Αρτεμις 1 ή αλλιώς η επιστροφή της NASA στην Σελήνη. Σήμερα η εκτόξευση του μεγα-πυραύλου SLS.
Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων», ξεκινά σήμερα το νέο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» (αδελφή πρόγραμμα του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι′ αυτό επιλέχτηκε).
Οι ΗΠΑ εκκινούν- εφόσον σήμερα πάνε όλα ως έχουν προγραμματιστεί- την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους στο φεγγάρι.
Στις 15:33 ώρα Ελλάδας
Η live μετάδοση της NASA βάσει του αρχικού προγράμματος αρχίζει στις 13:30 ώρα Ελλάδας.
Η ώρα της εκτόξευσης πάντως πιθανότατα να μετατεθεί για αργότερα καθώς όπως αναφέρει το Associated Press παρατηρήθηκε μια διαρροή καύσιμου στο ίδιο σημείο που είχε εντοπιστεί και κατά τη διάρκεια μιας πρόβας τζενεράλε την άνοιξη.
Οι αρμόδιοι για την εκτόξευση σταμάτησαν την επιχείρηση, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει μία ώρα λόγω καταιγίδων, και άρχισε η διαδικασία ελέγχου για να επιβεβαιωθεί πως επρόκειτο πράγματι για διαρροή καυσίμου υδρογόνου και όχι για ελαττωματικούς αισθητήρες.
Στο μεταξύ οι έως τώρα μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν πιθανότητα 80% οι σημερινές καιρικές συνθήκες την ώρα της εκτόξευσης (και με παράθυρο δύο ωρών δηλαδή έως τις 17:33) να είναι ευνοϊκές.
Αν κάτι πάει στραβά (λόγω τεχνικού προβλήματος ή καιρού), έχουν δοθεί ως εναλλακτικές ημερομηνίες εκτόξευσης η 2α ή η 5η Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή μια καταιγίδα έπληξε το Κέντρο Κένεντι και τα αλεξικέραυνα γύρω από την πλατφόρμα εκτόξευσης τράβηξαν τους κεραυνούς, χωρίς πάντως η NASA να ανησυχήσει ιδιαίτερα.
Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.
NASAΗ τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Άρτεμις 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).
Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030. Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί κατά μερικά χρόνια προς το μέλλον.
Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προσεληνώσει με επιτυχία τρεις ρομποτικές αποστολές και σχεδιάζει δική σεληνιακή βάση για τη δεκαετία του 2030, η Ινδία και το Ισραήλ έστειλαν δικές τους σεληνιακές αποστολές το 2019 αλλά απέτυχαν, ενώ μια νοτιοκορεατική αποστολή βρίσκεται καθ′ οδόν με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Γενικά υπάρχει κινητικότητα από αρκετές χώρες με προορισμό τη Σελήνη και οι ΗΠΑ έχουν ένα έξτρα ανταγωνιστικό κίνητρο να προλάβουν.
Η NASA τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πλανήτες (Άρη) και μεγάλους δορυφόρους (του Κρόνου και του Δία), αλλά τώρα πλέον ενδιαφέρεται ξανά για τη Σελήνη, μεταξύ άλλων ως ενδιάμεσο σταθμό για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει αρκετό νερό σε παγωμένη μορφή στο φεγγάρι, κάτι σημαντικό για μια μονιμότερη ανθρώπινη παρουσία, όχι μόνο ως πόσιμο νερό, αλλά και ως καύσιμο για πυραύλους μετά τη διάσπαση του σε οξυγόνο και υδρογόνο.
Η Σελήνη ή ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι θα λειτουργήσει ως σταθμός ανεφοδιασμού για ένα πιο μακρινό ταξίδι, π.χ. στον Άρη. Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς νερό υπάρχει στη Σελήνη και πόσο εύκολο θα είναι αξιοποιηθεί στην πράξη, καθώς βρίσκεται συνήθως στο βάθος ανήλιαγων κρατήρων.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠώς ο "τελειωμένος" πόλεμος της Τσετσενίας μεταφέρθηκε στα πεδία των μαχών της ΟυκρανίαςΠατέρας πέθανε από καρκίνο επειδή το νοσοκομείο έχασε τα αποτελέσματα εξετάσεωνΣ. Κοής: Κι η Κατρίν Ντενέβ μαζί στον αγώνα για την διάσωση της κληρονομιάς της Σύρου- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόπη Τσαπανίδου: Η εντυπωσιακή εμφάνιση στον γάμο της κόρης της – την παρέδωσε νύφη στην εκκλησία
- Ρόδος: Βούτηξαν στη θάλασσα και ο γιος τους πήρε τον έλεγχο του σκάφους - Πέρασε... από πάνω τους - Δύο άτομα στο νοσοκομείο (Βίντεο)
- Δημήτρης Οικονόμου σε Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη: «Εσείς οι δύο είχατε πάρει διαζύγιο»
- Πειραιάς: Έπαθε θρόμβωση και το ασθενοφόρο την παρέλαβε μετά από… τέσσερις ώρες
- Δικηγόρος αντιδημάρχου Ζίτσας: «Λύκος είχε τραυματίσει τον γάιδαρο – Δεν αντιλήφθηκε ότι τον σέρνει»
- Έγκλημα στην Κυψέλη: Στην Ασφάλεια ο 40χρονος από το Μπαγκλαντές – «Έτσι τη σκότωσα»
- Ματίνα Παγώνη: Χαμός στον αέρα του ΣΚΑΪ με το πολύχρωμο σακάκι της - «Γράφει καλά στην κάμερα»
- Ιωάννα Τούνη: Η ολόσωμη φωτογραφία στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης
- Ποιες είναι οι Περιφέρειες που εκδίδουν γρηγορότερα συντάξεις
- ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 29/08/2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Κυψέλη: Νεκρή η 36χρονη που βρέθηκε μαχαιρωμένη στη μέση του δρόμου
- Αρτεμις 1 ή αλλιώς η επιστροφή της NASA στην Σελήνη. Σήμερα η εκτόξευση του μεγα-πυραύλου SLS.
- Με ένα πυρηνικό ατύχημα θα πρέπει να τερματισθεί ο παράλογος αυτός πόλεμος;
- Ενεργειακή κρίση μακράς διαρκείας
- Καθ' οδόν προς το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία ομάδα του ΙΑΕΑ
- Ο διάπλους του στενού της Ταϊβάν
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Αρτεμις 1 ή αλλιώς η επιστροφή της NASA στην Σελήνη. Σήμερα η εκτόξευση του μεγα-πυραύλου SLS.
- Καθ' οδόν προς το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία ομάδα του ΙΑΕΑ
- Κυψέλη: Νεκρή η 36χρονη που βρέθηκε μαχαιρωμένη στη μέση του δρόμου
- Ενεργειακή κρίση μακράς διαρκείας
- Ο διάπλους του στενού της Ταϊβάν
- Με ένα πυρηνικό ατύχημα θα πρέπει να τερματισθεί ο παράλογος αυτός πόλεμος;
- Εσοδα ρεκόρ και για τους πετρελαϊκούς ομίλους της Κίνας εν μέσω ενεργειακής κρίσης
- Ο Μπορέλ κατά της συνολικής διακοπής χορήγησης βίζας από τις χώρες της ΕΕ σε Ρώσους
- Σ. Κοής: Κι η Κατρίν Ντενέβ μαζί στον αγώνα για την διάσωση της κληρονομιάς της Σύρου
- Η Έλεν Μπέρστιν αποκαλύπτει γιατί τελικά είπε «ναι» στο σίκουελ του «Εξορκιστή»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η διπλή παραλία στα Χανιά με τα κυανοπράσινα νερά και το παλιό βενετικό λατομείο
- Τρύπωσαν σε διαμερίσματα στην Καλαμαριά – Χτύπησε αστυνομικούς για να ξεφύγει ο ένας δράστης
- Νέα γυναικοκτονία 36χρονης – Μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από φίλο του συζύγου της
- Επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη – Σήμερα η εκτόξευση της αποστολής Άρτεμις 1
- Η Bang & Olufsen παρουσιάζει “ Την νέα BeoVision Harmony 83” 4K OLED TV”
- Καταγγελίες σοκ: Τον απείλησε με όπλο!
- Αλβανία: 2 στα 10 αυτοκίνητα στους δρόμους είναι Mercedes -Πού οφείλεται η λατρεία για τη γερμανική μάρκα
- Κορονοϊός – Τζανάκης: «Να αφήσουμε τα παιδιά χωρίς μάσκες στα σχολεία»
- Επιστροφή στο Φεγγάρι για τις ΗΠΑ: 50 χρόνια μετά το πρόγραμμα «Απόλλων», ξεκινά η «Άρτεμις»
- Έλεγχο του κινητού της για ενδεχόμενο παγίδευσής του ζητά η Τουλουπάκη