Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο

Στη διαβεβαίωση ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε

τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.

Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε επισημάνει ότι βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι «μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μενέντεζ αναρωτήθηκε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο ομόλογο του όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον από την Άγκυρα.

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S400. Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων. Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Την εκτίμηση ότι η επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας θα λειτουργήσει προς όφελος των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε στήριξη για την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας υπό το πρίσμα των προσπαθειών που καταβάλλει η Ουάσινγκτον μαζί με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μπλίνκεν διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική άποψη, καθώς δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, υπενθύμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της επικύρωσης της σύμβασης κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε λόγο για ιδεοληψίες που εμποδίζουν τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους συμβάσεις. Όπως υποστήριξε, οι συγκεκριμένες αγκυλώσεις στοιχίζουν χρόνο και χρήμα στις ΗΠΑ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για οικονομικούς να κυρωθεί η σύμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παραμονή των S-400 στην Τουρκία

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal για τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν καταθέσει συμβιβαστική πρόταση με τεχνικό χαρακτήρα για την άρση του αδιεξόδου.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή των S-400 στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ το ρωσικό σύστημα και ότι θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα