Δέσμευση Κίνας για συνεισφορά με 8.000 στρατιώτες σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ

Η Κίνα θα συνεισφέρει 8.000 στρατιώτες σε μια ειρηνευτική δύναμη ταχείας αντίδρασης που σχεδιάζει να αποκτήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κίνηση που θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα του σε έναν από τους κυριότερους παράγοντες όσον αφορά τις διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Η δέσμευση αυτή του Σι καταγράφεται καθώς η Κίνα προσπαθεί να δείξει ότι είναι ένας υπεύθυνος διεθνής παράγοντας εν μέσω των ανησυχιών που διατυπώνονται
για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του Πεκίνου και τις διενέξεις στις οποίες έχει εμπλακεί για την επικυριαρχία σε διάφορα σημεία της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, ο Σι συμφώνησε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ότι και οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις «σθεναρές» δεσμεύσεις που ήδη έχουν κάνει στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας είναι ανάμεσα στους 50 ηγέτες, εκ των οποίων το ένα τρίτο και πλέον είναι Ευρωπαίοι, που αναμενόταν να δεσμευθούν για τη συνεισφορά χιλιάδων στρατιωτικών και αστυνομικών, μέσων και εκπαίδευσης για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνόδου στο πλαίσιο του Οργανισμού σήμερα στην οποία θα προεδρεύει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η Κίνα θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και έχει αποφασίσει να ηγηθεί σε αυτό δημιουργώντας μια μόνιμη αστυνομική δύναμη και μια ειρηνευτική δύναμη 8.000 μελών», σημείωσε ο Σι.

Ακόμη ο Σι ανέφερε πως το Πεκίνο θα παράσχει 100 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Αφρικανική Ένωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, για να υποστηρίξει την ίδρυση μιας αφρικανικής δύναμης ταχείας αντίδρασης και να ενισχύσει τις δυνατότητες που έχει η Ένωση να αντιμετωπίζει κρίσεις. Ωστόσο, δεν παρείχε επιπλέον λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ είχαν τονίσει σε δεκάδες πρεσβευτές χωρών και στρατιωτικούς συμβούλους των ΗΕ τον Ιούλιο ότι ο Οργανισμός χρειάζεται να αποκτήσει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, εξοπλισμό και εκπαίδευση. Σημειώνεται πως καλύπτουν το 28% και πλέον από των συνολικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνευτικές αποστολές. Ωστόσο, το Πεκίνο επισημαίνει ότι συμβάλλει περισσότερο προσωπικό στις αποστολές αυτές από όλα τα υπόλοιπα κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία).

Η Κίνα σήμερα συνεισφέρει περίπου 3.000 από το σύνολο των 106.500 συμμετεχόντων σε ειρηνευτικές αποστολές —πρόκειται για στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολιτικούς συμβούλους— του ΟΗΕ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία είχαν επικαιροποιηθεί τον Αύγουστο και είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα κατατάσσεται στην ένατη θέση σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά προσωπικού σε ειρηνευτικές αποστολές.

Η μεγαλύτερη κινεζική συμμετοχή σε μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή είναι αυτή στο Νότιο Σουδάν, όπου η Κίνα διαδραματίζει έναν όλο και πιο σημαντικό διπλωματικό ρόλο και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα