Χωρίς σκέψεις για «χαλαρή» ψήφο στην Ευρωκάλπη του Ιουνίου

H Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναδεικνύονται ως ένα κομβικό γεγονός, με σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της ηπείρου κι η συμμετοχή μας είναι επιβεβλημένη.

Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και πολύπλευρες, από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάκαμψη, μέχρι την πράσινη μετάβαση με τρόπο που

να μην πλήττει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους αγρότες αλλά και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Στοίχημα δικό μου είναι να «χτίσουμε» πάνω στα κεκτημένα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής και να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Οι προσεχείς Ευρωεκλογές όμως είναι σημαντικές και γι’ ακόμη δύο πολιτικούς λόγους. Κατά την ερχόμενη πενταετία, αναμένεται να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (o προϋπολογισμός της ΕΕ).

Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι αντίστοιχος αυτών των προκλήσεων. Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αυξημένων αμυντικών δαπανών για να θωρακιστεί αμυντικά αλλά και να προβλέψει σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμβάλλει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση πείθοντας τους εταίρους της για τη σημασία αυτών των πρόσθετων πόρων.

Παράλληλα, θα κορυφωθεί η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς ενδεχόμενη ένταξη νέων μελών θα δημιουργήσει νέες δυναμικές αλλά και την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές ώστε η ΕΕ ν’ ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης Ένωσης με περισσότερα μέλη.

Τo Ευρωκοινοβούλιο, ως το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο, έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης αυτών των πολιτικών και της διακυβέρνησης της ΕΕ. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, το έργο του επηρεάζει τη ζωή όλων μας αφού μεγάλο μέρος των νομοθετημάτων τα οποία διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία των Κρατών Μελών.

Πρόκειται για έργο που απαιτεί ιδιαίτερη κατάρτιση κι εξειδίκευση καταδεικνύοντας την ανάγκη να στείλουμε στις Βρυξέλλες την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση. Μια εκπροσώπηση που μπορεί ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο και που θα αντιπαραθέτει ρεαλιστικές λύσεις σ’ αυτά τα πιεστικά ζητήματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αντιμετώπιση της διαφαινόμενης ανόδου ακραίων, ευρωσκεπτικιστικών φωνών σε διάφορα Κράτη Μέλη της ΕΕ είναι ένα κομβικό διακύβευμα.  

Τα κόμματα αυτά εκμεταλλεύονται το θυμικό των Ευρωπαίων πολιτών και προσπαθούν συστηματικά να μας «πουλήσουν» απλοϊκές λύσεις σ’ αυτά τα σύνθετα ζητήματα ενώ παράλληλα απεργάζονται την αποδυνάμωση ή και διάλυση της ενωμένης Ευρώπης, 

Απέναντι σ’ αυτές τις δυνάμεις, είναι χρέος μας να πάμε στην κάλπη συνειδητοποιημένα και να δείξουμε ότι η Ευρώπη, κόντρα στους ισχυρισμούς τους συνεχίζει να βγαίνει από τις κρίσεις πιο δυνατή, πιο εξωστρεφής και πιο ανθεκτική, όπως φάνηκε κι από την αντίδρασή της στην πανδημία. 

Για να κερδηθεί όμως αυτό το στοίχημα, έχουμε χρέος εμείς, να εξηγήσουμε τη σημαντική της συνεισφορά στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Να τους πείσουμε να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα με όραμα για το μέλλον της Ένωσης, όπως η Νέα Δημοκρατία και να εκλέξουν Ευρωβουλευτές που ως μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα δυναμώσουν την εθνική μας φωνή στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης αλλά και θα μπορούν να διαμορφώνoυν και να επηρεάζουν τους συσχετισμούς.

Πηγαίνοντας χωρίς σκέψεις για «χαλαρή» ψήφο στην Ευρωκάλπη του Ιουνίου, αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε!

Keywords
Τυχαία Θέματα