Ασπαρτάμη: Ποια είναι τα νέα στοιχεία
Είναι επικίνδυνη για την εμφάνιση καρκίνου η ασπαρτάμη ή όχι; Την απάντηση δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) της ΠΟΥ, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει ένα ζήτημα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι «πιθανόν» καρκινογόνα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμεΟ χαρακτηρισμός ως «ουσία πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» θα αποτελέσει το κίνητρο για τη χρηματοδότηση μιας σειράς νέων ερευνών προκειμένου
«Δεν βλέπω πώς μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπεράσματα για αυτό εάν δεν έχουμε πολλές και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες,», είπε ο Άντι Σμιθ, καθηγητής στη Μονάδα Τοξικολογίας MRC στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Ο Smith είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από μια πρόσφατη γαλλική μελέτη τον Μάρτιο του 2022.
Η έρευνα έγινε σε 100.000 ενήλικες και έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ωστόσο, η μελέτη NutriNet-Sante με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού δεν επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος προκλήθηκε από την ασπαρτάμη.
Ωστόσο, ο Millstone, καθηγητής επιστημονικής πολιτικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Sussex, ανέφερε ότι το γαλλικό εύρημα, αν και δεν είναι έγκυρο, είναι πιθανό να αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να επανέλθει η συζήτηση για την ασφάλεια της ουσίας.
«Αυτό είναι σημαντικό - υπάρχουν νέα δεδομένα από νέες μελέτες. Επιπλέον, η ασπαρτάμη είναι σχεδόν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόσθετο στον πλανήτη» υποστήριξε ο Millstone.
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα γλυκαντικά στον κόσμο, που εμφανίζεται σε προϊόντα από η Coca-Cola, Diet Coke έως την Extra τσίχλα Mars’s Extra χωρίς ζάχαρη.
Η πιο διαδεδομένη γλυκαντική ουσία από το 1980Οι Αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν για πρώτη φορά τη χρήση της ασπαρτάμης πριν από τέσσερις δεκαετίες με τις ρυθμιστικές αρχές των υπόλοιπων χωρών να έχουν αποφανθεί ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός καθορισμένων ορίων.
«Από το 1981, όταν το προϊόν έλαβε επίσημες εγκρίσεις, υπάρχει μια συνεχής διαμάχη», δήλωσε ο Peter Lurie, πρόεδρος του Κέντρου Επιστήμης στο Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) που εδρεύει στις ΗΠΑ. ”Πιέζουμε για μια αναθεώρηση της IARC εδώ και πολλά χρόνια.”
Το IARC, ένας ημιαυτόνομος βραχίονας του ΠΟΥ, αποφασίζει εάν μια ουσία είναι δυνητικά καρκινογόνος με βάση όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά στοιχεία, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη πόσο θα πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο για να είναι επικίνδυνη.
Η ταξινόμηση της ασπαρτάμης ως ενός «πιθανού καρκινογόνου παράγοντα» σκοντάφτει στα περιορισμένα στοιχεία παρόμοια με αυτά που συνδέουν το εκχύλισμα αλόης βέρα από ολόκληρα φύλλα και ορισμένα λαχανικά τουρσί με την ίδια επισήμανση.
Μια παρόμοια σύσταση για τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης ασπαρτάμης αναμένεται επίσης την Παρασκευή 14 Ιουλίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΠΟΥ.
Οι πρώτες αναφορές έγιναν το 2008Η IARC ανέφερε για πρώτη φορά το 2008 ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ασπαρτάμη για πιθανή καρκινογόνο δράση ενώ παρόμοια πρόταση έκανε το 2014 και το CSPI όταν κρίθηκε απαραίτητη η έρευνα «λόγω της ευρείας χρήσης της και των πρόσφατων αναφορών για ευρήματα σε μελέτες καρκινογένεσης σε ζώα», σύμφωνα με έγγραφα.
Ωστόσο, δεν ελήφθη κανένα μέτρο μέχρι το 2022, οπότε η ασπαρτάμη προτάθηκε ξανά για αξιολόγηση από την CSPI και τη Melnick το 2019.
«Έχει γίνει ένας τεράστιος αριθμός μελετών για την ασπαρτάμη, οι οποίες δείχνουν σε συντριπτική πλειοψηφία ότι είναι πολύ ασφαλής και δεν έχει καρκινογόνο δράση», δήλωσε ο Δρ Σάμουελ Κοέν, καθηγητής ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα που έχει μελετήσει τα γλυκαντικά για δεκαετίες και εεργάζεται ως σύμβουλος στη βιομηχανία.
Η IARC αρνήθηκε να σχολιάσει την έλλειψη δράσης για την ασπαρτάμη για πάνω από μια δεκαετία. Ο οργανισμός ενημερώνει τη λίστα προτεραιοτήτων του κάθε πέντε χρόνια και συνήθως εξετάζει πολλές –αλλά όχι όλες– τις ουσίες σε κάθε περίοδο.
Ορισμένα είδη που επανεξετάζονται τακτικά είναι για παράδειγμα ο καφές, που καταχωρήθηκε ως πιθανά καρκινογόνος ουσία τη δεκαετία του 1990, αλλά αφαιρέθηκε από τη λίστα το 2016.
Ο ερευνητικός οργανισμός είπε ότι «νέα στοιχεία» οδήγησαν σε αναθεώρηση της υπόθεσης της ασπαρτάμης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μελέτες από το 2000 σηματοδοτούν έναν πιθανό κίνδυνο σε ζώα και ανθρώπους που θεωρούν ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον IARC.
Πηγή: Reuters
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤελικά λήγει το μέλι ή όχι;Αυστραλία: Πληθωρισμός και ακρίβεια χτυπά τα περίφημα καφέ του Σίδνεϊ - Λουκέτα παντούΚαφές: Μας ξυπνάει όντως; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαλκιδική: H 16χρονη λίγο πριν πεθάνει ρώτησε αν το φαγητό της περιείχε το συστατικό που ήταν αλλεργική
- Καύσωνας: Κλειστές υπηρεσίες, απαγόρευση delivery, αναβολή ραντεβού
- Πόσες φορές πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα
- Χαλκιδική: Διασωληνωμένος 4χρονος που κατέρρευσε σε παραλία
- Το νέο Δημόσιο: Οι τρεις πρώτες αλλαγές
- Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 17χρονος
- Διακοπή ρεύματος σήμερα 14/7 – Ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ
- Καύσωνας: Συστάσεις στους παραγωγούς για την άρδευση των καλλιεργειών
- Τορόντο: Ζωολογικός κήπος απαγορεύει στους επισκέπτες την χρήση τηλεφώνων – Ο γορίλας Νασίρ έχει εθιστεί στην τεχνολογία
- Καύσωνας "Κλέων": Η πιο ζεστή μέρα - Ποιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- ΗΠΑ: Ιστορική απεργία από τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ- τι συμβαίνει και γιατί
- Ο Γιανούλης Χαλεπάς επιστρέφει στο νησί του, την Τήνο
- Πέντε πολύτιμα μυστικά για να διατηρήσουμε ένα ανοιγμένο κρασί όσο περισσότερο γίνεται
- Άγιος Παντελεήμονας: Ξεκάθαρο μίσος δείχνουν τα χτυπήματα - Τα αποτυπώματα που βρέθηκαν
- Ισπανία: Νοσοκομείο περιθάλπει νεοσσούς που έχουν υποστεί θερμοπληξία
- GENesis Party στο ΚΠΙΣΝ με The Steams, Cosmonuts, Matina Sous Peau και ελεύθερη είσοδο
- Ασπαρτάμη: Ποια είναι τα νέα στοιχεία
- Καναδάς: Αναγκαστική στείρωση αυτόχθονων γυναικών εν έτει 2023
- Ιταλία: Μεγάλη δοκιμασία για τη Μελόνι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών
- Η δικαίωση της ελληνικής στρατηγικής
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ασπαρτάμη: Ποια είναι τα νέα στοιχεία
- ΗΠΑ: Ιστορική απεργία από τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ- τι συμβαίνει και γιατί
- Άγιος Παντελεήμονας: Ξεκάθαρο μίσος δείχνουν τα χτυπήματα - Τα αποτυπώματα που βρέθηκαν
- Πέντε πολύτιμα μυστικά για να διατηρήσουμε ένα ανοιγμένο κρασί όσο περισσότερο γίνεται
- Ο Γιανούλης Χαλεπάς επιστρέφει στο νησί του, την Τήνο
- GENesis Party στο ΚΠΙΣΝ με The Steams, Cosmonuts, Matina Sous Peau και ελεύθερη είσοδο
- Ισπανία: Νοσοκομείο περιθάλπει νεοσσούς που έχουν υποστεί θερμοπληξία
- Καναδάς: Αναγκαστική στείρωση αυτόχθονων γυναικών εν έτει 2023
- Ιταλία: Μεγάλη δοκιμασία για τη Μελόνι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται στα lihgt αναψυκτικά είναι «πιθανόν καρκινογόνα για τον άνθρωπο»
- «Βόμβα» Οζέγκοβιτς ρίχνει η Κηφισιά
- Η στιγμή της έκρηξης στην τεκτονική στοά (βίντεο)
- Η ζωή και τα έργα του Μίλαν Κούντερα - Ο δημιουργός της «Αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι» που πέθανε στα 94 του
- Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες παραδόθηκε παρκαρισμένο αυτοκίνητο - Η φωτιά επεκτάθηκε και σε διπλανό φαρμακείο
- Πάρος: Σερβιτόρος σε ταβέρνα του νησιού έγινε viral χορεύοντας ζεϊμπέκικο
- Θεσσαλονίκη: 4χρονο αγοράκι κατέρρευσε σε παραλία της Χαλκιδικής - Νοσηλεύεται διασωληνωμένο
- Καρέ καρέ η δράση ομάδας που «σήκωσε» πέντε καταστήματα στη Δάφνη
- Δελτίο Ειδήσεων 13.7.23
- Εφημερίδες 14/07/2023: Τα πρωτοσέλιδα