Από τη Δυτική Ελλάδα ξεκινά η τροφοδοσία πόλεων με ΥΦΑ

Είχε ανακοινωθεί από το 2021, ότι το φυσικό αέριο θα πάει και στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και η στροφή στον ενεργειακό τομέα που κάνει η χώρα μας και εν γένει η ΕΕ, οδηγούν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ).

Μάλιστα, σε εκδήλωση που έγινε στην Πάτρα, εγκαινιάστηκαν τα μεγάλα έργα υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ

Μάριο Τσάκα και τον πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Βασίλη Κοτρώνη.

Σε πρώτη φάση, το φυσικό αέριο θα φθάσει στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνολικά, θα κατασκευαστούν 208 χιλιόμετρα δικτύου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023, ενώ η τροφοδοσία των πόλεων θα γίνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Μάλιστα, έως το 2023, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), αριθμός ο οποίος θα είναι πολλαπλάσιος εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

Σημειώνεται, ότι η Βαρκελώνη είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη, με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Πάτρα, που τροφοδοτείται με ΥΦΑ.

Για «ένα σημαντικό έργο που θα βγάλει τη Δυτική Ελλάδα από την ενεργειακή απομόνωση και θα αποτελέσει μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης», μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι «το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και θα ενισχύσει την απασχόληση, καθώς στη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας».

Ο Μάριος Τσάκας, τόνισε ότι η τροφοδοσία της Πάτρας θα γίνεται μέσω δεξαμενών, εγκατεστημένων στον χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) της Πάτρας. Στις δεξαμενές αυτές, θα αποθηκεύεται το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο και στον ίδιο χώρο θα επαναεριοποιείται προκειμένου να μεταφερθεί, ως αέριο πλέον, με χαλύβδινους και πλαστικούς σωλήνες, σε όλους τους δρόμους της πόλης.

«Η ΔΕΔΑ εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες και πιο αυστηρές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και ασφάλειας του έργου και ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων», υπογράμμισε ο Μάριος Τσάκας.

Σημειώνεται ότι πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής ενεργειακή κρίση και γίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδείνωσε την κατάσταση, η ΔΕΔΑ είχε κάνει μια στρατηγική επιλογή που σήμερα τη δικαιώνει: είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να υποδεχθεί στα δίκτυά της το τοπικά παραγόμενο βιομεθάνιο και υδρογόνο. Η εταιρεία αναμένει, πλέον, από τη ΡΑΕ, την έκδοση άδειας διαχειριστή βιομεθανίου για να υλοποιήσει τα πρώτα, στην Ελλάδα, πιλοτικά έργα παραγωγής, έγχυσης και διανομής βιομεθανίου.

Επιπλέον, η ΔΕΔΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ό, τι αφορά την προοπτική διανομής υδρογόνου μέσα από τα δίκτυά της, ετοιμάζοντας πιλοτικό έργο με τίτλο «Χωριό Υδρογόνου», για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα και θέρμανση ενός οικισμού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Βασίλης Κοτρώνης, δήλωσε ότι με τη δημοπράτηση και την υλοποίηση έργων δικτύου φυσικού αερίου ύψους 300.000.000 ευρώ για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η ΔΕΔΑ στέκεται στα πόδια της πιο ισχυρή από ποτέ, έτοιμη για τις ενεργειακές προκλήσεις του μέλλοντος.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕSmarthink: Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας φέρνει το μέλλον στα σπίτια των καταναλωτώνΑναβαθμίζεται η Ρεβυθούσα με νέα προβλήτα για υγροποιημένο φυσικό αέριοΚομισιόν: Πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό φυσικό αέριο
Keywords
Τυχαία Θέματα