Δευτερολογία Αλέξη Τσίπρα: Διέψευσε τα περί κρυφού σχεδίου εξόδου από το ευρώ

Συμφωνία και όχι ρήξη με την Ευρώπη επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι επιθυμεί στη δευτερολογία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο
πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω ότι αυτή η συνεδρίαση έπρεπε να είχε γίνει πριν από καιρό, καθώς δεν αφορά δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης και πράγματι δεν μπορεί να διεξάγεται η διαπραγμάτευση μέσα σε κλειστές πόρτες.

Οι αντιπαραθέσεις
είχαν βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο ακόμη και αυτές που είχαν μια ιδιαίτερη πολεμική ρητορική. Συμφωνώ απόλυτα ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Πως είναι δυνατόν να λαμβάνει αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι εάν η συζήτηση διεξαγόταν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και πολύ καιρό.

«Είχαμε την υποχρέωση να συζητάμε από την μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη τρεις θεσμοί με πολλές φορές αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις», σημείωσε.

«Διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής»

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει ένα κείμενο 47 σελίδων τα οποίο ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθε η ελληνική πλευρά με ένα νέο κείμενο το οποίο έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας κυβέρνησης να επιλέγει να αυξήσει τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων και να μην κόψει το επίδομα των χαμηλότερων συντάξεων, το ΕΚΑΣ, προκειμένου να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους».

O κ. Τσίπρας για υπογράμμισε επίσης:

«Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική. Ό,τι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει κρυφό σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

«Ακούστηκε το ερώτημα «έχετε ένα κρυφό σχέδιο να βγάλετε την Ελλάδα από την ευρωζώνη»; Θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη. Και έφεραν παρ’ όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που όλους εξέπληξε», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».

«Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση σε Βέμπερ

Απαντώντας εξάλλου σε επιθετικές τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως η εντονότερη «πολεμική ρητορική» διατυπώθηκε «για την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην εντολή των ευρωπαίων εταίρων. Και θέλω να πω ότι, βεβαίως ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε επίσης και στον Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος προηγουμένως είχε επιτεθεί κατά του έλληνα πρωθυπουργού.

«Η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν το 1953, όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους - και η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδειξαν την μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953, όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης».τόνισε, ενώ στον Γκι Φέρχοφστατ απάντησε:

« Πράγματι αυτούς τους 5 μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε. Αλλά κάναμε πράγματα. Ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ. Ήμασταν εμείς αυτοί που φέραμε στο σκαμνί της δικαιοσύνης πολλούς από αυτούς που είχαν φοροδιαφύγει».
«Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε πολύ περισσότερα. Ζητάμε την υποστήριξή σας να αλλάξουμε την Ελλάδα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα. Αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος, της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Συγκρούονται δύο στρατηγικές. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, μια κρίσιμη εθνική στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να ενώνουμε δυνάμεις. Βρεθήκαμε σε ένα τραπέζι και συμφωνήσαμε σε πλαίσιο» είπε επίσης ο κ Τσίπρας και έκλεισε την ομιλία του με μία αναφορά στον Σοφοκλή.

«Αναφέρθηκαν πολλοί στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Σέβομαι απόλυτα τους νόμους της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Αλλά μιας και αναφερθήκατε στην αρχαία τραγωδία: Ο Σοφοκλής μας έμαθε ότι υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων και νομίζω ότι είναι μια τέτοια στιγμή», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του πρωθυπουργού:

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα