Διαδικτυακό μάθημα, μια ζωντανή μάχη
Το να διδάσκεις, είναι βαθιά διαπροσωπική διαδικασία. Είναι δε θεμιτό και ζητούμενο, να μεταφέρεις στους μαθητές σου προβληματισμούς για τα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο και ενθουσιασμό για όσα σε ενδιαφέρουν και προσωπικά, γιατί σε αυτά θα είσαι και ιδιαίτερα καλός!
Ένας δάσκαλος φιλόσοφος, βαθιά μορφωμένος, με υπερκείμενη θεώρηση του έργου του, ως πεδίο ανάπτυξης δραστηριότητας που εμπλέκεται και δημιουργεί κοινούς τόπους με τα πεδία των οικογενειών των μαθητών του, τα πεδία της κοινωνίας της πόλης και της χώρας του, δεν έχει ανάγκη από τη «λογιστική» της διδακτέας ύλης ή τις «συνταγές»
Και όταν όλα τα παραπάνω είναι πίστη, ο ταυτισμένος με αυτά δάσκαλος, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει ιδιαίτερα για να τα υλοποιήσει και να τα αξιοποιήσει. Αποτελούν έκφανση του εαυτού του, που εκφράζεται «άμα τη εμφανίσει» περιστάσεως. Φτάνει να υπάρχει επαφή ανθρώπινη, πραγματική, αυτό που λέμε “envivo”. Τότε, ακόμη κι αν το μισό πρόσωπο είναι καλυμμένο με μάσκα, τα μάτια μιλούν και στέλνουν το δικό τους αδιάψευστο μήνυμα και τα παιδιά που ακόμη έχουν τις δυνάμεις του πρωτόγονου ανθρώπου άφθαρτες, έχουν ισχυρό το ένστικτό τους να τους οδηγεί στην κατανόηση ότι κάποιος τους νοιάζεται και τους αγαπά και γι’αυτόν είναι ικανά να ανέβουν και βουνά… Αυτά τα βουνά θέλει ο δάσκαλος να κατακτήσουν οι μαθητές του και να πάνε τόσο ψηλά, που να μην φαίνεται πια ο κόκκος που ο ίδιος φύτεψε στην πίστη τους για επιτυχία, την αυτορρύθμιση των αναγκών και της ανάληψης προσπάθειας και της ατομικής ευθύνης.
Και πάλι όμως θέλουμε την ζωντανή επαφή για την απόδοση της προσπάθειας. Όταν ο δάσκαλος αναγκαστεί να επικοινωνεί με 23 παιδιά, μέσα από το διαδίκτυο, με κάμερες κλειστές για να μην «πέφτουν» τα οικιακά δίκτυα, παλεύει όπως ο εκφωνητής που κάνει εκπομπή για τους Έλληνες της διασποράς και ο μετανάστης Έλληνας που τον ακούει. Και οι δυο παλεύουν χωρίς εικόνα, μέσα από λόγια και χροιά φωνής, να νιώσουν ο ένας τον άλλο, να δώσουν και να πάρουν Ελλάδα. Ο δάσκαλος σε τέτοιες συνθήκες, είναι αμφίβολο αν θα πάρει σε καρπό το 40% της προσπάθειάς του.
Και πάλι βέβαια, είναι μια απόλαυση να βλέπεις τους μαθητές σου, να περπατάς τα θέματα και τα κεφάλαια έστω και σημειωτόν, να ετοιμάζεις video σε αντικατάστασή σου, να παρατείνεις τους εισαγωγικούς διαλόγους για να δώσεις τόπο στην επικοινωνία, να πάρεις μέρος από το απολεσθέν “envivo”, να δώσεις ευκαιρία να δείξουν προς την ομάδα την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση των δωματίων τους, τις χειροτεχνίες που αντικατέστησαν τα παιχνίδια με τις μπάλες, τα εξώφυλλα του λογοτεχνικού που διαβάζουν, να μιλήσουν για όσα αγαπούν ή απεχθάνονται, για όσα φοβούνται και για ό,τι ζηλεύουν, να γίνει λίγη οχλαγωγία, από αυτήν που καθημερινά βιώναμε στις τάξεις μόλις μπαίναμε από το διάλειμμα.
Αν όμως αναλογιστούμε, τη μαγεία της τάξης όταν γινόταν η ανάγνωση λογοτεχνικού κειμένου, τη μαγεία της συζήτησης όταν κάποιο θέμα τους αφορούσε ιδιαίτερα, την προσπάθεια της έκφρασης όταν είχαν γράψει κάποιο κείμενο για το οποίο ήταν περήφανοι, την προσπάθεια να μοιραστούν και το «δικό» τους κομμάτι σε μια εργασία που τους είχε ανατεθεί, για να κερδίσουν έτσι μια θέση στην έννοια του «συμμετέχω», καταλαβαίνουμε τη δύναμη της διαπροσωπικής επαφής, που δεν άφηνε κανέναν ανεπηρέαστο. Παρακινούσε τον συνεσταλμένο, καλλιεργούσε υπομονή στον άριστο και διαρκώς ετοιμοπόλεμο μαθητή, δημιουργούσε βιώματα της χαράς της επιτυχίας στον πιο αδύνατο και αύξανε την επιμέλεια, έδειχνε και σε αυτούς που η οικογένεια δεν είχε φροντίσει να τους μάθει, ότι το σχολείο είναι ένας στίβος, όπου κάθε συμμετοχή σε αμείβει σαν μια σταγόνα «μέλι στο δάκτυλο», ικανή να σε ενισχύσει για αύξηση της συνέπειάς σου, για να μην είσαι αυτός που θα πει «το ξέχασα», αν τα αναλογιστούμε όλα αυτά, καταλαβαίνουμε ποιο είναι τώρα το διακύβευμα. Και σίγουρα στους πιο αδύναμους κρίκους, από κάθε άποψη, τα αποτελέσματα θα είναι σοβαρότερα.
Αυτή η έγνοια ωστόσο, τον δάσκαλο τον εξελίσσει επαγγελματικά και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, διότι αυξάνει το ρεπερτόριο των τεχνικών του, αυξάνει τις επικοινωνιακές του δυνατότητες και την ευστοχία στην επιλογή του υλικού του. Στην τάξη, η “envivo” παρουσία του, ήταν ικανή και αναγκαία συνθήκη να διορθώσει αστοχίες και ανεπάρκειες ακόμη και των βιβλίων και της ύλης. Τώρα, άστοχες επιλογές υλικού και τεχνικών, οδηγεί με ασφάλεια σε Waterloo. Κάθε διαπίστωση ανεπάρκειας αν δεν συνεπάγεται αντικαταστάσεις, εμπλουτισμούς, ανανέωση επιλογών, θα εκμηδενίσει πάραυτα το ήδη μικρό ποσοστό καρπών, σε σχέση με την τάξη. Και αν παραταθεί η παρούσα συνθήκη, η χρονιά θα μείνει «άγραφη» στην ιστορία του κάθε εκπαιδευτικού και κυρίως του κάθε μαθητή του.
Επειδή όμως δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη στην δουλειά ενός δασκάλου από το να μην αφήσει αποτύπωμα στην μαθητική πορεία των «δικών» του μαθητών, αυτή η χρονιά θα κρίνει την εφευρετικότητά μας και το πάθος για αύξηση της εφευρετικότητας αυτής, ως επαγγελματική εξέλιξη. Με την πεποίθηση ότι η προσωπική επαφή μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα στο βαθιά διαπροσωπικό μας έργο, θα λειτουργήσουμε με ένστικτο και γνώση για απομείωση της διαδικτυακής «αποξένωσης», δίνοντας προσωπικό στίγμα σε διατυπώσεις, μηνύματα, επιλογές και διδακτικά τρικ, η επιλογή των οποίων θα δοκιμάσουν τον βαθμό κατανόησης του φαινομένου, της νέας εμπειρίας, της νέας συνθήκης ή όπως αλλιώς ονομάσουμε την παρούσα συγκυρία. Αν κατορθώσουμε να γίνει στην ολότητά του αυτό το γεγονός, μια ακόμη ευκαιρία εξέλιξης για μαθητές και δασκάλους, που όμως θα προσδώσει θετικό πρόσημο στη μορφωτική και κοινωνική πορεία όλων μας, θα μπορούμε -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να το θυμόμαστε ως μια αγωνιστική περίοδο, ως μια μάχη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Κορονοϊός: Στα 60 ευρώ τελικά ο μοριακός έλεγχος και στα 20 ευρώ το rapid τεστ Σταδιακή μείωση των κρουσμάτων αλλά σε κάποιες περιοχές «ο τόπος ακόμα βράζει» Εμβόλια Covid-19: Ιστορικές προκλήσεις και παγκόσμια διακυβεύματα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού για τα Χριστούγεννα
- Από λάθος μικροβιολογικού εργαστηρίου τα 102 κρούσματα στο Κιλκίς
- Ζανέτ Τσίπρα για το σπίτι στο Σούνιο: «Η δεύτερη φορά αριστερά που έρχεται… και την τρέμετε»
- Στα χέρια δυνάμεων του Χαφτάρ τουρκικό πλοίο στη Λιβύη
- Συνεχίζεται το μυστήριο: Εμφανίστηκε και έκτος μονόλιθος και μάλιστα... χρυσός!
- Κορωνοϊός - Βρετανία: 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο
- Πύργος: Τι λέει ο πατέρας του 8χρονου που νοσηλεύεται στο Ρίο με επιπλοκές από τον κορονοϊό
- Κορωνοϊός: Θρήνος στη Σκύδρα Πέλλας -Πέθαναν, με λίγες μέρες διαφορά, γνωστός παιδίατρος και η σύζυγός του
- Τραγωδία: Νεκρή 13χρονη σε φρικτό δυστύχημα με «γουρούνα»
- Τα Νέα: Αυτό είναι το σπίτι του Τσίπρα στο Σούνιο – Ποιος έκανε το «προξενιό»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Βενεζουέλα: O Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές και πήρε τον έλεγχο της Βουλής αλλά η αποχή έφτασε το 70%
- Πορείες, εντάσεις και προσαγωγές για την επέτειο Γρηγορόπουλου
- Η σφαγή των αμάχων-Αύξηση κατά 330% στο Αφγανιστάν λόγω αλλαγής πολιτικής των ΗΠΑ
- Κορονοϊός: 101 νεκροί και 904 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
- Οι 10 καλύτερες (και οι 5 πέντε χειρότερες) ταινίες του 2020 κατά το Entertainment Weekly
- Ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα με τα εποχιακά είδη
- Ο ιδρυτής της ψηφιακής εταιρείας SkinLabo που έκανε επανάσταση στον χώρο της ομορφιάς στην HuffPost
- Βρετανία: Μια 90χρονη είναι η πρώτη που έκανε το εμβόλιο της Pfizer
- Διάταγμα Τραμπ ώστε οι ΗΠΑ να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο εμβόλιο για την Covid-19
- Διαδικτυακό μάθημα, μια ζωντανή μάχη
![Διαδικτυακό,diadiktyako](https://images32.inewsgr.com/3957/39573944/diadiktyako-mathima-mia-zontani-machi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Διαδικτυακό μάθημα, μια ζωντανή μάχη
- Η σφαγή των αμάχων-Αύξηση κατά 330% στο Αφγανιστάν λόγω αλλαγής πολιτικής των ΗΠΑ
- Βρετανία: Μια 90χρονη είναι η πρώτη που έκανε το εμβόλιο της Pfizer
- Κορονοϊός: Στα 60 ευρώ τελικά ο μοριακός έλεγχος και στα 20 ευρώ το rapid τεστ - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ
- Γιατί έπεσε η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη τουριστών στην Ελλάδα;
- Διάταγμα Τραμπ ώστε οι ΗΠΑ να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο εμβόλιο για την Covid-19
- Πέθανε ο πιλότος-θρύλος Τσάρλι «Τσακ» Γέγκερ, ο πρώτος που έσπασε το φράγμα του ήχου
- Η επένδυση της Vodafone σε καινοτόμες εφαρμογές για την υγεία
- Τζεν Γκέιλ: Η γυναίκα που δεν αγόρασε τίποτα καινούριο για έναν χρόνο
- Μετακίνηση 7: Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά καλεί τους καλλιτέχνες να βγουν στην πόλη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τριάντα τραγουδιστές στην μεγαλύτερη διαδικτυακή συναυλία του χειμώνα
- Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απολαύσει πραγματικά το φαγητό τις φετινές γιορτές
- Brexit: Τζόνσον και φον ντερ Λάιεν λένε ότι «δεν πληρούνται οι συνθήκες για επισφράγιση συμφωνίας»
- Πώς φτάσαμε στο εμβόλιο τόσο γρήγορα - Μια απάντηση στους δύσπιστους
- ΠΟΥ: Αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19
- Μητσοτάκης: Πρωτοχρονιά περιμένουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα
- Ταϊβάν: Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε άνδρα που έσπασε την καραντίνα για 8 δευτερόλεπτα
- Βράβευση του “Typhoon Project” στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020
- Intelligence: Η έκθεση που βοηθά σε θέματα ESG εταιρείες και επενδυτές για το 2021
- Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο χειροτερεύουν τα πράγματα