Δεύτερος Μαραθώνιος Ολυμπίας: Το πρόγραμμα της διοργάνωσης και η τελετή βράβευσης

Στο ξεκίνημα του Ολυμπιακού έτους και πιο συγκεκριμένα στις 26-27 Μαρτίου, η αρχαία Ολυμπία ετοιμάζεται να υποδεχτεί δρομείς από όλο τον κόσμο στον 2ο Μαραθώνιο Ολυμπίας.

Ο 2ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του εαρινού προγράμματος συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον
της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας δρομικής κοινότητας, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το κορυφαίο γεγονός της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ένας αγώνας που αναδεικνύει τη σύνδεση που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Μαραθώνιος, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την γιορτή του αθλητισμού και του Ολυμπισμού και να ζήσουν τις δικές τους στιγμές δόξας στην κοιτίδα του Ολυμπισμού.

Πρόγραμμα της διοργάνωσης
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι πλήρες όχι μόνο στο αγωνιστικό του κομμάτι (με τον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο, τον αγώνα 12 χλμ. και τους αγώνες 2 χλμ. για όλους) αλλά και στο κομμάτι του πολιτισμού αφού οι διοργανωτές προετοιμάζουν πλήθος εκδηλώσεων τόσο στην τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαρτίου αλλά και στις υπόλοιπες μέρες των αγώνων.
Με τον τρόπο αυτό, ο Μαραθώνιος Ολυμπίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο στον τομέα του αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού, αποτελώντας τον θεματοφύλακα της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ένα μέσο για τη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού και του Μαραθώνιου σε όλο τον κόσμο.

Αφιερωμένος στον Χαρίλαο Βασιλάκο

Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Χαρίλαο Βασιλάκο, τον δρομέα που τερμάτισε πρώτος στον 1ο μαραθώνιο στην ιστορία του αθλήματος και ήταν 2ος στου πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Γεννήθηκε το 1875 στον Πειραιά της Αττικής και καταγόταν από το Λυγερέα Μάνης. Στις 10 Μαρτίου του 1896 στους «Πανελλήνιους Αγώνες» ο Χαρίλαος συμμετέχει στον πρώτο, στον κόσμο, μαραθώνιο δρόμο κερδίζοντας την πρώτη θέση, ως αθλητής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Αυτή η νίκη του χάρισε μία θέση στην αθλητική ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος νικητής μαραθωνοδρόμος στην ιστορία του αθλήματος.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Τερμάτισε στην 2η θέση, πίσω από τον Σπύρο Λούη, με χρόνο 3:06.03 και ήταν ένας από τους εννέα συνολικά που κατάφεραν να τερματίσουν. Το μετάλλιο του Βασιλάκου, φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στις 18 Μαΐου του 1900 γίνεται ο 1ος νικητής στον πρώτο αγώνα Βάδην 1.000 μ., αγώνισμα το οποίο και εισήγαγε στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν πολλές συμμετοχές σε αγώνες δρόμου στη χώρα μας με πολλές επιτυχίες.

Βραβείο Χαρίλαος Βασιλάκος

Θέλοντας να τιμήσει τους νικητές του Μαραθώνιου Ολυμπίας, η οικογένεια Βασιλάκου, ανέθεσε στον γνωστό γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου να φιλοτεχνήσει, ειδικό βραβείο το οποίο θα απονέμεται στον πρώτο άντρα και την πρώτη γυναίκες του μαραθώνιου, όπως και ειδική πλακέτα την οποία θα λάβουν ο δεύτερος και τρίτος νικητής καθώς και οι τρεις πρώτοι και τρεις πρώτες στον Ημιμαραθώνιο.

Βράβευση:
Για τον 2ο μαραθώνιο της Ολυμπίας θα βραβευτούν 3 άτομα τα οποία ενσαρκώνουν τις αξίες αυτές σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του αγώνα στην Αρχαία Ολυμπία.

Ιδεώδη του Μαραθωνίου

Θα βραβευθεί ο παλιός πρωταθλητής του μαραθώνιου Σπύρος Ανδριόπουλος. Ο γεννημένος στην Πάτρα πρωταθλητής έχει αγωνιστεί σε 19 μαραθώνιους, έχει 2 πανελλήνια ρεκόρ (το 87 στην Σεούλ με χρόνο 2.14.19 και τον επόμενο χρόνο στο Βερολίνο με 2.12.03) και επί 5 συναπτά έτη 1994-1998 είχε την καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα.
Το πλούσιο αθλητικό βιογραφικό του και η ταύτιση του με το αγώνισμα του Μαραθώνιου τον αναδεικνύουν στην συνείδηση των Ελλήνων ως εκπρόσωπο και εκφραστή των αξιών του Μαραθωνίου.

Ολυμπιακό Πνεύμα

Θα βραβευθεί ο Περικλης Ιακωβάκης, ο Έλληνας πρωταθλητής στα 400μ. με εμπόδια, έκλεισε την καριέρα του στις 26 Ιουλίου 2015, τρέχοντας τον τελευταίο του αγώνα στα 400 μετ΄ εμποδίων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε πρώτος φτάνοντας έτσι στις 16 νίκες σε Πανελλήνια πρωταθλήματα με τις 15 να είναι συνεχόμενες από το 1998 έως το 2013. Κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων το 1998 στο Ανσί της Γαλλίας με 49.82, κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου του Γκέτεμποργκ με επίδοση 48:46 το 2006 ενώ κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών στο Παρίσι. Η επίδοση 47:82 που έκανε στην Osaka το 2006 είναι η 4η όλων των εποχών στην Ευρώπη και 26η όλων των εποχών στον κόσμο. Έχοντας πάρει μέρος σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες (Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008 και Λονδίνο 2012) και εκπροσωπώντας επάξια συλλόγους και εθνόσημο σε μια σχεδόν 20ετή πορεία, είναι η προσωποποίηση των δύο βασικών αξιών του Ολυμπισμού: του «Ευ Αγωνίζεσθαι » και της «Ευγενούς Άμιλλας »

Ηρωική προσπάθεια

Ο Τάσος Παπούλιας κατάφερε ύστερα από 45 μήνες νοσηλείας και δέκα χρόνια συγκλονιστικής προσωπικής προσπάθειας, το «ακατόρθωτο».
Στα 22 του συμμετείχε στην ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου «Ηλειακός Λεχαινών». Ήταν 14 Νοεμβρίου 1982 όταν σε έναν κυριακάτικο αγώνα μια κλωτσιά από αντίπαλο τον βρήκε στο κεφάλι και τον οδήγησε σε παραλυσία όλης της δεξιάς πλευράς του, αμνησία και αφασία.
Ο Τάσος Παπούλιας κατάφερε να διαψεύσει όλες τις ιατρικές προβλέψεις που του όριζαν μια ζωή χωρίς κίνηση και ομιλία και μέσα από μία ηρωική προσπάθεια κατάφερε στα 36 του χρόνια, να γίνει μαραθωνοδρόμος. Έχει τρέξει σε τουλάχιστον 15 ημιμαραθώνιους και τρεις μαραθώνιους δρόμους στην Ελλάδα και σε 6 μαραθώνιους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ανθρώπινη αυτή υπέρβαση και ο άθλος του Τάσου Παπούλια θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να αποτελέσει έμπνευση για όλους.

Η βράβευση θα τελεστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ολυμπίας στις 12:00 το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου

Γίνετε και εσείς κομμάτι της ιστορίας του Μαραθώνιου Ολυμπίας, λαμβάνοντας μέρος σε έναν από τους αγώνες του προγράμματος.
Για Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, ανάλυση διαδρομών και τρόπους επικοινωνίας επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα www.olympiamarathon.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα