Απολιθώματα «ιπτάμενων δράκων» βρέθηκαν στη Χιλή

Οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία ότι ένας «ιπτάμενος δράκος» - γνωστός για την παρουσία του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου - επίσης πάτησε το πόδι του στη Χιλή.

Ο δεινόσαυρος ανήκε σε μια ομάδα πρώιμων πτερόσαυρων που βρίσκονταν στη γη πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια.

Απολίθωμα αυτού του ιπτάμενου δράκου ανακαλύφθηκε στην έρημο Ατακάμα στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ερπετό της Ιουρασικής εποχής - το οποίο είχε μακριά ουρά, φτερά και αιχμηρά προς τα έξω δόντια - στο νότιο ημισφαίριο.

Το απολίθωμα στη Χιλή

ανακαλύφθηκε από τον Οσβάλντο Ρότζας, διευθυντή του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ερήμου Atacama, στην πόλη Cerritos Bayos το 2009.

Μετά από ανάλυση διαπιστώθηκε ότι το ζώο ήταν μέρος της υποοικογένειας Rhamphorhynchinae, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Είναι το πρώτο δείγμα από την υποοικογένεια Rhamphorhynchinae που ανακαλύφθηκε στο νότιο ημισφαίριο, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Ο Τζόναθαν Άλαρκον, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης των λειψάνων, είπε ότι οι ανακαλύψεις από αυτήν την ομάδα προέρχονται συνήθως από την Ευρώπη και τα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν στη Χιλή δείχνουν ότι «η κατανομή των ζώων αυτής της ομάδας ήταν ευρύτερη από αυτή που ήταν γνωστή μέχρι τώρα».

Η ανακάλυψη δείχνει πιθανή μετανάστευση μεταξύ του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου.

«Υπάρχουν και πτερόσαυροι αυτής της ομάδας στην Κούβα, που προφανώς ήταν παράκτια ζώα, οπότε πιθανότατα έχουν μεταναστεύσει μεταξύ Βορρά και Νότου ή ίσως ήρθαν μια φορά και έμειναν, δεν το γνωρίζουμε», δήλωσε ο κ. Αλάρκον.

Πηγή: Independent

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤα ζώα μεταμορφώνονται για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και με την ελπίδα να επιβιώσουνΠώς τα θηλυκά χταπόδια τιμωρούν τα αρσενικά που τα παρενοχλούνΕξερευνώντας τα προγράμματα του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου
Keywords
Τυχαία Θέματα