Άσαντ, μεγάλος κερδισμένος από την τουρκική εισβολή στη Συρία και την επίθεση στους Κούρδους

Ως μια μεγάλη, απρόσμενη νίκη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ φαντάζει πλέον η τροπή που πήραν οι εξελίξεις στην ΒΑ Συρία και πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που έλεγχαν για χρόνια οι Κούρδοι, ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική εισβολή.

Η κρατική τηλεόραση στην Συρία προβάλλει στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ κρεμασμένους σε τανκ να φωνάζουν,

να πανηγυρίζουν και να ανεμίζουν συριακές σημαίες καθώς αναπτύσσονται από την Δευτέρα σε πόλεις της ΒΑ Συρίας που ανήκαν στην αυτο- ανακηρυσσόμενη αυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Σύρίας.

Αμέσως μετά τον εξαναγκασμό των Κούρδων να αναζητήσουν την βοήθεια του Άσαντ προκειμένου να γλυτώσει, όπως οι ηγέτες τους είπαν χαρακτηριστικά, ο λαός τους από μια γενοκτονία από του Τούρκους οι δυνάμεις του Άσαντ κινήθηκαν προς τα βόρεια της χώρας με ταχύτατους ρυθμούς.

EXPLAINERΈχουν πράγματι κάποια αξία οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας;

Οι δυνάμεις Άσαντ καταφέρνουν να μπουν στην περιοχή για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία αφού ο στρατός είχε αναπτυχθεί σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ο έλεγχος των οποίων είχε στρατηγική σημασία. Αναμφίβολα η εικόνα στου συριακού στρατού να μπαίνει στην περιοχή της ΒΑ αποτελεί μια μεγάλη νίκη, επικοινωνιακά αλλά και σε πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων στην περιοχή και, το πιο σημαντικό, ανοίγει τον δρόμο για να καταφέρει ο Άσαντ να ελέγξει για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, όλη τη χώρα.

Φυσικά βέβαια η νίκη δεν είναι μόνο του Άσαντ αλλά και του Βλάντιμιρ Πούτιν αφού η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας.

Τα ερωτήματα βέβαια που μένουν αναπάντητα επί του παρόντος είναι αρκετά. Η Τουρκία δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την εμπλοκή του συριακού στρατού παρά το γεγονός ότι αυτή πρακτικά μεταφράζεται και ως εμπλοκή της Μόσχας με την οποία η Άγκυρα διατηρεί στενούς δεσμούς. Και η Ρωσία όμως διατηρεί ήπιους τόνους ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εξ ου και τα σενάρια περί μιας πιθανής ήπιας σύγκρουσης της εμπροσθοφυλακής του Άσαντ που ούτως ή άλλως αποτελείται από Σύριους αντικαθεστωτικούς με τις δυνάμεις του Άσαντ, ώθησης των Κούρδων ακόμη ανατολικότερα και μετά μιας πιθανής συμφωνία Άγκυρας - Δαμασκού με τη βοήθεια και της Ρωσίας.

Κυρώσεις από τον Τραμπ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως θα εκδώσει σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτώντας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα σε 50%.

ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥΤι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Συρία, την ψήφο των αποδήμων, τις γραβάτες και τα t-shirts

Επίσης καλωσορίζει οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανένα ρόλο στην προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειανατολική Συρία. «Αφήστε τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία για τα δικά τους εδάφη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σειρά αναρτήσεων του στο twitter. Αναφερόταν στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία στην προστασία των Κούρδων είναι καλός για μένα, είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω ότι όλοι θα τα πάνε περίφημα, είμαστε 7.000 μίλια μακριά!».

Επανέλαβε τη στάση του ότι η δική του εστίαση πρέπει να είναι η ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό και όχι η προστασία των Κούρδων στη Συρία, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Αμετανόητη η Άγκυρα

Στο μεταξύ σε κοινή δήλωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσαν πως η Ένωση προετοιμάζει «περιοριστικά μέτρα» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η Τουρκία όμως δεν πτοήθηκε. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε και καταδίκασε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα, όπως αναφέρεται θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με το μπλοκ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της «παράνομης και μεροληπτικές» συμπεριφοράς της ΕΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα επέκρινε έντονα την κριτική της ΕΕ για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, κάνοντας λόγο για «μια προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ «Ντρέπομαι» - Αμερικανός πεζοναύτης που υπηρέτησε με Κούρδους στη Συρία μιλάει για την προδοσία των ΗΠΑ «Η Τουρκία δεν μπλοφάρει» - Ανάλυση επτά σημείων από τον στρατηγό Κωσταράκο μετά την εισβολή στη Συρία Τραμπ: Έρχονται μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύατε πως θα της κάναμε πόλεμο;
Keywords
Τυχαία Θέματα