«Μπλοκαρισμένη» παραμένει η χρηματοδότηση προγράμματος του Erasmus+ λόγω διοικητικών αλλαγών

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει την χρηματοδότηση τους προγράμματος Erasmus+ για τις ελληνικές ΜΚΟ νέων κάνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας.

Η Κομισιόν είχε αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του Προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2014, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο της συγκεκριμένης κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην Huffpost Greece η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλημεντίνη Διακομανώλη, η Κομισιόν έκρινε ότι το αρμόδιο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια
Βίου Μάθησης δεν κάλυπτε τις προδιαγραφές για να διαχειριστεί τα χρήματα που προορίζονται για τις ΜΚΟ.

Όπως διευκρίνισε η κ. Διακομανώλη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει άλλους τύπους προγραμμάτων του Erasmus+, όπως είναι οι μετακινήσεις φοιτητών, ούτε προγράμματα νέων που ξεκίνησαν πριν τον Δεκέμβριο του 2014.

Τον Ιούλιο του 2015, το Εθνικό Κέντρο Υποτροφιών (ΙΚΥ) ορίστηκε ως η μοναδική Εθνική Υπηρεσία για το Erasmus+ στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, αποφάσισε την κατάργηση της υπ’αριθ.25080/ΙΑ υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 544 Β’, 5-3-2014 ) «Ορισμός του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ως Εθνικό Οργανισμό/Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ + 2014-2020, για τον τομέα «Νεολαία». Επίσης, όρισε ότι το ΙΚΥ θα υλοποιεί το πρόγραμμα Erasmus+. Η ανωτέρω ανάθεση θα έχει ισχύ έως το τέλος του 2020.

Η μεταφορά όμως των καθηκόντων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, όπως τόνισε η κ. Διακομανώλη, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του Φόρουμ Νεολαίας, καθώς δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν οι διοικητικές διαδικασίες για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των οργανώσεων νεολαίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (ΕΦΝ) είναι μια οργάνωση «ομπρέλα» στην οποία μετέχουν εθνικές ομάδες νεολαίας απ’ όλη την Ευρώπη, οι οργανώσεις-μέλη του ΕΦΝ. Aπαρτίζεται από εθνικά συμβούλια νεολαίας και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας που εκπροσωπούν τα συμφέροντα δεκάδων εκατομμυρίων νέων απ’ όλη την Ευρώπη.

Αναφορικά με τις φήμες περί κατάργησης του Erasmus+, αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κανένα φορέα. Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 το Erasmus+ (πρώην Erasmus+) σχεδόν καταργήθηκε επειδή δεν υπήρχαν κονδύλια. Το 2014 το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το Erasmus+, το οποίο μπορεί να δεχτεί πολύ περισσότερες αιτήσεις, όχι μόνο για σπουδές, αλλά και για εθελοντική εργασία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα