Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ποιες αλλαγές θα επιφέρει η απόφαση. Τι εξετάζει η ΑΑΔΕ

Την απόφαση του ΣτΕ για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις διαβάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και στις τεχνικές αλλαγές τους συστήματος προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του.

Σε πρώτη φάση ειδικοί αναφέρουν ότι η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι τα δύο μέλη του ζευγαριού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο στο τέλος αυτές οι δύο δηλώσεις θα πρέπει να συνδέονται προκειμένου να μπορούν να είναι δικαιούχοι

των διαφόρων επιδομάτων.

Οι αλλαγές αυτές και η διασφάλιση ότι η απόφαση δεν θα οδηγήσει είτε σε καθυστέρηση στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, είτε θα δημιουργήσει «παράθυρο» φοροδιαφυγής, αλλά κυρίως δεν θα προκαλέσει απώλειες στους δημοσιονομικούς στόχους, φαίνεται να στέλνει την εφαρμογή της απόφασης στην υποβολή των δηλώσεων το 2019 και όχι από φέτος.

Όπως και να έχει η δυνατότητα που θα παρέχεται στο ζευγάρι να υποβάλει εάν το επιθυμεί ξεχωριστεί φορολογική δήλωση, θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε διάσταση, άλλα και όσους δηλώνουν ξεχωριστή φορολογική κατοικία. Πέραν αυτών όμως η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα επιφέρει πολλές αλλαγές όπως:

θα γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε σύζυγο.

σε περίπτωση επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης θα κινδυνεύει μόνο ο σύζυγος ο οποίος δεν εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Στο εξής θα μπορεί κάθε σύζυγος να προμηθευτεί ξεχωριστή φορολογική ενημερότητα. Μάλιστα, θα μπορεί να την λάβει ακόμα και αν ο ένας σύζυγος έχει εκκρεμότητες με την εφορία. Αυτό θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες αγοραπωλησίες οι οποίες δεν γίνονται εξαιτίας εκκρεμοτήτων με την εφορία που έχει ο ένας από τους δύο συζύγους.

Σε περίπτωση που προκύπτει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης φόρος για τον έναν σύζυγο και επιστροφή φόρου για τον άλλο, το ποσό δεν θα συμψηφίζεται.

Αντίθετα, η ξεχωριστή φορολογική δήλωση δεν ωφελεί όσα ζευγάρια το ένα από τα δύο μέλη δεν μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια ή τις απαραίτητες αγορές με «πλαστικό» χρήμα ώστε να μην χάσει το αφορολόγητο.

Βέβαια και σήμερα κάθε έγγαμος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του στην εφορία το διαχωρισμό του εκκαθαριστικού σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα εκάστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού. Έτσι, ο κάθε σύζυγος έχει τη δυνατότητα να καταβάλει αυτό που του αναλογεί χωρίς προηγούμενο συμψηφισμό των φορολογικών αποτελεσμάτων. Προϋπόθεση όμως είναι να έχει υποβληθεί από το ζευγάρι κοινή φορολογική δήλωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα