Δεν θέλουμε να σας αγχώσουμε, αλλά τόσο καιρό πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας με εντελώς λάθος τρόπο



Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τον ίδιο τρόπο για να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Τα βάζουμε κάτω από τη βρύση για 5-10 λεπτά, ή ακόμα και για 10 δευτερόλεπτα αν πεινάμε και βιαζόμαστε, τα τρίβουμε λίγο με το χέρι, και είμαστε έτοιμοι. Οι πιο μερακλήδες διαθέτουν και ειδικές συσκευές πλυσίματος και στεγνώματος λαχανικών στις κουζίνες τους, αλλά δεν θα έλεγε κανείς πως αποτελούν την πλειοψηφία.

Το πρόβλημα είναι πως, σε όποια από τις δύο ομάδες ανθρώπων κι αν ανήκετε, πλένετε τόσο καιρό τα φρούτα και τα λαχανικά με λάθος τρόπο. Και αυτό γιατί οι επιστήμονες -οι
οποίοι προφανώς έχουν βάλει στόχο στη ζωή τους να μην μας αφήσουν να χαρούμε τη δική μας- ισχυρίζονται τώρα πως για να επιτευχθεί η εξάλειψη των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, χρειάζεται αρκετή παραπάνω δουλειά.

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία για αν αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών, αλλά οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών.

Στη βιομηχανία των τροφίμων, είναι συνήθης πρακτική η πλύση φρούτων πριν από την μεταφορά τους στις αγορές, αλλά ορισμένες από τις φυτό-προστατευτικές ενώσεις που απορροφούνται από τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μην αφαιρούνται μόνο με το νερό.

Έτσι τώρα, μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα από την American Chemical Society, αποκάλυψε πως ένα από τα πλέον κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην υγεία μας, όσον αφορά στην απομάκρυνση των βλαβερών χημικών υπολειμμάτων από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σόδα μαγειρικής είναι πιο αποτελεσματική από τη χλωρίνη για την αφαίρεση δύο από τα πιο κοινά εντομοκτόνα, της θειαβενδαζόλης και του phosmet.

Όταν δοκιμάστηκε πάνω σε βιολογικά μήλα, ένα διάλυμα 1% σόδας/νερού κατάφερε να απομακρύνει το 80% της θειαβενδαζόλης και το 96% του phosmet, μετά από 12 και 15 λεπτά πλυσίματος, αντιστοίχως. Η διαφορά στα ποσοστά πιθανόν να οφείλεται στη μεγαλύτερη απορρόφηση της θειαβενδαζόλης από τα μήλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η χαρτογράφηση των εικόνων έδειξε πως η θειαβενδαζόλη είχε διεισδύσει μέχρι και 80 μικρομέτρα μέσα στα μήλα, ενώ το phosmet ανιχνεύθηκε σε βάθος 20 μικρομέτρων.

Συγκριτικά με την πλύση των μήλων με απλό νερό βρύσης ή ειδικού διαλύματος καθαρισμού που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, για δύο λεπτά, όπως είναι οι οδηγίες της βιομηχανίας, το αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τον Dr. Lili He από το τμήμα επιστήμης τροφίμων του Massachusetts University, ο οποίος και διηύθυνε την έρευνα, ο μόνος τρόπος για να απαλλαχτούμε 100% από τα χημικά υπολείμματα, είναι να καθαρίζουμε τη φλούδα από τα φρούτα. Ωστόσο, με αυτή τη διαδικασία, μαζί με τα υπολείμματα θα φύγουν και σημαντικές θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο φλοιό των φρούτων, όπως οι πολυφαινολικές ενώσεις, οι ίνες, οι χρωστικές ουσίες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Οπότε, αν θέλετε να είστε σίγουροι πως κάνατε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τα βλαβερά υπολείμματα, θα πρέπει να τα πλένετε με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού για 15 λεπτά, πριν τα καταναλώσετε.

Δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να διαθέτει αυτό το χρόνο κάθε μέρα, αλλά εμείς οφείλουμε να σας ενημερώσουμε.
Keywords
Τυχαία Θέματα