Δέκα σημάδια ότι ο παιδί μας έχει εμπλοκή σε συνθήκη βίας
Πολύς ο λόγος για την βία στην περίοδο της εφηβείας μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά που καταγράφει το αστυνομικό δελτίο και με κορύφωση τα πρόσφατα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.
Η πρώιμη ανίχνευση της δυσλειτουργικής κατάστασης από κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς ή/και φίλους-συνομηλίκους οδηγεί σε πρώιμη παρέμβαση και βέλτιστα αποτελέσματα, λέει η Άρτεμις Κ.
Σχετικά με την πρόληψη, βασική είναι η παιδεία γύρω από θέματα όπως τα δικαιώματα του ατόμου, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, οι ηθικές αξίες και η διαχείριση δυσκολιών, καθώς και η ενημέρωση σχετικά με τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και δομές που μπορούν να προσφέρουν σε κλινικό επίπεδο. Ο ρόλος του σχολείου είναι πολύ σημαντικός και ενθαρρύνεται η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών (train the trainer)σε προγράμματα κοινωνικής συναιαθηματικής ενδυνάμωσης και δεξιοτήτων ζωής, καθώς και η σύνδεση της κοινότητας του σχολείου με δομές ολιστικής προσέγγισης της υγείας.
Οι παρεμβάσεις σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι σε επεισόδια βίας, είναι εξαιρετικά σημαντικές και στοχεύουν στον περιορισμό των επιπτώσεων - βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Κρίνονται πάντα σκόπιμες οι ατομικές θεραπείες, αλλά και η οικογενειακή συμβουλευτική και καθοδήγηση. Η παιδεία σε θέματα διαχείρισης δυσκολιών, ενίσχυσης αυτοεκτίμησης, καλλιέργειας σχέσεων και ρεαλιστικών προσδοκιών από αυτές μπορούν να πλαισιώσουν κάθε προσπάθεια.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνονται σημαντικές προσπάθειες πρόληψης του εκφοβισμού, μέσα από τις οποίες οι νέοι ενδυναμώνονται και αποκτούν τις απαραίτητες κοινωνικό-συναισθηματικές και τεχνικές δεξιότητες ώστε να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται ανάλογα περιστατικά (Ευρωπαϊκά προγράμματα ENABLE και SELMA www.youth-life.gr ).
Οδηγός για γονείς/κηδεμόνες σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό :Διαβεβαιώστε το παιδί ότι θα το υποστηρίξετε σε οποιαδήποτε περίπτωση απειλής, και μαζί θα διαχειριστείτε την κατάσταση. Σημαντικό είναι να ενδυναμώνονται τα παιδιά και να εμπλέκονται ενεργά στην επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν. Για τη δική σας ενημέρωση και υποστήριξη, μπορείτε να κάνετε χρήση του ενημερωτικού υλικού για γονείς ENABLEwww.youth-life.gr Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σε περίπτωση λήψης απειλητικών ή προσβλητικών μηνυμάτων να τα αποθηκεύσει και όχι να τα διαγράψει - να κρατήσει δηλαδή όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Σε περιπτώσεις που τα μηνύματα επαναλαμβάνονται και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σε επίπεδο πρόληψης του διαδικτυακού εκφοβισμού και προαγωγής της ορθής χρήσης του διαδικτύου, θυμηθείτε ότι η έρευνα υποδεικνύει την υποστηρικτική ανοικτή επικοινωνία γονέων/κηδεμόνων-παιδιού και την επίγνωση των διαδικτυακών συνηθειών με θετική εμπλοκή και διάδραση.
Προτάσεις για γονείς/κηδεμόνες :
Τονίστε στο παιδί ότι οι κανόνες επικοινωνίας της καθημερινής μας ζωής (offline) ισχύουν και για την επικοινωνία μέσω διαδικτύου.Εξηγήστε στο παιδί ότι η διαδικτυακή παρενόχληση προκαλεί συναισθηματικό πόνο και συχνά πυροδοτεί βίαιες αντιδράσεις. Είναι σημαντικό να σέβεται και να μην προσβάλει τους άλλους.Τα αυστηρά και μη-διαπραγματεύσιμα όρια οδηγούν σε αντίδραση και περιορισμό της επικοινωνίας.Συναποφασίστε με τα παιδιά τους κανόνες χρήσης. Η αποτελεσματική επικοινωνία σας αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά των αρνητικών επιπτώσεων του εκφοβισμού. Συχνά παιδιά που έχουν δεχτεί εκφοβισμό φοβούνται να μιλήσουν ακόμα και στους γονείς/κηδεμόνες τους, νομίζοντας πως θα υποστούν κυρώσεις, περιορισμό ή τιμωρίες.Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το παιδί μου μπορεί να εμπλέκεται σε εκφοβισμό στο διαδίκτυο ;Στον οδηγό για κηδεμόνες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Enable(www.youth-life.gr ), δίνονται οδηγίες για την αναζήτηση σημείων που μπορεί να σημαίνουν εμπλοκή του παιδιού σε κατάσταση εκφοβισμού στο διαδίκτυο :
Μεταβολές στη συμπεριφορά, όπως εκδήλωση επιθετικότητας στο σπίτι ή αλλαγές στις διατροφικές συνήθειεςΈλλειψη ενέργειαςΠροβλήματα ύπνουΞαφνική πτώση των επιδόσεων στο σχολείοΜειωμένη προθυμία να μιλήσει για την ημέρα του και τάση να γίνεται αμυντικό όταν το ρωτάτεΛιγότερες συζητήσεις για τους φίλους και πιο αραιές συναντήσεις μαζί τουςΔιακοπή χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστήΦαίνεται νευρικό ή αναστατωμένο όταν εμφανίζεται στην οθόνη ένα μήνυμα από InstantMessaging, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ή ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητόΑρνείται ή δυσκολεύεται να πάει σχολείο ή να βγει εκτός σπιτιού γενικότεραΦαίνεται θυμωμένο, θλιμμένο ή απογοητευμένο μετά τη σύνδεση στο διαδίκτυο (internet)Αποφεύγει συζητήσεις γύρω από το τι κάνει ενώ περιηγείται στο διαδίκτυο (internet),Χρησιμοποιεί πολλαπλούς λογαριασμούς χρήστη ή χρησιμοποιεί ένα λογαριασμό που δεν είναι δικός του, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει γνωστή η ταυτότητα του όταν στέλνει email ή σχόλια σε κάποιον τρίτο,Προτάσεις για γονείς/κηδεμόνες :
Ακούστε το παιδί προσεκτικά και μη-επικριτικά, χωρίς βιασύνη, και προσπαθώντας να μην αντιδράσετε βιαστικά, με στόχο την καλύτερη επίγνωση του περιστατικού και των συνθηκών που συνδέονται με αυτό (συσκευή, δράστες, χρόνος, επανάληψη)Προσφέρετε υποστήριξη στο παιδί χωρίς όρους και δημιουργείστε περιβάλλον ασφάλειαςΜην διακόπτετε την πρόσβασή του στο διαδίκτυο (internet) ή/και στο κινητόΕπικοινωνείστε με καθηγητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, ώστε να μάθετε εάν και άλλα παιδιά υπήρξαν θύματα, οπότε να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση. Εάν το παιδί σας υπήρξε αποδέκτης προσωπικών απειλητικών, υποτιμητικών ή προσβλητικών σχολίων ή έχει γίνει στόχος πίεσης με σκοπό την εκμετάλλευση από τρίτους, επικοινωνήστε και κάνετε αναφορά στη Δίωξη Ηλεκτρονικού ΕγκλήματοςΕμπλέξτε το παιδί στην αναφορά και την όλη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, στο βαθμό που αρμόζει για την ηλικία του. Πολλοί γονείς θέλοντας να προστατεύσουν το παιδί τους δεν το εμπλέκουν και του στερούν μια ευκαιρία να εκπαιδευτεί στην επίλυση προβλημάτων και να ενδυναμωθείΕάν αντιληφθείτε την ύπαρξη ιστοσελίδων με προσβλητικό για εσάς ή τα παιδιά σας περιεχόμενο (π.χ κοινωνικά ρατσιστικό, εικόνες παιδικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης) ή ανάρμοστο περιεχόμενο για το οποίο δεν υπάρχει προειδοποίηση (π.χ σεξουαλικό περιεχόμενο σε ιστότοπο που δεν φέρεται ως χώρος ενηλίκων) κάνετε την ανάλογη αναφορά/καταγγελία.Δύο συχνές ερωτήσεις από τους γονείς/κηδεμόνες:Τι πρέπει να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση με τα παιδιά ;
«Μόνο επανεκπαιδεύοντας τον εαυτό μας μπορούμε να διαπαιδαγωγήσουμε» αναφέρει ηκορυφαία ψυχαναλύτρια MarthaHarris (1919-1987), τονίζοντας την ανάγκη να επαναξιολογούμε στάσεις και να μην επαναπαυόμαστε, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι-η καλύτερη εκδοχή μας - για τους νέους. Το μοντέλο που τους παρέχουμε,και κυρίως ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και η προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη αποτελούν φωτεινό πόλο. Κυρίως χρειάζεται να είμαστε παρόντες, να είμαστε καλοί ακροατές και ενεργοί στη ζωή τους, να αλληλεπιδρούμε, να επικοινωνούμε και να αποτελέσουμε το εφαλτήριό τους για έναν καλύτερο κόσμο.
Επουλώνονται οι πληγές στα παιδιά;
Για κάποιο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος και το βάθος της πληγής, μπορεί να είναi δύσκολη η εμπιστοσύνη στους άλλους και το όποιο κοινωνικό άνοιγμα. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε κοντά στον “πυρήνα” μας - να υποστηρίζουμε αυτό που πραγματικά είμαστε, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο περιβάλλον μας. Οποιαδήποτε παρενόχληση είναι μια επίπονη και τραυματική εμπειρία με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική/ή και σωματική υγεία του ατόμου που τη βιώνει. Η ανθρώπινη ανθεκτικότητα όμως μας επιτρέπει να ανακάμπτουμε και να γινόμαστε πιο δυνατοί. Εάν εντοπίσουμε και φροντίσουμε τις πληγές μας με υπομονή και προσοχή, μπορεί τα σημάδια να φύγουν. Ακόμα κι αν μείνουν όμως, δε θα είναι επώδυνα πλέον.
Η κυρία Τσίτσικα είναι επίσης
Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ)
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία : Υπάρχει λύση;Πώς να σταθούμε δίπλα στο παιδί μας όταν η εφηβεία χτυπάει την πόρταΟρθορεξία και εφηβεία: η κόκκινη γραμμή που η επιλογή υγιεινής διατροφής γίνεται εμμονή- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρός βρέθηκε ο 72χρονος
- Survivor: Νίκησε τη φίλη της και αποχώρησε με κλάματα για την πατρίδα -Η μάχη των τεσσάρων γυναικών [βίντεο]
- Φοιτήτρια δεν ανέπνεε για 23 λεπτά, είχε ξεριζωμένα νύχια και πληγές, αλλά κανείς δεν ξέρει τον λόγο
- Παραμιλάει η Ευρώπη με το έπος του Θρύλου
- Αστεροειδής σε μέγεθος αεροπλανοφόρου θα χτυπήσει την Γη συγκεκριμένη ημερομηνία
- Χωρίς φωνή ο Χαρδαβέλλας - Η σύζυγός του Μαρία Παναγοπούλου μιλά για τη νέα περιπέτεια της υγείας του - Τρίτο πρόσωπο στο γάμο της Κέιτ με τον Γουίλιαμ;
- Κλείδωσαν τα πρώτα ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - Αναζητείται ισχυρή δεξιά υποψηφιότητα
- Ντόρα Μπακογιάννη: Τι της είπε ο Κουφοντίνας για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη
- Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εμφανίστηκε σε εκδήλωση και έκανε αναφορά στην Κέιτ
- ΘΑΥΜΑ θαυμάτων ο Ολυμπιακός!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Μεταναστευτικό: Πού οφείλεται η μειωμένη ροή αφίξεων από την Τουρκία - Η νέα απειλή από το Νότο
- Δέκα σημάδια ότι ο παιδί μας έχει εμπλοκή σε συνθήκη βίας
- Τι είναι το φαινόμενο «Google» που απειλεί να συρρικνώσει τις γνωστικές μας δεξιότητες
- Βατικανό καλεί Μαουρίτσιο Κατελάν: Για πρώτη φορά ο Πάπας στη Μπιενάλε της Βενετίας
- Δανία: Στα χακί και οι γυναίκες από το 2026 - Υποχρεωτική στράτευση για πρώτη φορά
- Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Ανησυχία πως οι Χούθι έχουν πολυηχητικό πύραυλο
- Στο +18,2% η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα
- Το μυστήριο των μονόλιθων ξαναχτυπά: Πεζοπόρος ανακάλυψε ασημένια στήλη σε βουνό της Ουαλίας
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Δέκα σημάδια ότι ο παιδί μας έχει εμπλοκή σε συνθήκη βίας
- Τι είναι το φαινόμενο «Google» που απειλεί να συρρικνώσει τις γνωστικές μας δεξιότητες
- Βατικανό καλεί Μαουρίτσιο Κατελάν: Για πρώτη φορά ο Πάπας στη Μπιενάλε της Βενετίας
- Το μυστήριο των μονόλιθων ξαναχτυπά: Πεζοπόρος ανακάλυψε ασημένια στήλη σε βουνό της Ουαλίας
- Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Ανησυχία πως οι Χούθι έχουν πολυηχητικό πύραυλο
- Δανία: Στα χακί και οι γυναίκες από το 2026 - Υποχρεωτική στράτευση για πρώτη φορά
- Στο +18,2% η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα
- Μεταναστευτικό: Πού οφείλεται η μειωμένη ροή αφίξεων από την Τουρκία - Η νέα απειλή από το Νότο
- Tουλάχιστον 60 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στη Μεσόγειο
- Κολωνός:Συγκεντρώσεις- πορείες για την εισαγγελική πρόταση απαλλαγής του βασικού κατηγορουμένου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο καιρός στην Κρήτη τη Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024
- Γιατί θα πετάξουν σήμερα πάνω από την Αθήνα
- Κλήρωση Κόνφερενς Λιγκ: Οι πιθανοί αντίπαλοι Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ
- Χωρίς φωνή ο Χαρδαβέλλας - Η σύζυγός του Μαρία Παναγοπούλου μιλά για τη νέα περιπέτεια της υγείας του - Τρίτο πρόσωπο στο γάμο της Κέιτ με τον Γουίλιαμ;
- Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και η σκληρή ατζέντα Αθήνας - Άγκυρας
- Μαρία Συρεγγέλα: μαχητικό «asset» για τη γαλάζια παράταξη
- Ταμείο Ανάκαμψης: Τι πρέπει να γίνει για να μην χαθούν 3,3 δισ. ευρώ
- Ελένη Ανουσάκη: "Λυπήθηκα πάρα πολύ, με έπιασε θλίψη και αηδία"
- Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο σε γυναίκα που έκαιγε ξηρά χόρτα σε οικόπεδο