πολύτιµους λίθους).

Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των µεταφορικών µέσων (σ.σ.: κότερα, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Οι τράπεζες θα προτείνουν επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής µέχρι 25 έτη, µε την προϋπόθεση ότι η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος. Το επιτόκιο είναι Εuribor τριµήνου συν περιθώριο 2%. Σηµειώνεται ότι η επιδότηση του ∆ηµοσίου διαρκεί όσο και η ρύθµιση, ενώ κάθε χρόνο επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότηση

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Το σακάκι του Αντετοκούμπο με εικόνες από την αρχαία Ελλάδα και το μήνυμα του ράφτη του στο Instagram Το εστιατόριο Mirazur βραβεύεται ως το καλύτερο στον κόσμο Η οπτική ψευδαίσθηση που έκανε ροζ τον ουρανό της Βρετανίας
Keywords
Τυχαία Θέματα