Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία ανέκτησε τον ελεγχο του Κοινοβουλίου

Οι διαδηλωτές, που αντιτίθενται στην προσκείμενη στο Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, εισέβαλαν το βράδυ Δευτέρας τοπική ώρα, στο κτίριο του κοινοβουλίου, αφού έσπασαν τις τζαμαρίες.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ

ανέκτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη (τοπική ώρα) τον έλεγχο του τοπικού κοινοβουλίου, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

Δεκάδες άνθρωποι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πολλοί εκ των οποίων κρατώντας αυτοσχέδιες ασπίδες, διείσδυσαν στο Νομοθετικό Συμβούλιο (LegCo), καταφέρνοντας να μπουν έπειτα από προσπάθειες ωρών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο i-Cable News.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με κράνη, γκλομπ και ασπίδες, προειδοποίησαν αρχικά το πλήθος. Νωρίτερα, οι αρχές είχαν καλέσει τους συγκεντρωμένους να εκκενώσουν το κτίριο του κοινοβουλίου, απειλώντας ότι θα προσφύγουν στη βία.

Προηγουμένως, οι συγκεντρωμένοι είχαν σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, και ύψωσαν εκεί μια σημαία της βρετανικής αποικιοκρατικής περιόδου, ανήμερα της 22ης επετείου από την ένωση του νησιού με την Κίνα.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, που είχαν αναπτυχθεί εντός του κτιρίου και έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν το πλήθος, οπισθοχώρησαν προς το εσωτερικό.

Η τοπική κυβέρνηση από την πλευρά της κατήγγειλε την «ακραία βία» των διαδηλωτών.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα καθώς μία ομάδα 100 ή περισσοτέρων διαδηλωτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, πολιορκούσε το κτίριο, μία ομάδα 8 εως 10 νεαρών άρχισε να χτυπά την τζαμαρία με ένα συρμάτινο κάδο ανακύκλωσης και με ένα μεγάλο λοστό ως πολιορκητικό κριό.

Οταν κατόρθωσαν να σπάσουν ένα μεγάλο παράθυρο, η αστυνομία τους πήρε τον κάδο και ταυτόχρονα ανήρτησε μία πινακίδα απευθυνόμενη στους διαδηλωστές με μία φράση που δεν απαιτεί περαιτέρω διευκρινίσεις: «Σταματήστε να επιτίθεστε πριν χρησιμοποιήσουμε βία!»

Η μαχητική ομάδα προσπάθησε να προστατευτεί με ομπρέλες, μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να αποκρούουν οι διαδηλωτές το σπρέι πιπεριού.

Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο σημείο με καροτσάκια όπου είχαν στιβάξει διάφορα αντικείμενα, όπως μεταλλικές ράβδους και μεγάλες πένσες, για να ανοίξουν τα αλεξίσφαιρα τζάμια ασφαλείας της εισόδου. Τα κατάφεραν έξι ώρες αργότερα και μπήκαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Εκεί, αφού ύψωσαν τη σημαία, κατέβασαν τα πορτρέτα των τοπικών ηγετών του Χονγκ Κονγκ και ζωγράφισαν γκράφιτι με μαύρη μπογιά στους τοίχους.

«Δεν υπάρχουν βίαιοι ταραξίες, μόνο τυραννία», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου αρχικά χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, όμως στη συνέχεια υποχώρησαν υπό την πίεση του πλήθους.

Η απροσδόκητη, μεγάλη αναστάτωση καθυστέρησε την έναρξη ενός μεγάλου ετήσιου παζαριού. που σηματοδοτεί τη Δευτέρα την επέτειο της επιστροφής της βρετανικής αποικίας στην Κίνα το 1997.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν, ωστόσο, στους δρόμους για μία νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας, με αφορμή την 22η επέτειο της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία, με τον θυμό να παραμένει φουντωμένος για το νέο νομοσχέδιο που θεσμοθετεί την έκδοση πολιτών από το Χονγκ Κοντκ ώστε να δικάζονται στην Κίνα.

Οι πολέμιοι και οι επικριτές του νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέπει να οδηγούνται κάτοικοι του νησιού στην ηπειρωτική Κίνα στο δικαστήριο, με το δικαστικό σύστημα να ελέγχεται πλήρως από το Κομμουνιστικό Κόμμα, εκφράζουν ανοιχτά τον φόβο ότι ο νέος νόμος καταργεί το κράτος Δικαίου στο Χονγκ Κονγκ. Απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσέδιο και να παραιτηθεί η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Τί δηλώνουν στο Reuters πολίτες του Χονγκ Κονγκ

Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει αποσπάσματα από συνεντεύξεις με ανθρώπους στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, εν μέσω διαδηλώσεων, που είναι απολύτως ενδεικτικά της ιδιαίτερα τεταμένης ατμόσφαιρας στο νησί.

«Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ειρηνικά», δήλωσε η φοιτήτρια Τίφανι Λάου, 21 ετών. «Η Κάρι Λαμ δεν θέλει να ακούσει τους πολίτες...Να παραιτηθεί!»

«Έρχομαι στις διαμαρτυρίες της 1ης Ιουλίου κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά προκάλεσε μαζική αντίδραση το νομοσχέδιο έκδοσης”, δήλωσε ο Ελζεβιρ Γιανγκ, 59 ετών.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχω έρθει για την διαδήλωση της 1ης Ιουλίου...Ηρθα επειδή η Κάρι Λαμ δεν θα αποσύρει το νόμο της έκδοσης», λέει ένας άλλος 20χρονος νεαρός.

«Δεν θα πάω στην αγορά επειδή θα υπάρξει κλιμάκωση», δηλώνει η Μπόνι Φονγκ, 26 ετών. «Θα υπάρξουν βίαιες συγκρούσεις...»

ΠΗΓΕΣ: Reuters, Associated Press

Related... Εντός 10 ημερών η πρώτη παράδοση S-400 στην Τουρκία, λέει ο Ερντογάν Οι κυνηγοί UFO της Σίλικον Βάλεϊ: «Γκουρού» της τεχνολογίας θέλουν έρευνες σε εξωγήινα σκάφη
Keywords
Τυχαία Θέματα