«Ασφυξία» από την εκτόξευση των αιτημάτων ασύλου – 135 άνδρες της Frontex στην Ελλάδα

Δυσλειτουργίες προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες, ύστερα από την αλλαγή των δεδομένων στο μεταναστευτικό από το σφράγισμα των συνόρων και τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Η Υπηρεσία Ασύλου υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να εξετάσει 10.000 αιτήματα το χρόνο, ενώ μόλις τα τελευταία 24ωρα έχουν υποβληθεί 2.656 νέα αιτήματα ασύλου. Αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί ασφυξία στις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Λύση
στο πρόβλημα, ωστόσο, αναμένεται να δώσει η συνδρομή 135 υπαλλήλων της Ευρώπης, κυρίως Γάλλων και Γερμανών, οι οποίοι θα φτάσουν στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα και θα βοηθήσουν στην εξέταση των αιτήσεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τους 2.890 μετανάστες που βρίσκονται στη Μόρια της Μυτιλήνης, οι 2.656 υπέβαλλαν αυτές τις ημέρες αίτημα ασύλου. Τρεις είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας Ασύλου: ο πρώτος ότι οι μετανάστες έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τα σύνορα, ο δεύτερος ότι για πολλούς πλησιάζει η ώρα της επαναπροώθησης και ο τρίτος ότι με την κατάθεση ασύλου καθυστερούν την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής τους.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν πως αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές θα συνεχίζουν αμείωτες, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών. Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα επαναπροωθήθηκαν 202 παράτυποι μετανάστες από Λέσβο και Χίο, ενώ περίπου 300 έφθασαν μόνο στη Μυτιλήνη το Σαββατοκύριακο, 89 στη Σάμο, 74 στη Χίο και τρεις στη Λέρο το προηγούμενο 24ωρο. Την ίδια ώρα παρατηρείται ότι οι δουλέμποροι έχουν αλλάξει δρομολόγια και ώρες πραγματοποίησής των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Οι περισσότερες αφίξεις των ροών παρατηρούνται μεταξύ 05:30-06:00, λίγο πριν ξεκινήσουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά οι βάρκες ταξιδεύουν τη νύχτα και φθάνουν σε απομακρυσμένα σημεία των ελληνικών νησιών μακριά από τις ρότες των θαλάσσιων περιπολιών.

Από τη Λέσβο το πρωί της Δευτέρας αναχώρησαν για το Δικελί, 136 μετανάστες (136 άνδρες και μία γυναίκα). Οι 124 ήταν από το Πακιστάν, 3 από Μπαγκλαντές, 1 από Ιράκ, 2 από Ινδία, 4 από Σρι Λάνκα. Δύο μόλις Σύροι θέλησαν μόνοι τους να μεταφερθούν στην Τουρκία, ο ένας γιατί πέθανε ο πατέρας του και ο δεύτερος επειδή η οικογένειά του εγκλωβίστηκε στη Συρία. Από την Χίο αναχώρησαν 66 άτομα (56 άνδρες και 10 γυναίκες), εκ των οποίων 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Στο Δικελί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές Αρχές προβαίνουν στη δική τους ταυτοποίηση, χωρίς να υπάρχει περίπτωση επιστροφής, καθώς δικοί τους παρατηρητές στα ελληνικά νησιά είχαν εγκρίνει την ταυτοποίηση των ελληνικών αρχών. Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως έχουν θέσει «κόκκινες» γραμμές στη συνεργασία με τους τούρκους παρατηρητές, καθώς δεν συμμετέχουν στις ελληνικές ανακριτικές πράξεις και ουσιαστικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαμβάνουν την «χαρτογράφηση» του πρόσφυγα ή παράτυπου μετανάστη με την φωτογραφία του προκειμένου να προβούν στη δική τους ταυτοποίηση και «έγκριση» επαναπροώθησης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα