Δεν φαντάζεστε που καταλήγουν οι αποσκευές που χάνουμε ταξιδεύοντας με αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες

«One man's loss is another man's gain» συνηθίζουν να λένε οι αγγλοσάξωνες και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η φράση ταιριάζει «γάντι», γιατί στην περίπτωση του Doyle Owens αφού η δική σας ατυχία μετατρέπεται κυριολεκτικά σε κέρδος για την εταιρία που ίδρυσε πριν πολλές δεκαετίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Έχετε αναρωτηθεί που μπορεί να καταλήγουν οι βαλίτσες και τα δέματα που μπορεί να χάσατε ταξιδεύοντας με αμερικανικές εταιρείες;

Σε πρώτη φάση πηγαίνουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και οι αεροπορικές εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου
να ταιριάξουν τις αποσκευές που δεν έχουν παραληφθεί με τις περιγραφές και τα στοιχεία πελατών τους που δήλωσαν πως έχασα τις αποσκευές τους. Κάποιες φορές όμως, αν και όχι συχνά, η προσπάθεια αυτή πέφτει στο κενό. Ή, κάποιοι επιβάτες προτιμούν να μην βρεθούν ποτέ οι αποσκευές τους αφού μπορεί να έχουν ασφαλίσει κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα που τώρα δηλώνουν ως «χαμένα» και να τους συμφέρει περισσότερο να πάρουν τα χρήματα της ασφαλιστικής.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από 90 ημέρες, νομικά οι αποσκευές και φυσικά το περιεχόμενό τους, περνούν στην κατοχή των αεροπορικών εταιρειών ενώ ο επιβάτης λαμβάνει από την αεροπορική εταιρεία μια αποζημίωση- συνήθως σημαντικά χαμηλότερη από την αξία των αντικειμένων που έχασε.

Η αεροπορική εταιρεία όμως δεν μπορεί να αξιοποιήσει όσα βρίσκονται εντός των «χαμένων» αποσκευών. Και εδώ μπαίνει στην ιστορία μας ο Doyle Owens.

Ο περιστασιακά εργαζόμενος ως ασφαλιστής, ξεκίνησε το 1970 μια πολύ επικερδής επιχείρηση, όπως περιγράφει το Thrillist. Αρχικά είχε την ιδέα να διεκδικήσει αποσκευές που ουδείς είχε παραλάβει ή διεκδικήσει, από τον σταθμό ενός τοπικού σταθμού λεωφορείων στην Αλαμπάμα. Στη συνέχεια φρόντισε να πουλήσει το περιεχόμενο. Το «κόστος» της επιχειρήσης ήταν μικρό και το κέρδος μεγάλο.

Αποκλειστικά συμβόλαια με αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες

Έτσι πολύ σύντομα επεκτάθηκε, κάνοντας αποκλειστικά συμβόλαια με αεροπορικές εταιρείες για να παίρνει τις αποσκευές και το περιεχόμενο τους. 56 χρόνια μετά, το Unclaimed Baggage Center στην Αλαμπάμα έχει πουλήσει εκατομμύρια αντικείμενα, ρούχα, κλπ που οποιοσδήποτε εξ ημών μπορεί να έχει χάσει.

Η διαδικασία είναι απλή. Υπάλληλοι του Unclaimed Baggage Center φορτώνουν τις χαμένες αποσκευές αλλά και οποιοδήποτε άλλο φορτίο δεν έχει διεκδικήσει κάποιος επιβάτης ή εταιρεία. Συνήθως τα φορτία εταιρειών είναι και αυτά απο τα οποία η εταιρεία βγάζει και τα περισσότερα χρήματα αφού δεν είναι μεταχειρισμένα και συνήθως είναι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές. Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή των αντικειμένων. Περίπου το 1/3 πηγαίνει για ανακύκλωση, 1/3 πηγαίνει σε φιλανθρωπίες (κυρίως ρούχα) και το υπόλοιπο 1/3 καταλήγει στο κατάστημα στην Αλαμπάμα.

Υπολογίζεται πως περίπου 7.000 αντικείμενα την ημέρα ξεφορτώνονται καθημερινά στο κατάστημα!

Η διαφορά όμως είναι πως αν και όλα αυτά τα αντικείμενα, ρούχα κλπ είναι μεταχειρισμένα, δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών που κάποιος θα πέταγε επειδή. Αντιθέτως, όλα είναι αντικείμενα που κάποιοι επέλεξα να κρατήσουν και άρα είναι σε καλή κατάσταση ενώ οι πελάτες μπορεί να βρεθούν και προ πολλών εκπλήξεων. Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας, Branda Cantrell, η διαφορά είναι πως στο Unclaimed Baggage Center δεν θα βρει κανείς ένα παλιό, φθαρμένο νυφικό «αλλά μπορεί να βρει ένα νυφικό Vera Wang. Και είχαμε ήδη αρκετά τέτοια».

Όλα μισή τιμή...ακόμη και πανάκριβα κοσμήματα

Οι ευκαιρίες όμως δεν σταματούν εκεί. Μεταξύ των προς πώληση αντικειμένων είναι είναι κοσμήματα και πολλοί ακόμη μικροί θησαυροί. Το πιο ακριβό αντικείμενο που διατέθηκε προς πώληση ήταν ένα βραχιόλι αξίας 42.000 δολαρίων που πουλήθηκε έναντι 21.000 δολαρίων καθώς σύμφωνα με την πολιτική του καταστήματος τα κοσμήματα διατίθεται στο ήμισυ της τιμής της οποίας έχουν εκτιμηθεί.

Πιο δύσκολα όμως είναι τα πράγματα με τα έργα τέχνης. Για παράδειγμα ένα τυχερός Μεξικανός αγόρασε έναν πίνακα για 60 δολάρια αλλά όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια η αξία του ήταν 20.000 δολάρια...

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, δεν είναι περίεργο που το Unclaimed Baggage Centerα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πολλούς τουρίστες που πιστεύουν πως στο αχανές σε έκταση κατάσταση θα ανακαλύψουν θησαυρούς σε τιμές ευκαιρίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα