Αρχές Μαΐου ξανά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι ημερομηνίες ορόσημα για την τελευταία αξιολόγηση

Στις αρχές Μαΐου, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα οι θεσμοί για το κλείσιμο της πιο δύσκολης μέχρι σήμερα αξιολόγησης. Ζητούμενο να υπάρχει τεχνική συμφωνία για τα 88 προαπαιτούμενα και αυτό θα πρέπει ιδανικά να γίνει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στις διαπραγματεύσεις του Μαΐου

θα συζητηθεί το δημοσιονομικό, αλλά και το πότε θα μειωθεί το αφορολόγητο -από το 2020 ή νωρίτερα.

Πολύ σημαντικό είναι ωστόσο και το Eurogroup του Ιουνίου, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές υπό καθεστώς προστασίας.

Μέσα σε όλα αυτά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανήλθε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στην ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 20 Αυγούστου.

Τόνισε ότι η προληπτική στήριξη θα πιέσει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού της χώρας και παράλληλα θα διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά στις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι χωρίς την προστασία της προληπτικής γραμμής το κόστος δανεισμού από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί απότομα στη μετα-Μνημονιακή περίοδο. Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου επιδεινώθηκε απότομα, αγγίζοντας το 4,5% την Παρασκευή.

«Το ρίσκο για τη δυναμική του χρέους είναι ξεκάθαρο», είπε, προσθέτοντας με νόημα πως απαιτείται μία «έξυπνη στρατηγική» σε σχέση με τα αγορές, πέρα από το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που θέλει να συγκροτήσει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ Απάντηση Στουρνάρα στην κριτική Τσίπρα με νέα έκκληση για προληπτική γραμμή

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, απέρριψε την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή και αναφέρθηκε στους τρεις στόχους της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια και η επόμενη ημέρα.

Όπως είπε, στη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι τρεις στόχοι είναι:

1. Να πετύχουμε την απεξάρτηση από τα μνημόνια. Να φύγουμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις.

2. Να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας, αφού βεβαίως ρυθμιστεί, από τις αγορές.

3. Να έχουμε το δικό μας πρόγραμμα. Εμείς να το σχεδιάσουμε, εμείς να έχουμε την ιδιοκτησία, εμείς την ευθύνη και τη δέσμευση να το υλοποιήσουμε.

Όπως είπε «εμείς, αλλά και οι θεσμοί, καταλήξαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα, να έχουμε, δηλαδή, τον δικό μας κουμπαρά, ούτως ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα και αν είναι ομόλογο να μπορούμε να το εξοφλήσουμε και να μην χρειαστεί να υπάρξει πρόβλημα. Ήδη με τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί οι Θεσμοί ότι θα δώσουν και με αυτά που εμείς έχουμε συγκεντρώσει, πλησιάζουμε να καλύψουμε το ποσό που είναι αναγκαίο.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μας δίνει λύση στο πρόβλημα, μεταθέτει το πρόβλημα της εξάρτησης. Προληπτική πιστωτική γραμμή σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση. Σημαίνει πάλι εμπλοκή των Κοινοβουλίων των εταίρων, σημαίνει διαπραγματεύσεις, σημαίνει προαπαιτούμενα, σημαίνει αβεβαιότητα. Η πιστωτική γραμμή είναι για έναν χρόνο, το πολύ να ζητήσεις μια παράταση για άλλους έξι μήνες. Η απάντηση σε όλα αυτά δεν είναι νέες πιστωτικές γραμμές, δεν είναι νέες ”θερμοκοιτίδες”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ Δραγασάκης: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης
Keywords
Τυχαία Θέματα