Χαραδαλιάς: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Αττική - Σαρωτικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας

Στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ εξήγγειλε ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ειδικότερα, ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε:«Από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής χωρίς

εκπτώσεις. Δίνουμε δε, ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δυστυχώς, σε συγκεκριμένες μονάδες έχουμε δει μη τήρηση των πρωτοκόλλων, με δραματικές συνέπειες για συνανθρώπους μας. Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι, με στόχο τις επόμενες δέκα ημέρες να ελεγχθούν όλες, σε όλη την επικράτεια. Θέλουμε να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές τις μονάδες. Για αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ασφαλή συμπεριφορά των εργαζομένων, η οποία είναι επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα: Αναβολή μη αναγκαίων αδειών, υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος για κορονοϊό με τη μέθοδο pcr, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επάνοδό τους στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, καθώς και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση υποχρεωτικού συγχρωτισμού με άτομα από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν εξεταστεί για κορονοϊό. Περιορισμός σε χώρους συνάθροισης και αποφυγή επαφών, ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος σε αυτές τις δομές έρθει σε επαφή με κρούσμα, επιβάλλεται από τις περιστάσεις η παρακολούθηση της υγείας του και η θερμομέτρησή του δύο φορές την ημέρα, καθώς και η διαμονή του σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο».

Οσον αφορά το θέμα των ελέγχων σε στρατεύσιμους, ο υφυπουργός επισήμανε: «Τις επόμενες ημέρες παρουσιάζονται περίπου 8.450 στρατεύσιμοι. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, θα γίνει σε όλους τεστ για κορονοϊό στα σημεία κατάταξης, από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δειγματοληψίες στο Στρατό Ξηράς, από τις 8 έως τις 14/9 στην Πολεμική Αεροπορία και από τις 15 έως τις 23/9 στο Πολεμικό Ναυτικό»

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, ενώ πρόσθεσε: «Ηδη έχουν ανακοινωθεί περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αυξηθούν. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή των νόμων σώζει ζωές. Η εμπειρία από διάφορες περιοχές, δείχνει ότι όπου τα μέτρα τηρήθηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα, είχαμε σημαντική επιδημιολογική αποφόρτιση. Και η τήρηση των μέτρων σημαίνει όχι νέα μέτρα».

Που εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown: «Απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε πάρα πολλά εργαλεία - μέτρα στη φαρέτρα μας για να αποφύγουμε ένα lockdown». Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά γίνονται περισσότερα από 15.000 τεστ για κορονοϊό, ενώ επισήμανε πως «έχουμε προσεγγίσει τα 17.000».

Τέλος, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «μέλημά μας ήταν, είναι και παραμένει, να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία. Από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται συνεργασία Πολιτείας, κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να κερδίσουμε την μάχη με τον αόρατο εχθρό».

Χ.Γώγος: Τρία «όπλα» για τον περιορισμό του ιού

Η πανδημία συνεχίζεται, σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας,

Ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη παγκόσμια διασπορά του ιού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 26 εκατ. κρούσματα και πάνω από 800 χιλιάδες θάνατοι, παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε νέα έξαρση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μας, προσέθεσε

Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η Ελλάδα, είπε, προσθέτοντας πως η έξαρση αυτή σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού και και τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε.

Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές.

Συνοψίζοντας, ανέφερε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όπως εξήγησε υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη.

Ωστόσο τόνισε πως είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα, εμβολιασμοί για τις συνηθισμένες ιώσεις, όπως η γρίπη, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα εμποδίσουν την εξάπλωση και των εποχικών ιώσεων.

Τέλος, έκανε έκκληση για κλειστά αυτιά στα fake news.

Χορήγηση άδειας ή λουκέτο στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Στην άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής της, αλλά και το κλείσιμο σε 20 μέρες, εκείνων των δομών που δεν θα τη διαθέτουν και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 -ΦΕΚ 1136 Β΄), προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες «έδωσε την εντολή, άμεσα και κατ′ απόλυτη προτεραιότητα, να προχωρήσουν, πλέον του τακτικού ελέγχου της καλής λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε καμία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων να μη λειτουργεί στην Αττική, χωρίς τη σχετική άδεια που απαιτείται».

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, έδωσε εντολή για «την κατά απόλυτη προτεραιότητα, εντός ή και εκτός του προβλεπόμενου ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών, διενέργειας αυτοψιών και στην υλοποίηση κάθε οριζόμενης από το νόμο ενέργειας, ως προς την άμεση αδειοδότηση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις». Επίσης, για την άμεση επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές που λειτουργούν ως Μονάδες Φροντίδα Ηλικιωμένων και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Π1γ/ΟΙΚ.81551/07 - ΦΕΚ 1136 Β’) «ορίζοντας συγκεκριμένη ημεροχρονολογία σφράγισης των εγκαταστάσεών τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι ημέρες από τη λήψη του εγγράφου» και την άμεση ενημέρωση των υπευθύνων των δομών που πρόκειται να σφραγιστούν, ότι υποχρεούνται άμεσα να μεριμνήσουν για την ασφαλή μεταφορά των περιθαλπόμενων, είτε σε συναφείς δομές, είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», τονίζει ο κ. Πατούλης σε δήλωση του, «η απαράδεκτη από το 2007 μέχρι σήμερα κατάσταση, όπου κάθε χρόνο δινόταν με υπουργικές αποφάσεις η δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας όσων μονάδων δεν διέθεταν την απαραίτητη άδεια, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Στη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων της Αττικής, θα μπουν κανόνες που θα προστατεύσουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές, χωρίς εκπτώσεις».

Οι πρώτες δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την Αstra-Zeneca και συμμετέχουμε σε αυτή. Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον covid-19 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στο δημόσιο σύστημα το τεστ κορονοιού είναι δωρεάν επανέλαβε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα έκανε όλος ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια ελέγχου. Τόνισε ότι στο δημόσιο σύστημα έφτασαν να γίνονται μέχρι και 17.000 τεστ την ημέρα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ ήταν 13.400 τεστ και έχει παραγωγική δυνατότητα αυτή τη στιγμή η χώρα και μπορεί να αυξηθεί και περαιτέρω. Αυτή τι στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην διεξαγωγή των τεστ , γίνονται κανονικά, δεν έχουν σταματήσει. Αναφερόμενος στο θέμα με τα αντιδραστήρια στο ΕΚΕΑ, είπε ότι η παραγωγική του δυνατότητα είναι 1.000 τεστ ημερησίως τα οποία θα συνεχίσει να διενεργεί και την επόμενη εβδομάδα που αποκαθίσταται η ροή των αντιδραστηρίων. «Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται ο ημερήσιος αριθμός των τεστ που διεξάγονται στη χώρα, καθώς αυτά που ήταν να κάνει το ΕΚΕΑ προωθούνται σε άλλα εργαστήρια.Πράγματι έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η προμήθεια των εργαστηρίων με συγκεκριμένα εξειδικευμένα αντιδραστήρια επειδή όλα αυτά λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένη, γι αυτό 1.000 τεστ γινόταν την ημέρα στο ΕΚΕΑ, 1.000 θα γίνονται».

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Κορονοϊός: 202 νέα κρούσματα και ένας ακόμη θάνατος Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα χωρίς παρενέργειες Κορονοϊός: Θετικός στον ιό αστυνομικός στη Λέσβο
Keywords
Τυχαία Θέματα