Μπαράζ κυρώσεων στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία

Ρωσικές τράπεζες και «ολιγάρχες» στοχεύουν οι κυρώσεις της ΕΕ μετά την αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από τη Μόσχα και την αποστολή στρατευμάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε από πλευράς του ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα». «Η χώρα μας

είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, επιβεβαίωσε την Τρίτη πως οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία «συμφωνήθηκαν ομόφωνα» από τους κορυφαίους διπλωμάτες της Ένωσης, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι «θα πονέσουν τη Ρωσία και θα την πονέσουν πολύ».

Τα μέτρα στοχεύουν τους 351 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης, μαζί με 27 άτομα και οντότητες που απειλούν την επικράτεια και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, είπε ο Μπορέλ. Σε αυτά περιλαμβάνονται προσωπικότητες του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου, των ΜΜΕ και της πολιτικής, στους οποίους ο Μπορέλ αναφέρθηκε ως «ολιγάρχες».

Προσχέδιο των κυρώσεων ανέφερε ότι όλοι όσοι εμπλέκονταν στην «παράνομη απόφαση» στην Ουκρανία θα στοχεύονταν προσωπικά από κυρώσεις. Οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται επίσης. Τα μέτρα θα εγκρίνονταν επίσημα από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ στην αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν των αποσχιθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος ο Πούτιν δεν ήταν στη λίστα.

«Η ενέργειά μας σήμερα είναι σε απάντηση της ρωσικής επιθετικής συμπεριφοράς» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κρίση που δημιούργησε, είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες» πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο.

I welcome the EU countries' agreement on new sanctions against Russia.

Russia has manufactured this crisis and is responsible for the current escalation.

We will now quickly finalise the sanctions package, in coordination with our partners. https://t.co/k7E8pSZbfH

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 22, 2022

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη παρουσίασε τις πρώτες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που πλήττουν μέλη του εσώτερου κύκλου του Πούτιν και τις οικογένειές τους, και δύο τράπεζες τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικές για το Κρεμλίνο και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Άλλο ένα από τα μέτρα περιορίζει τις δυνατότητες της Ρωσίας ως προς τη συγκέντρωση χρημάτων στο εξωτερικό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποσαφήνισαν πως έχουν εν αναμονή ακόμα πιο σκληρά μέτρα, σε περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει με ενέργειες που απειλούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι πρόκειται για σαρωτικά μέτρα που θα εκμηδενίσουν τις δυνατότητες της Ρωσίας για επιχειρήσεις εντός και εκτός των συνόρων της, πιθανότατα προκαλώντας ύφεση.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μοιάζει να είναι δυνατή «πρώτη κίνηση», έκρινε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ πως το Κίεβο θα λάβει κι άλλα όπλα.

«Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν – μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση αν τις δούμε ως τέτοια», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στο Fox News. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρεις ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων ο Γκενάντι Τίμτσενκο, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες είναι οι Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα, τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ. «Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ όσων είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον για τα άτομα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Τζόνσον να είναι πιο αυστηρός απέναντι στο ρωσικό χρήμα, απαιτώντας μάλιστα να εκδιωχθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες από τη Βρετανία και να «ξεθάψουν» τα ρωσικά χρήματα από το Σίτι του Λονδίνου.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη επιλογής για τους υπέρμετρα πλούσιους της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία: Θα αρχίσει να εφαρμόζει κυρώσεις στους Ρώσους που θεωρεί πως ευθύνονται για τις ενέργειες της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών. «Οι Αυστραλοί πάντα αντιστέκονται σε όσους επιδίδονται σε εκφοβισμό και θα υψώσουμε το ανάστημά μας στη Ρωσία, μαζί με τους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Μόρισον, προσθέτοντας πως «αναμένω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα κυρώσεων, τούτη είναι απλά η αρχή της διαδικασίας».

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων στη χώρα της Ασίας και του παγώματος τυχόν πόρων Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Ο κ. Κισίντα, καλώντας τη Ρωσία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν βλέπει σοβαρό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ενεργειακές προμήθειες της χώρας του λόγω της κρίσης, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί η λήψη μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Την Τρίτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «έως ότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Καναδάς θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία» με τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ, θα επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους κοινοβουλευτικούς που ψήφισαν υπέρ «της παράνομης απόφασης να αναγνωριστούν οι περιοχές αυτές» ως ανεξάρτητα κράτη και θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να συμμετέχουν σε αγορές ρωσικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συντονίζοντας έτσι τα βήματα της κυβέρνησής του με αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ακόμη, «επιπρόσθετες κυρώσεις» θα επιβληθούν σε ρωσικές τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος και ο Καναδάς θα «απαγορεύσει κάθε συναλλαγή μαζί τους», δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτο το ότι η Ρωσία εισέβαλε εκ νέου» στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, AFP, Deutsche Welle, Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Η ”Παγίδα του Θουκυδίδη” και η Ρωσία που βρυχάταιΜετά από πόσες μέρες που έχουμε νοσήσει μπορεί να επαναμολυνθούμε με CovidΟυκρανία: Θρίλερ με τη Μαριούπολη ενόψει της επικείμενης ρωσικής εισβολής
Keywords
Τυχαία Θέματα