Δ. Αυγερινοπούλου: Στο Νταβός για συνάντηση για τους ωκεανούς η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

.

Στο Νταβός της Ελβετίας θα μεταβεί η συντονίστρια της παγκόσμιας διάσκεψης «OurOceanConference 2024» και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τις εργασίες της Διάσκεψης του Greek House Davos που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) από

τις 15 έως και τις 19 Ιανουαρίου.

Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία συγκαταλέγεται στους Young Global Leaders του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα συμμετάσχει στην υψηλού επιπέδου συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ocean Race High Level - Ocean Roundtable», στην οποία θα λάβουν μέρος διακεκριμένες προσωπικότητες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα, θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι:

JohnKerry, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα,

Peter Thomson, Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς,

Richard Brisius, Επικεφαλής του Ocean Race,

JimRowan, Διευθύνων Σύμβουλος της VolvoCars

Paul Simpson, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Cornerstone United Holdings Jamaica,

Alfredo Giron, Επικεφαλής των Ocean Action Agenda και Friends of Ocean Action του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και

Johan Strid, Διευθυντής του The Ocean Race Summits.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης θα είναι η σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με έμφαση στον ρόλο των ωκεανών και τη σύνδεσή τους με την ευρύτερη οικονομία, σε συνάρτηση με τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, οι ομιλητές θα επικεντρωθούν στο πεδίο των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση της αποκατάστασης της «υγείας των ωκεανών» και του «πρασινίσματος» της ναυτιλίας.

Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference, “OOC-9”), που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο και θα δώσει έμφαση στην κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και την ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης για την προστασία των ωκεανών και εν γένει του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναμένεται να παρουσιάσει την πρόοδο των εργασιών και τις προτεραιότητες για την 9η Διάσκεψη στην Ελλάδα, ενώ θα αναφερθεί ειδικότερα στην ιδιαίτερη ευαισθησία της Ελλάδας, ως νησιωτικής χώρας, για το θέμα των θαλασσών και την σημασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και την ιδιαίτερη ευθύνη της Ελλάδας ως παγκόσμιου ηγέτη στις θαλάσσιες μεταφορές.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η Συντονίστρια του “OurOceanConference 2024” και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής θα έχει, επίσης, διμερείς συναντήσεις με ομολόγους της άλλων χωρών για θέματα της αρμοδιότητάς τους, αλλά και για τη βέλτιστη επικοινωνία και προετοιμασία της διεθνούς Διάσκεψης που θα φιλοξενήσει η χώρα μας.

Το «Our Ocean Conference» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014 και ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του τότε Υπουργού Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι. Η 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference, “OOC-9”) αναμένεται να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης των θαλασσών. Τα ενδιαφερόμενα κράτη, οι διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας θα εκπροσωπηθούν, προκειμένου να συμβάλλουν με απτές δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών. Η συμμετοχή της νεολαίας, ως βασικών παραγόντων για την αλλαγή, θα είναι ζωτικό στοιχείο αυτής της Διάσκεψης, με την παράλληλη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής των Νέων, που ξεκινά την προηγούμενη μέρα, στις 15 Απριλίου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα εξεταστούν έξι Τομείς Δράσης: θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, γαλάζια οικονομία, σχέση κλίματος-ωκεανού, ναυτική ασφάλεια, βιώσιμη αλιεία και θαλάσσια ρύπανση.

Η Ελλάδα θα εστιάσει σε τέσσερα ακόμη σημεία που καλύπτουν οριζόντια τους έξι τομείς δράσης της Διάσκεψης: βιώσιμος τουρισμός σε παράκτιες περιοχές και νησιά, πράσινη ναυτιλία, μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα