«Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων» για τον ελληνικό τουρισμό

Παρουσιάστηκε η έκθεση του σπουδαίου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα, «Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων» στην αίθουσα εκθέσεων του Μουσείου από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού τον ΕΟΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ξ

Η Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ο McCabe «καταγράφει τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που ξέρει διαχρονικά να αγωνίζεται και να ελπίζει. Αναδεικνύει ανθρώπους,

πολιτισμό, ιστορία, φυσική ομορφιά. Καταγράφει αρχιτεκτονήματα, μνημεία, καθημερινές ασχολίες και συνήθειες. Οι φωτογραφίες του αναδεικνύουν πως η έννοια της φιλοξενίας στην Ελλάδα στηρίζεται ιστορικά στον ανθρώπινο παράγοντα, στην αυθεντική αλληλεπίδραση των ταξιδιωτών με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους».

Ο RobertMcCabe είπε έκανε μια αναδρομή της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1954 με τον αδελφό του τονίζοντας ότι «Εκείνο το καλοκαίρι έγινε μια ολόκληρη ζωή. Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια υπέροχη φίλη. Μου έδωσε τη χαρά να ανακαλύψω τα χωριά, τις θάλασσες και τα νησιά της, καθώς και την εκπληκτική ιστορία της. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις με τις φωτογραφίες μου».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες του RobertMcCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, επιμελητής της Έκθεσης, επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες του ΜcCabe αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό για την Ελλάδα, καθώς μέσα από το φακό του έχει αποτυπωθεί η αμέριστη αγάπη των Ελλήνων για τη χώρα τους.

Εξάλλου, η Όλγα Κεφαλογιάννη καλωσόρισε τόσο στο Μουσείο της Ακρόπολης όσο και στην Εθνική Πινακοθήκη, την πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, σε εκδηλώσεις για την 125η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού 2024.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαίρε Ξένε,chaire xene