Αποστολή πυραυλικών συστημάτων MLRS στην Ουκρανία φέρονται να σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται κοντά στην αποστολή πυραυλικών συστημάτων MLRS (multiple launch rocket system- πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων) στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα τέτοια συστήματα για να αντισταθμίσουν το ρωσικό πυροβολικό, που συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Σεβεροντονέτσκ

και άλλες περιοχές σφυροκοπούνται από πυρά πυροβολικού, αρμάτων μάχης και αεροπορικά πλήγματα. Η Ρωσία από πλευράς της εκλαμβάνει τις αποστολές βαρέων όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία ως προκλητική κλιμάκωση.

Ο ουκρανικές δυνάμεις έχουν παραλάβει ήδη πυροβόλα Μ777, που έχουν εμβέλεια περίπου 25 χλμ, ωστόσο τα MLRS θα τους επέτρεπαν να πλήξουν στόχους πολύ μακρύτερα.

Μια συστοιχία M270 MLRS (οπλικό σύστημα που βρίσκεται και στο ελληνικό οπλοστάσιο) μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα εύρος διαφορετικών πυραύλων, με τους πιο προηγμένους εξ αυτών να μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση μέχρι 300 χλμ. Ωστόσο μπορεί να εκτοξεύσει και μικρότερης εμβέλειας πυραύλους, με βεληνεκές γύρω στα 70 χλμ. Το MLRS μπορεί να χρησιμοποιήσει «έξυπνα» πυρομαχικά, όπως τα SADARM (Search and Destroy Armor), καθώς και μεγάλου βεληνεκούς ημιβαλλιστικούς πυραύλους όπως οι ATACMS.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιδιώξουν να περιορίσουν την κλιμάκωση λόγω μιας ενδεχόμενης αποστολής τέτοιων όπλων περιορίζοντας την αποστολή πυρομαχικών σε μικρότερους πυραύλους, καθώς υπάρχουν προβληματισμοί πως η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα MLRS για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, κάτι που θα αύξανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού της κλιμάκωσης.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία τα MLRS για την καταστροφή σημαντικών ιρακινών στόχων τόσο κατά τον Πόλεμο του Κόλπου (1990-1991) όσο και το 2003.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κατηγορήσει τη Δύση πως «ενισχύει τους Ουκρανούς εθνικιστές με όπλα» και πως διεξάγει έναν «proxy war» (πόλεμο δι’αντιπροσώπων) εναντίον της Ρωσίας, που θα μπορούσε να φέρει σοβαρή κλιμάκωση. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιαστής στη ρωσική κρατική τηλεόραση προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα περνούσαν μια «κόκκινη γραμμή» αν παρείχαν MLRS στην Ουκρανία, και αυτό θα εκλαμβανόταν ως προσπάθεια για «πολύ σκληρή απάντηση από τη Ρωσία».

Σημειώνεται πως η Δανία έστειλε επίσης στην Ουκρανία αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon για την προστασία της Οδησσού από επιθέσεις ρωσικών πλοίων. Οι πύραυλοι αυτοί, με εμβέλεια περίπου 130 χλμ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τους ουκρανικούς Neptune, στους οποίους αποδίδεται η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva τον προηγούμενο μήνα.

Η Ρωσία, απλό πλευράς της, χρησιμοποιεί ευρύτατα πυραύλους μακράς εμβέλειας κατά της Ουκρανίας, πλήττοντας σιδηροδρομικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές στο δυτικό τμήμα της χώρας, κάτι που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια εναντίον των αποστολών φορτίων όπλων από τη Δύση. Ακόμη, έχει αναφερθεί χρήση TOS-2 Tosochka- ενός γιγαντιαίου «φλογοβόλου», με θερμοβαρικά πυρομαχικά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ηλεκτρολόγος έκοβε το ρεύμα στο χωριό για να συνάντα τη φίλη του κρυφάΚατάσχεση πλοίου με «λαθραία καύσιμα» από τις ιρανικές αρχές: Συνελήφθη το πλήρωμα«Man Vs Bee»: Ο Ρόουαν Άτκινσον προκαλεί και πάλι χάος στη νέα κωμική σειρά του Netflix
Keywords
Τυχαία Θέματα