Χαμηλοί τόνοι από Μ. Μαξίμου μετά τις ομιλίες Σαμαρά-Καραμανλή

Παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της εφημερίδας "Εστία", Μανώλη Κοττάκη, "Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή", στο Πολεμικό Μουσείο, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκφώνησαν ομιλία οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το πολιτικό θέμα της ημέρας είναι η έντονη διαφοροποίηση δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι

εξαιρετικά υψηλοί τόνοι από τον Αντώνη Σαμαρά και οι αιχμές από τον Κώστα Καραμανλή, προκάλεσαν «παγωμάρα» αλλά και νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου που μέχρι τώρα επιμένει στη θέση «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».

Αυτή η τακτική των χαμηλών τόνων για τα όσα είπαν χθες στο Πολεμικό Μουσείο οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής συνεχίζεται από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη και από στενούς συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παρέστη στη χθεσινή εκδήλωση, σε συνέντευξη της στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «κατέθεσε την προσωπική του πικρία» επειδή, σύμφωνα με την πρώην υπουργό, φαίνεται να έχει μείνει χωρίς ρόλο ενώ εξέφρασε τις αντιθέσεις της για τα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, ειδικά στο κομμάτι των εθνικών θεμάτων αλλά και της διεύρυνσης της παράταξης.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», επιχείρησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες που εξέφρασαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απέναντι στην πολιτική Μητσοτάκη, εστιάζοντας στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Και ο Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Καραμανλή σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουν ελευθερία λόγου και μπορούν να λένε τις απόψεις τους».

«Δεν είναι κοινότυπο, αλλά δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών» τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Σαμαρά – Καραμανλή;

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα όπου θα μιλήσει στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable», στο Γκολφ της Γλυφάδας.

Όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό εκτιμούν ότι δεν θα λειτουργήσει εν θερμώ και θα αποφύγει να σηκώσει τους τόνους. Δεν αποκλείουν βέβαια να στείλει ένα μήνυμα ως μία πρώτη απάντηση στα όσα ακούστηκαν χθες. Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος δίνει προτεραιότητα στην άσκηση του κυβερνητικού έργου και κυρίως στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει και στην προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλων προκλήσεων και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτό το μήνυμα έστειλε επί της ουσίας και με τη χθεσινή του αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο την ώρα που λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά δύο πρώην πρωθυπουργοί αμφισβητούσαν ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου να μην ενταθεί το κλίμα εσωστρέφειας

Για τους γνώστες των ισορροπιών στο εσωτερικό της «γαλάζιας πολυκατοικίας», ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη η στάση του Αντώνη Σαμαρά. Τις προθέσεις του τις είχε δείξει κατά την συζήτηση στη Βουλή για τον νόμο της ισότητας στον γάμο ενώ κράτησε και σαφείς αποστάσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου. Γενικότερα η σχέση Σαμαρά-Μητσοτάκη εκτιμάται ότι είναι στο χειρότερο σημείο της. Το που μπορεί να φτάσει θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ρόλο θα παίξει αν ο πρώην πρωθυπουργός επιμείνει στην άσκηση σκληρής κριτικής στις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου. Η φράση με την έκλεισε την ομιλία του, «ήμουν, είμαι, και θα είμαι παρών», μπορεί να σημαίνει ότι θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Για την ώρα είναι πλέον φανερό το ρήγμα που υπάρχει. Και κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει πιθανότητα γεφύρωσης του.

Η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική με τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος διατύπωσε τις ενστάσεις του απέναντι στην κυβερνητική πολιτική σε μία σειρά από θέματα, κυρίως στα εθνικά. Άφησε βέβαια αιχμές για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για επίδειξη αλαζονείας από κυβερνητικά στελέχη, όμως δεν ανέβασε τους τόνους στο σημείο που το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Κώστας Καραμανλής κρατά αποστάσεις από τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποτέ όμως δεν φάνηκε να επιδιώκει την ευθεία σύγκρουση.

Πρόθεση του Μαξίμου είναι να μην μπει το κόμμα σε μία φάση πιο έντονης εσωστρέφειας. Ήδη υπήρξε η αντίδραση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το τελευταίο που θέλουν στην κυβέρνηση είναι η όποια δυσαρέσκεια να ενταθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμηλοί, Μαξίμου, Σαμαρά-Καραμανλή,chamiloi, maximou, samara-karamanli