Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ για την ΑΟΖ με την Τουρκία

Ελληνικό πολεμικό ναυτικό

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αφού η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ, γιατί συμμετέχουμε σε «ολιστική προσέγγιση για το Αιγαίο» όπως λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Μήπως υιοθετούμε τις απόψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ για χωρικά ύδατα 8 με 9 ναυτικά μίλια που είναι τελείως απαράδεκτες και εθνικά επιζήμιες; Νομίζει κανείς ότι ο Ελληνικός λαός θα αποδεχθεί εκπτώσεις

στην εθνική κυριαρχία; Ποιος δεν έχει καταλάβει ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι λάθος στρατηγική; Τι μας σταματάει και δεν προχωράμε με τα 12 μίλια, αφήνοντας την ΑΟΖ μόνο για διαπραγμάτευση; Είναι το casus belli αξιόπιστη απειλή;

Έχω αναφέρει πάμπολλες φορές ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια δικαιολογείται απόλυτα από τα εξής:

Είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας ή κανενός άλλου.

Δεν χρειάζεται να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να το κάνουμε.

Τα περισσότερα κράτη έχουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων και πλέον αυτό είναι εθιμικός κανόνας. Δεν μας ενδιαφέρει αν η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Θα εξαλειφθεί η ανακολουθία ανάμεσα σε χωρικά ύδατα (6 μίλια) και εναέριο χώρο (10 μίλια) στα νησιά.

Η αβλαβής διέλευση (innocentpassage) πλοίων με σημαία άλλων κρατών επιτρέπεται στα χωρικά ύδατα, συνεπώς δεν χρειάζεται να αφήσουμε διαύλους διέλευσης.

Αν έχουμε ένα νομικό δικαίωμα το οποίο δεν το ασκούμε, αυτό στέλνει σινιάλο αδυναμίας, και μπορεί στο τέλος κάλλιστα το δικαίωμα αυτό να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Και είναι αυτό που δυστυχώς φαίνεται να γίνεται αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά το casus belli (αιτία πολέμου) του ’95 της Τουρκίας αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια:

Να μην χρησιμοποιούμε το casusbelli της Τουρκίας πιθανώς ως δικαιολογία για να μην κάνουμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει ήδη προ πολλού.

Δεν μπορεί το τελείως παράνομο casusbelli να μας σταματά από το να κάνουμε κάτι τελείως νόμιμο.

Ουσιαστικά η Τουρκία μπλοφάρει με το casusbelli.

Το casusbelli είναι μη αξιόπιστη απειλή (non-crediblethreat) διότι, αν το αγνοήσουμε και επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πόλεμο για κάτι για το οποίο είχαμε νόμιμο δικαίωμα να κάνουμε χωρίς σοβαρές μετέπειτα κυρώσεις.

Με τους πολέμους στην Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θέλουν άλλη μια εστία και δεν θα αφήσουν την Τουρκία να κάνει οτιδήποτε εναντίον μας.

Όσον αφορά την ΑΟΖ, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποτέ με την Τουρκία, και ούτε πρέπει να προσφύγουμε στη Χάγη. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ γιατί η Τουρκία λέει ότι τα νησιά έχουν μηδενική επήρεια, και εμείς λέμε ότι τα νησιά έχουν 100% επήρεια. Το Διεθνές Δίκαιο είναι υπέρ ημών, αλλά η Χάγη θα πάρει απόφαση που θα είναι λιγότερο δυσάρεστη και στα δύο μέρη. Η απόφαση δεν θα συμφέρει την Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο δεν θα συμφέρει την Τουρκία. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με Γόρδιο Δεσμό που δεν λύνεται. Δεδομένου ότι η απόφαση είναι δεσμευτική, είναι η Ελλάδα έτοιμη να αποδεχθεί 60-70% επήρεια των νήσων; Είναι δυνατόν;

Με διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών όπως του ΟΗΕ και της ΕΕ, αντί για προσφυγή στη Χάγη, μπορούμε να απομακρυνθούμε εάν η Τουρκία συνεχίζει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακούμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις, όπως διακαώς θέλει η Τουρκία για να αποφύγει επιπτώσεις σε περίπτωση μη συμφωνίας, που είναι αυτό που δυστυχώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Γιατί συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Νομίζω διότι η κυβέρνηση επιδιώκει ηρεμία με την Τουρκία ώστε να επικεντρωθεί στην οικονομία.

Ειλικρινά έχουμε βαρεθεί όλοι εκ γενετής να ασχολούμαστε με την Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται σε εδάφη που ιστορικά είναι Ελληνικά, γι’ αυτό και μας προκαλεί συνεχώς ώστε να σώσει αυτά που έχει καταλάβει. Προχωρήστε επιτέλους με τα 12 μίλια.

* Ο Φάνης Τσουλουχάς, tsoulouhas.eu, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΟΖ, Τουρκία,aoz, tourkia