Μπέρα: Η Ινδική πόλη όπου άνθρωποι και λεοπαρδάλεις ζουν αρμονικά εδώ και έναν αιώνα

Inde, Etat du Rajasthan, Région de Bera , léopard indien (Panthera pardus fusca). (Photo by Sylvain CORDIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

Η Μπέρα, μια μικρή πόλη στην ινδική πολιτεία Ρατζαστάν φημίζεται για το ότι είναι το μόνο μέρος στη Γη όπου άνθρωποι και λεοπαρδάλεις ζουν σε τέλεια αρμονία.

Η Ινδία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στη Γη, και καθώς οι ινδοι συνεχίζουν να καταπατούν τα  ακατοίκητα δάση και τα βουνά, οι «συγκρούσεις» μεταξύ λεοπαρδάλεων και ανθρώπων είναι αναπόφευκτες.

Αλλά υπάρχει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι και οι

λεοπαρδάλεις φέρονται να ζουν σε ειρήνη και αρμονία για τουλάχιστον έναν αιώνα. Γνωστή ως «χώρα των λεοπαρδάλεων», η πόλη Μπέρα λέγεται ότι περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση λεοπαρδάλεων στον πλανήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζουν περίπου εκατό λεοπαρδάλεις μέσα και γύρω από τη Μπέρα, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε ανθρώπους εκεί τα τελευταία εκατό χρόνια.

Ακόμη και όταν οι ντόπιοι άρχισαν να οργανώνουν σαφάρι με λεοπάρδαλη στην περιοχή για τουρίστες, ο αριθμός των επιθέσεων παραμένει στο μηδέν.

Τι κάνει λοιπόν την πόλη Μπέρα ξεχωριστή. Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη της Ραμπάρι, μιας ποιμενικής φυλής που μετανάστευσε στο Ρατζαστάν από το Ιράν μέσω του Αφγανιστάν πριν από χίλια χρόνια. Οι Ραμπάρι λατρεύουν τον φλογερό ινδουιστικό θεό Σίβα και αντιμετωπίζουν τις λεοπαρδάλεις ως τους φύλακες αγγέλους τους, ακόμα κι αν μερικές φορές χάνουν τα βοοειδή τους από αυτά.

«Όταν οι λεοπαρδάλεις σκοτώνουν τα ζώα των Ραμπάρι, η κοινότητα δεν το κρατά ενάντια στο αρπακτικό», είπε στο The National ο Ντίλιπ Σινγκ Ντεόρα, ο οποίος διευθύνει ένα τοπικό σαφάρι. «Πιστεύουν ότι ο Σίβα θα πολλαπλασιάσει τα βοοειδή τους και θα αντιμετωπίσει τα σκοτωμένα ζώα ως προσφορά στον ίδιο τον άρχοντα».

Ο Νζεχεράλ Μαλί, ένας φωτορεπόρτερ για την άγρια ​​φύση της Μπέρα που καταγράφει τις τοπικές λεοπαρδάλεις εδώ και χρόνια, πιστεύει ότι οι μεγάλες γάτες στην περιοχή έχουν επίσης προσαρμοστεί στην ανθρώπινη παρουσία και σταδιακά έχουν γίνει λιγότερο αρπακτικές απέναντί ​​τους.

Οι λεοπαρδάλεις αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής στη Μπέρα, τόσο πολύ που οι διοργανωτές του σαφάρι λειτουργούν με την εγγύηση  «spot a leopard or your money back» όταν προωθούν πακέτα σε τουρίστες. Τις λεοπαρδάλεις μπορεί κανείς να τις δει να σκαρφαλώνουν σε βράχους των βουνών, ή ακόμα και να περπατούν στους δρόμους.

«Πολλοί τουρίστες σοκάρονται όταν βλέπουν λεοπαρδάλεις να κινούνται ελεύθερα γύρω από το ναό του χωριού, ακόμα κι όταν ο ιερέας κάνει τις καθημερινές του τελετουργίες αμέριμνος, αλλά έτσι ήταν πάντα η ζωή στη Μπέρα», είπε ο Ντίλιπ Σινγκ Ντεόρα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΒίντεο: Τρομοκρατημένη λεοπάρδαλη σε πόλη του Ιράν, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικούΛεοπάρδαλη πέθανε από Covid-19 σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑΣρι Λάνκα: Εκεί που η τηλεκπαίδευση γίνεται πάνω σε δέντρα και δίπλα σε λεοπαρδάλεις
Keywords
Τυχαία Θέματα