Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη: Σαχάρα «ντύθηκε» η Ελλάδα

Στην κορύφωσή του βρέθηκε την Τρίτη (23/4) το κύμα αφρικανικής σκόνης που σκεπάζει τη χώρα, με απόκοσμες εικόνες να καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Η παρουσία σκόνης από την Σαχάρα ήταν έντονα αισθητή στην ατμόσφαιρα σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την Τετάρτη, ο δυτικός άνεμος θα αρχίσει και σπρώχνει τη σκόνη προς τα Δωδεκάνησα πιο προοδευτικά πιο ανατολικά, εξασφαλίζοντας για την Πέμπτη και την Παρασκευή πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Οι εικόνες μοιάζουν

βγαλμένες από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θύμιζε. Η αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα του ουρανού από κόκκινο σε πορτοκαλί.

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2024, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα Αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα. 

Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο AQUA της NASA το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 αποτυπώνει το έντονο κύμα Αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, εξήγησε ότι υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων pm 2,5 που την Τρίτη ήταν πολύ αυξημένα, όπως και pm 10. «Η σκόνη προέρχεται από Βόρειες ερημοποιημένες ζώνες της Αφρικής, δεν είναι επικίνδυνη κατά βάση, δημιουργεί όμως μεγάλο πρόβλημα οπτικού όπως ορίζεται, χαρακτήρα».

Ο κ. Λέκκας μίλησε για κορύφωση του φαινομένου το βράδυ της Τρίτης, με τους Νοτιάδες που αναμένονταν μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα. Εξήγησε επίσης, πως πρόκειται για σκόνη η οποία κάνει καλό στο έδαφος δεδομένου ότι περιέχει και μεταφέρει ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στον εμπλουτισμό της γης που καλλιεργείται.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν διότι παρά το φόβο που υπήρχε παλαιότερα και τις θεωρίες για προβλήματα στην υγεία, όταν η σκόνη αυτή εισπνέεται, δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια σε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα πολύ χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, άτομα που έχουν προβλήματα αναπνευστικά, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους», κατέληξε.

αυτό δεν είναι Αφρικανική σκόνη, αυτό είναι η συντροφιά του δαχτυλιδιού με διαδρομή το Μόρντορ pic.twitter.com/kDq6nr5lO1

— φαξγιου. (@fax_you) April 23, 2024
Keywords
Τυχαία Θέματα