Απουλία: Όταν το Ιόνιο συναντά την Αδριατική

Έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα. Το κυριότερο για εμένα είναι ότι έχει το ίδιο φως. Εκείνο το φως που κάθε φορά που επιστρέφω από κάπου, ασυναίσθητα με κάνει να αισθάνομαι όμορφα και δημιουργικά. Πάνω κάτω, έχει και τους ίδιους χαρακτήρες. Και πώς να μην τους έχει όταν η παρουσία ελληνικών φυλών στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ιταλίας χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν

με αφετηρία τον αρχαιοελληνικό αποικισμό της περιοχής αλλά και της Σικελίας τον 8ο αι. π.Χ.

Το ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ιταλία, στη χερσόνησο της Απούλια, ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτο εκπλήξεις. Τα όμορφα χωριά και κωμοπόλεις, παραθαλάσσια ή μη, σε αγκαλιάζουν και ψάχνεις να βρεις πιο σου αρέσει περισσότερο. Μάταια. Όλα μαζί είναι που κάνουν μία περιοχή μοναδική, που της δίνουν χαρακτήρα, που την κάνουν να ξεχωρίζει και να δένεσαι μαζί της. Από τις περίφημες γιορτές του Ρουφάνο, στα εκπληκτικά καταπράσινα τοπία του Σάλβε, και στις καταπληκτικές παραλίες της Καλλίπολης, του Ότραντο, του Κάστρου, και τις περίφημες… Μαλδίβες του Σαλέντο. Εδώ η Αδριατική Θάλασσα ενώνεται με το Ιόνιο Πέλαγος, και το μείγμα είναι πραγματικά ιδανικό για διακοπές, για χαλάρωση, για πολιτισμό ακόμη και για διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Το ήπιο ανάγλυφο βοηθάει σημαντικά στις μετακινήσεις. Δεν θα συναντήσετε ψηλά βουνά, δεν θα δείτε απότομες εναλλαγές. Τεράστιοι κάμποι ασημοπρασινίζουν εξαιτίας των ατελείωτων ελαιόδεντρων. Δεν υπάρχει οικογένεια στην περιοχή που να μην παράγει το δικό της ελαιόλαδο. Και είναι πράγματι μοναδική η ποιότητα του και τα αρώματά του.

Το αποτέλεσμα εξάλλου γίνεται άμεσα ορατό στην γαστρονομία της περιοχής, όπου πέρα από την αναμενόμενη πολύ καλής ποιότητας πάστα, βρίσκουμε εξαιρετικά κρέατα, όσπρια και φυσικά ολόφρεσκα λαχανικά. Στα εστιατόρια της περιοχής σερβίρεται άλογο. Δοκιμάστε το! Μία πολύ καλή επιλογή, είναι στο μοντέρνας αισθητικής εστιατόριο Farmacia dei Sani, στο Ρουφάνο, στην Piazza del Popolo.

A post shared by Dimitris Stathopoulos (@stathopd) on Apr 26, 2018 at 1:50pm PDT

Οι masserie που έγιναν ξενώνες και εστιατόρια

Πανέμορφα σπίτια, με τεράστιους κήπους αποτελούσαν κάποτε την ψυχή της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Πλούσιοι γαιοκτήμονες διατηρούσαν αυτά τα σπίτια ως το επίκεντρο της αγροτικής τους δραστηριότητας, ενώ παράλληλα αποτελούσε και αυτό που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε εξοχικό. Αρκετά από αυτά είτε πουλήθηκαν, είτε οι αρχικοί τους ιδιοκτήτες προχώρησαν στην ανακατασκευής τους και αποτελούν εξαιρετικούς ξενώνες ή εστιατόρια. Πραγματικά μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε κάποιον από αυτούς τόσο για να θαυμάσετε την υποδειγματική τους ανακαίνιση όσο και για να αντιληφθείτε με τον καλύτερο τρόπο τη δομή της αγροτικής παραγωγής.

Ανάμεσα στο Ρουφάνο και το Ταουρισάνο, θα συναντήσετε την πανέμορφηMasseria Saietti, η οποία έχει μετατραπεί σε ξενώνα. Μέσα σε ένα τεράστιο ελαιώνα, μία παλιά αγροικία έχει μετατραπεί ιδανικά σε χώρο φιλοξενίας. Στο κέντρο των κτισμάτων, αναπτύσσεται ένας κήπος από κάκτους ενώ μακριά από τα δωμάτια και ανάμεσα στα ελαιόδεντρα θα βρείτε την πισίνα. Το πρωινό, είναι μία εμπειρία από μόνο του καθώς θα δοκιμάσετε μόνο παραδοσιακές συνταγές δίπλα στον κήπο με τους κάκτους. Μία άλλη masseria που μας τράβηξε το ενδιαφέρον, είναι η Le Stanzie, η οποία εκτός του ότι παραμένει σε πλήρη λειτουργία ως αγρόκτημα, έχει μετατραπεί σε εστιατόριο και προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρη την περιοχή. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ζεστό ζυμωτό ψωμί καθώς και τα καταπληκτικά χειροποίητα ζυμαρικά.

Ρουφάνο, Κατακόμβες και μνημεία

Το Ρουφάνο, βρίσκεται σχεδόν στη μύτη της Χερσονήσου, διαθέτοντας πλούσια ιστορία και σημαντικά μνημεία. Η μητρόπολη, η οποία χτίστηκε πάνω σε παλιά ελληνική εκκλησία, αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο κτίσμα και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1706 και ολοκληρώθηκε το 1713 ενώ ο πύργος του ρολογιού το 1725. Ιδιαίτερης σημασία οι τοιχογραφίες καθώς και τα μνημεία που βρίσκονται μέσα στο ναό. Εδώ βρίσκεται το πολύτιμο ασημένιο άγαλμά του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα. Κατά τη διάρκεια συντηρήσεων στις αρχές της δεκαετίας του `90, εντοπίστηκαν θεμέλια παλιών σπιτιών, αρχιτεκτονικά στοιχεία που μπορεί κανείς σήμερα να εξερευνήσει καθώς ο χώρος κάτω από την εκκλησία είναι επισκέψιμος, ως παρεκκλήσι.

Ένα άλλο θρησκευτικό μνημείο - σημείο αναφοράς είναι η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μάρκου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ρουφάνο και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Η επίσκεψη στις κατακόμβες που βρίσκονται κάτω από την εκκλησία αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία την οποία δεν πρέπει να χάσετε.

Καλλίπολη, Η πόλη – νησί

Η παλιά πόλη της Καλλίπολης, είναι ένα νησί που ενώνεται με τη στεριά με μία γέφυρα. Μόνο αν τη δεις από το google maps θα καταλάβεις το μέγεθος της και το γεγονός ότι όλο το νησί είναι καλλύμμενο από κτίματα τα οποία μάλιστα βρίσκονται περιτριγυρισμένα από τείχη. Η γέφυρα που ενώνει την παλιά πόλη με τη στεριά και κατ` επέκταση με τη νέα πόλη, χτίστηκε τον 16ο αι. Η Καλλίπολη, αποτελουσε οικισμό της Μεγάλης Ελλάδας και στο πέρασμα των χρόνων διεκδικήθηκε και κυριεύτηκε αρκετές φορές. Δεκάδες μικρά μαγαζιά σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης ενώ στο κέντρο ο καθεδρικός στυλ μπαρόκ, ναός της Αγίας Αγάθης.

Στο νέο τμήμα της πόλης, υπάρχουν μοντέρνα κτίσματα, καθώς και ένα ψηλό κτίριο το οποίο οι ντόπιοι το αποκαλούν ουρανοξύστη. Κατά τα άλλα στην πόλη και στην νέα παραλία, λειτουργούν δεκάδες μαγαζιά, που προσελκύουν νεανικό τουρισμό.

Santa Maria di Leuca, Κάστρο αλλά και Ότραντο, αποτελούν μερικές μόνο ακόμη σημαντικές πόλεις της περιοχής η οποία βρίσκεται σε συνεχή τροχιά ανόδου. Εξάλλου η προσέγγιση της περιοχής είναι πολύ εύκολη τόσο μέσω του αεροδρομίου του Brindisi όσο και μέσω του λιμανιού του Μπάρι, με πλοίο που ξεκινάει από Πάτρα, Ηγουμενίτσα.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σταθόπουλος

*Από το αεροδρόμιο του Μπρίντιζι, για να φτάσει κανείς στην περιοχή θα χρειαστεί περίπου μία ώρα.

*Οι δρόμοι έχουν πολύ καλή σήμανση

*Υπάρχουν πολλά μαγαζιά street food με πολύ καλό φαγητό.

A post shared by Dimitris Stathopoulos (@stathopd) on Apr 26, 2018 at 10:36am PDT

A post shared by Dimitris Stathopoulos (@stathopd) on Apr 26, 2018 at 4:06am PDT

Keywords
Τυχαία Θέματα