Αρχαία αποτυπώματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να φορούσαν παπούτσια πριν από 148.000 χρόνια

.

Νέα ανάλυση αρχαίων πατημασιών στη Νότια Αφρική δείχνει ότι οι άνθρωποι που άφησαν αυτά τα αποτυπώματα μπορεί να φορούσαν σανδάλια με σκληρή σόλα.

Ενώ οι ερευνητές σε μπορούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση υποδημάτων στο μακρινό παρελθόν, τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά από αυτές  τις πατημασιές μπορεί να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι φορούσαν παπούτσια για να προστατεύσουν τα πόδια τους από τις βραχώδεις επιφάνειες  στη Μέση Λίθινη Εποχή.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν καλά διατηρημένα αποτυπώματα από πατημασιές σε πέτρινες πλάκες σε τρεις διαφορετικές

τοποθεσίες.

Με βάση την ηλικία άλλων κοντινών πετρωμάτων και ιζημάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτυπώματα που βρέθηκαν σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Kleinkrantz μπορεί να είναι μεταξύ 79.000 και 148.000 ετών.

Μέχρι στιγμής στην περιοχή οι επιστήμονες έχουν βρει αποτυπώματα από πατημασιές ξυπόλυτών ανθρώπων, καθώς έχουν αποτυπωθεί πάνω στις πλάκες τα δάχτυλα των ποδιών τους. Στα τελευταία ωστόσο αποτυπώματα δεν υπάρχουν δάχτυλα των ποδιών, αλλά  «στρογγυλεμένα πρόσθια άκρα, καθαρά περιθώρια και πιθανές ενδείξεις σημείων προσάρτησης ιμάντα».

.

Παρόμοια σημάδια έχουν βρεθεί σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Goukamma και εκτιμάται ότι έχουν γίνει μεταξύ 73.000 και 136.000 χρόνια πριν, ενώ ένα τελευταίο παράδειγμα εντοπίστηκε στο The Woody Cape στο Εθνικό Πάρκο Addo Elephant.

Για να ελέγξουν αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές έφτιαξαν τα δικά τους αποτυπώματα φορώντας σανδάλια που μοιάζουν με δύο διαφορετικά ζευγάρια παπουτσιών που χρησιμοποιούνται ιστορικά από τους αυτόχθονες.

Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι η χρήση υποδημάτων με σκληρή σόλα σε υγρή άμμο άφησε αποτυπώματα με στρογγυλεμένες άκρες, χωρίς αποτυπώματα δακτύλων και εσοχές ακριβώς όπως τα αποτυπώματα στο Kleinkrantz.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Ichnos.

Related...Ανακαλύφθηκαν πρόωρες ενδείξεις καινοτομίας των προγόνων μας στη Νότια ΑφρικήΝέες ανασκαφές για να αποδειχτεί ότι ο Γκρεκοπίθηκος ήταν ο πρώτος προάνθρωπος στον κόσμοΈρευνα: Νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν η έξοδος του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική
Keywords
Τυχαία Θέματα