Χρησιμοποιήστε fake news για να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε: «Εμβολιασμός» στην παραπληροφόρηση με online παιχνίδι

Δωρεάν διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι το online παιχνίδι Harmony Square, όπου ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός «Chief Disinformation Officer» και χρησιμοποιεί τακτικές όπως το «τρολάρισμα» για το σαμποτάρισμα εκλογών σε μια κατά τα άλλα φιλήσυχη πόλη, με σκοπό τον «εμβολιασμό» των χρηστών απέναντι στις πρακτικές πολιτικής παραπληροφόρησης.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με την υποστήριξη του Global

Engagement Center του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Κατέστη προσβάσιμο στο κοινό την Παρασκευή, μαζί με μια μελέτη πάνω στην αποτελεσματικότητά του, η οποία δημοσιεύτηκε στο Harvard Misinformation Review.

Το gameplay του βασίζεται στη «θεωρία του εμβολιασμού», η οποία περιλαμβάνει την έκθεση των χρηστών σε μικρές «δόσεις» κοινών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση των fake news, ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν μόνοι τους και να τα αποφεύγουν. Επί της προκειμένης κατανοώντας τον τρόπο πρόκλησης πολιτικού διχασμού στο παιχνίδι- μέσω της χρήσης διαφόρων μέσων, από bots και συνωμοσίες μέχρι ψεύτικους «ειδικούς»- οι παίκτες λαμβάνουν ένα «ψυχολογικό εμβόλιο» απέναντι σε αυτές τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον αληθινό κόσμο.

«Το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις την παραπληροφόρηση μετά την εξάπλωσή της είναι σαν να κλείνεις την πόρτα του στάβλου αφού το άλογο έχει φύγει. Προλαμβάνοντας, σκοπεύουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των fake news εξαρχής» είπε ο Dr. Σάντερ βαν ντερ Λίντεν, διευθυντής του Cambrdige Social Decision-Making lab και senior author της νέας έρευνας.

Το Twitter έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μια τέτοια «pre-bunk» προσέγγιση, υποδεικνύοντας είδη fake news που ενδεχομένως να εμφανιστούν σε περιόδους εκλογών- ωστόσο ερευνητές υποστηρίζουν πως ο γενικός «εμβολιασμός» μπορεί να επιτευχθεί εάν οι χρήστες εξοικειωθούν με τις τεχνικές της παραπληροφόρησης, έτσι ώστε να μην είναι ανάγκη να καταρρίπτεται η κάθε μία θεωρία συνωμοσίας ξεχωριστά.

Στο 10λεπτο παιχνίδι, μια γειτονιά μιας μικρής πόλης που έχει «εμμονή με τη δημοκρατία» δέχεται πίεση καθώς οι παίκτες εξαπλώνουν ψέματα για υποψηφίους, στήνουν αναξιόπιστες «ενημερωτικές» ιστοσελίδες και χρησιμοποιούν άλλες τεχνικές για να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές τς διαδικασίες.

«Το ίδιο το παιχνίδι είναι γρήγορο, εύκολο και με χιουμοριστική διάθεση, μα η βιωματική μάθηση που το διέπει σημαίνει πως οι άνθρωποι είναι πιο πιθανόν να εντοπίσουν παραπληροφόρηση και λιγότερο πιθανόν να τη μοιραστούν την επόμενη φορά που θα μπουν στο Facebook ή το YouTube» είπε ο Dr. Τζον Ρούζενμπικ, ψυχολόγος του Κέμπριτζ και lead author της μελέτης.

Σε τέσσερα σύντομα επίπεδα, οι χρήστες μαθαίνουν για πέντε τεχνικές χειραγώγησης: Το τρολάρισμα για πρόκληση οργισμένων αντιδράσεων, τη χρήση συναισθηματικά φορτισμένου λόγου για την πρόκληση θυμού και φόβου, την τεχνητή αύξηση εμβέλειας μέσω bots και ψεύτικων followers, τη δημιουργία και διασπορά θεωριών συνωμοσίας και την πόλωση του κοινού.

Σε δοκιμή που έγινε διαπιστώθηκε πως η εκλαμβανόμενη αξιοπιστία της παραπληροφόρησης μειώθηκε κατά 16% σε αυτούς που είχαν παίξει Harmony Square. Επίσης το παιχνίδι μείωσε την προθυμία για διαμοιρασμό fake news κατά 11%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως δεν έκαναν διαφορά οι πολιτικές πεποιθήσεις των παικτών- αριστερά ή δεξιά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Lockdown: Αθηναίοι φεύγουν για «καραντίνα» στην επαρχία – Εξοδος 60.000 οχημάτων Αυτό το ελληνικό μπαρ ανακηρύχθηκε το τρίτο καλύτερο στον κόσμο (τώρα πώς θα πάμε είναι άλλο θέμα) Live: Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν
Keywords
Τυχαία Θέματα