Χαλκιδική: Εντυπωσιακός υδροσίφωνας έκανε την εμφάνισή του σε παραλία (Βίντεο)

Υδροσίφωνας καταγράφηκε στη θάλασσα από λουόμενο στην παραλία Σάρτη της Χαλκιδικής - Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024

Το εντυπωσιακό φαινόμενο του υδροσίφωνα έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Σάρτη της Χαλκιδικής την Πέμπτη (5/7), κατά τη διάρκεια της πρόσκαιρης κακοκαιρίας.

Χθες σε όλη τη Χαλκιδική, η κεραυνική δραστηριότητα ήταν έντονη, εντούτοις δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στη Νέα Φώκαια, τα ελαιόδεντρα υπέστησαν μεγάλες ζημίες από το χαλάζι ακόμη και σε ποσοστό 100%. Οι ελιές έπεσαν κάτω,

ενώ χτυπήθηκαν και αυτές που έμειναν πάνω στα δέντρα.

Τι είναι ο υδροσίφωνας 

Οι υδροσίφωνες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αφήνει πίσω του τρομερές ζημιές και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο αλμυρό νερό αφού πολλοί έχουν δημιουργηθεί σε λίμνες και ποτάμια. Παρότι εντοπίζονται περισσότερο σε τροπικές  αλλά και σε εύκρατες περιοχές αναλόγως την εποχή (κυρίως στην δυτική ακτή της Ευρώπης και στα βρετανικά νησιά) τελευταία το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στη χώρα μας.

Ως υδροσίφωνας (waterspout) ορίζεται η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Tornado).

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έρευνα των σιφώνων στην Ευρώπη ήταν ο πατέρας της τεκτονικής των πλακών Αλφρεντ Βέγκενερ. Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100-150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύ ισχυροί υδροσίφωνες είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Οι υδροσίφωνες στην Ελλάδα

Οι περιοχές με μεγάλη συχνότητα υδροσιφώνων στην Ελλάδα είναι το βόρειο Ιόνιο, η περιοχή της Ρόδου και περιοδικά η Χαλκιδική, αν και αρκετές φορές έχουν εμφανιστεί σε πολλές ακόμα περιοχές στο Αιγαίο πέλαγος.

Οι υδροσίφωνες συχνά εμφανίζονται ως δίδυμοι ή τρίδυμοι ή και κατά μεγαλύτερες ομάδες ενώ αποτελεί φαινόμενο με αυξητικές τάσεις συχνότητας εμφάνισης στη χώρα μας. Πάντως ο πιο θανατηφόρος υδροσίφωνας στην Ελλάδα συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου 1959, ο οποίος προκάλεσε την καταστροφή μιας βάρκας στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 21 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και τον πρώτο Ελληνα επιστήμονας που μελέτησε διεξοδικά το φαινόμενο στη χώρα μας, Μιχάλη Σιούτα, σήμερα καταγράφονται ετησίως πάνω από 100 υδροσίφωνες στις ελληνικές θάλασσες. 

Related...Καιρός: Επιστροφή στο καλοκαίρι διαρκείας - Μελτέμια και αύξηση της θερμοκρασίαςΟι χώρες έκπληξη που απειλούν την βαριά τουριστική βιομηχανία της ΕλλάδαςΓλυκά Νερά: «Από ανάφλεξη μπαταρίας του drone» η πυρκαγιά δηλώνει η κατασκευάστρια εταιρεία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαλκιδική, Εντυπωσιακός, Βίντεο,chalkidiki, entyposiakos, vinteo