Από που πηγάζει το «φαινόμενο» Τραμπ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκεντρώσει, δικαίως η αδίκως, ένα μεγάλο μέρος της προσοχής όχι μόνο του Αμερικανικού αλλά και του παγκόσμιου τύπου. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το όνομα του φιγουράρει στην πρώτη θέση των Google News στον σύνδεσμο Top Stories. Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν αφιερώσει πολυσέλιδα αφιερώματα, αρνητικά και θετικά, σε αυτή την ιδιάζουσα προσωπικότητα. Το ίδιο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει
και από τηλεοπτικές εκπομπές, με τελευταίο παράδειγμα το εβδομαδιαίο talk show του John Oliver "Last Week Tonight".

Τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης, της μέρας που γίνονται ταυτόχρονα εκλογές σε 11 περιφέρειες των Η.Π.Α και παραδοσιακά οι νικητές εκείνης της ημέρας παίρνουν και το χρίσμα των αντίστοιχων κομμάτων τους, έδωσαν ένα μεγάλο προβάδισμα στον Τραμπ που αναδείχθηκε νικητής σε 7 από τις 11 περιφέρειες (Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginia). Η προοπτική του να κερδίσει ο Τραμπ το χρίσμα έχει δημιουργήσει ένα ρήγμα στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων με πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Τζον Μακέιν να δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους (i).

Από που όμως πηγάζει το «φαινόμενο» Τραμπ;

Αρκετοί αναλυτές έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τους λόγους που η υποψηφιότητα Τραμπ έχει τύχει τέτοιας υποστήριξης. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί καλύπτουν ένα ευρύ ιστορικό, πολιτικό και προσωπικό φάσμα. Ένα δείγμα της ιστορικής προσέγγισης αποτελεί η ανάλυση του περιοδικού Ατλάντικ σύμφωνα με την οποία η επιτυχία του Τραμπ δεν είναι ένα απλό φαινόμενο των καιρών αλλά αποτέλεσμα μιας τάσης που θα συνεχιστεί ακόμα και μετά τις εκλογές του 2016. Σύμφωνα με την ανάλυση η τάση αυτή οφείλεται, σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, στην απέχθεια προς την υπάρχουσα κατάσταση, στις ηγετικές μορφές και των δύο κομμάτων, και σε ένα είδους θυμό για τις αδυσώπητες αλλαγές στην κοινωνία (ii).

Αντιθέτως, η εφημερίδα Washington Post επικεντρώνεται στην προσωπικότητα και στις πολιτικές του. Σύμφωνα με την ανάλυση, η απλοϊκότητα των απαντήσεων του, η γενική απέχθεια προς τους μετανάστες, η αποστροφή προς το πολιτικό οικοδόμημα, καθώς οι προκλητικές δηλώσεις του αποτελούν τους λόγους της δημοτικότητας του (iii). Στη ρητορική του επικεντρώνεται και η Daily Telegraph η οποία αναφέρει ότι οι Αμερικανοί βρίσκουν στο πρόσωπο του Τραμπ έναν υποψήφιο ο οποίος τους επιτρέπει να διοχετεύσουν τον θυμό τους (iv). Η ύπαρξη τόσων αντικρουόμενων απόψεων σχετικά με τους λόγους που φέρνουν τον Τραμπ κοντά στην απόκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών δεν ευνοεί τις εικασίες σχετικά με τους πραγματικούς λόγους. Είναι σαφές όμως ότι η αδυναμία καθορισμού των αιτιών της ανόδου του Τραμπ υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για ένα περαστικό φαινόμενο αλλά για κάτι που αξίζει να μελετηθεί σε επίπεδο ακαδημαϊκής έρευνας.

i) Stephen Collinson, "Gop at War with Itself," CNN Politics March 4, 2016.,

ii) Norm Ornstein, "The Eight Causes of Trumpism," The Atlantic January 4, 2016.,

iii) Jeff Guo, "The Real Reasons Donald Trump's So Popular -- for People Totally Confused by It," The Washington Post December 12, 2015.,

iv) Ruth Sherlock, "Why Is Donald Trump So Popular?," The Daily Telegraph December 9, 2015.,

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα