Αριστερή Πλατφόρμα: Εκβιαστικό το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση

Ως «κατάφωρα εκβιαστική» χαρακτηρίζουν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας την διαφαινόμενη, όπως φαίνεται, πρόθεσή της να ζητήσει το προσεχές διάστημα ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού εκτιμούν πως «μόνο στόχο έχει να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να βάλει σε εκβιαστικά διλήμματα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο 3ο μνημόνιο».

Τα
ίδια στελέχη, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα Iskra.gr η οποία εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας- και υπό τον τίτλο «Με 44 απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε με 222 "ΝΑΙ" το μνημόνιο-έκτρωμα»- τονίζουν πως «οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην ‘‘Αριστερή Πλατφόρμα’’ δεν θέλουν να ‘‘ρίξουν’’ την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου».

Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι «με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε να εγκαταλειφθούν και να ακυρωθούν τα μνημόνια, ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο και πρώτα απ’ όλα να συμβάλουν στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων».

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης:

ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ"

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής (14/8) από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους "θεσμούς" για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
''Ναι'' ψήφισαν σύσσωμοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του "Ποταμιού".

Η ψηφοφορία προκάλεσε μεγάλες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερες από τις απώλειες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες για τα "προαπαιτούμενα" του μνημονίου νομοσχέδια, καθώς διαφοροποιήθηκαν 44 βουλευτές του.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», ο βουλευτής Γ. Ακριώτης ήταν απών (όχι τυχαία), ενώ άλλοι τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα !

Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αριθμούσε 162 βουλευτές.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νέο μνημόνιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα. Απουσίαζε ο βουλευτής Γ. Ακριώτης.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ;

Δεδομένου του αποτελέσματος, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει από το Σώμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετά τις 20 Αυγούστου. Είναι προφανές ότι στόχος μίας τέτοιας ενδεχομένως πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης είναι να εκβιάσει ωμά τους βουλευτές κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, θέτοντας το δίλημμα να προσφέρουν κάλυψη στις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές ή να "ρίξουν" την κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλήθηκε να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, αφού έχασε τη δεδηλωμένη. Η κ. Γεροβασίλη αρκέστηκε να πει, παρά τα συνεχή ερωτήματα, ότι θα ακολουθηθούν όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», σε σχέση με το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, τόνιζαν τον κατάφωρα εκβιαστικό χαρακτήρα μίας τέτοιας πρότασης που μόνο στόχο έχει να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να βάλει σε εκβιαστικά διλήμματα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο 3ο μνημόνιο. Τα ίδια στελέχη τόνιζαν πως «οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην ‘‘Αριστερή Πλατφόρμα’’ δεν θέλουν να ‘‘ρίξουν’’ την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου». Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι «με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε να εγκαταλειφθούν και να ακυρωθούν τα μνημόνια, ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο και πρώτα απ’ όλα να συμβάλουν στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα