Χωρίς αποτέλεσμα η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη

Χωρίς να φέρει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η «μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό που διεξήχθη στη Βιέννη σήμερα, Σάββατο. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την διαχείριση του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, με την Γηραιά Ήπειρο να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με «Πύργο της Βαβέλ».

Μέρκελ: Να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε ότι η θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «παράνομη» μετανάστευση, ενώ θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των ανθρώπων που το αίτημα ασύλου τους απορρίφθηκε.

«Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας. Είναι απαραίτητο να συνέψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν (...) για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους», δήλωσε.

Τσίπρας: Να επιταχυνθούν οι επιστροφές

Από πλευράς του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Ακόμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε με έμφαση το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της τήρησής της από όλες τις πλευρές, ενώ ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσματική δουλειά.

Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή η επιτροπή ασύλου της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη». «Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι «συνεπώς η ευθύνη της προστασίας αυτών των συνόρων αλλά και διαμερισμού της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα-θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας τι σημαίνει αυτό για την κάθε πλευρά. Συγκεκριμένα:

«Αυτό σημαίνει ότι από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά. Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν. Τρίτον, από την πλευρά της ΕΕ. Που σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια, οι δεσμεύσεις αφορούν την φιλελευθεροποίηση της βίζας, και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX «ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά».

Κερν: Να συνεχιστούν οι επαναπροωθήσεις

Ο Αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ότι η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.

Συγκεκριμένη συζήτηση έγινε πάνω σε τρία σημεία:

Κατά πρώτον να υπάρξει αύξηση των δυνάμεων της Frontex γιατί τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.

Κατά δεύτερο να υπάρξει εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει τη Συμφωνία με συνέπεια, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη συνέπεια, τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, ιδιαίτερα στο σημείο ότι σήμερα η Τουρκία θεωρείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως σίγουρη χώρα για επαναπροώθηση, με "μοναδική εξαίρεση" την Ελλάδα, κάτι που οδηγεί στο να μην επαναπροωθεί η Ελλάδα προς την Τουρκία, ανθρώπους που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, εξετάστηκε το θέμα ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος και συμφωνήθηκε πως μαζί, η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία καθώς και η Αυστρία, θα καταβάλουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προσπάθεια για να μια αποσαφήνιση της κατάστασης.

Προς τούτο θα εξεταστεί αφενός πώς μπορεί να ενεργήσει κανείς στο θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.
Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

Όρμπαν: Δημιουργία μιας «γιγαντιαίας προσφυγικής πόλης στη Λιβύη

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός με τη σειρά του ζήτησε να δημιουργηθεί μια «γιγαντιαία προσφυγική πόλη» στα παράλια της Λιβύης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα όσων επιθυμούν να λάβουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες και των προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο στην πώληση όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Η Δύση θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον «Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό» και να συνάψει συμμαχία με μια νέα λιβυκή κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τεθούν υπό "πλήρη έλεγχο", συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων της στη Μεσόγειο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα