Απολιθώματα μεγαραπτόρων στην Παταγονία ανακάλυψαν επιστήμονες

.

Επιστήμονες στην Παταγονία της Χιλής φέρνουν στο φως τα νοτιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν καταγραφεί εκτός Ανταρκτικής, περιλαμβανομένων των απομειναρίων μεγαραπτόρων που θεωρείται ότι κυριαρχούσαν στην τροφική αλυσίδα της περιοχής πριν τον μαζικό αφανισμό τους.

Τα απολιθώματα των μεγαραπτόρων – σαρκοφάγος δεινόσαυρος που ζούσε σε τμήματα της Νότιας Αμερικής κατά την Κρητιδική Περίοδο πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια- βρέθηκαν σε μεγέθη μέχρι και 10 μέτρων, σύμφωνα

με το Journal of South American Earth Sciences.

«Μας έλειπε ένα κομμάτι» είπε στο Reuters ο Μαρτσέλο Λέπε, διευθυντής του Chilean Antarctic Institute (INACH). «Ξέραμε ότι όπου υπήρχαν μεγάλα θηλαστικά, θα υπήρχαν επίσης μεγάλα σαρκοφάγα, μα δεν τα είχαμε βγει ακόμα».

Τα απομεινάρια, που ανακαλύφθηκαν και ανασύρθηκαν στην κοιλάδα Ρίο ντε λας Τσίνας της Χιλής μεταξύ του 2016 και του 2020, περιλαμβάνουν επίσης κάποια ασυνήθιστα απομεινάρια unenlagia, δεινοσαύρων σαν τους βελοσιράπτορες που πιθανότατα καλύπτονταν από φτερά.

.

Τα δείγματα, σύμφωνα με τον Τζάρεντ Αμούντεο, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Χιλής, είχαν κάποια χαρακτηριστικά που δεν είναι παρόντα σε αντίστοιχα δείγματα στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία.

«Θα μπορούσε να είναι ένα νέο είδος, που είναι πολύ πιθανό, ή να ανήκουν σε μια άλλη οικογένεια δεινοσαύρων που είναι στενοί συγγενείς» είπε, προσθέτοντας πως χρειάζονται επιπλέον στοιχεία.

Οι έρευνες έδειξαν επίσης περισσότερο φως στις συνθήκες της πτώσης μετεωρίτη στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, που εκτιμάται πως οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Λέπε υπέδειξε μια απότομη πτώση θερμοκρασιών στη σημερινή Παταγονία και κύματα έντονου ψύχους διάρκειας χιλιάδων ετών, αντίθετα με το εξαιρετικά θερμό κλίμα που επικρατούσε για μεγάλο μέρος της Κρητιδικής Περιόδου.

«Η μεγάλη διακύμανση που βλέπουμε, η βιολογική ποικιλομορφία, αντιδρούσε επίσης σε πολύ ισχυρό περιβαλλοντικό ερέθισμα» είπε ο Λέπε. «Ο κόσμος ήταν ήδη σε κρίση πριν (τον μετεωρίτη) και αυτό φαίνεται στους βράχους της κοιλάδας Ρίο ντε λας Τσίνας» πρόσθεσε.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Νεπάλ: Ο άνθρωπος που κατέγραψε σε βίντεο την συντριβή του αεροπλάνου και το τέλος της ζωής τουForbes: Πώς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της ΕλλάδαςΜείωση του πληθυσμού της Κίνας για πρώτη φορά από 1961. Πώς επηρεάζει όλο τον πλανήτη
Keywords
Τυχαία Θέματα