Διαδηλώσεις και ταραχές στο Ιράκ

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ σκότωσαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 70 κάνοντας χρήση πραγματικών σφαιρών στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το λιμάνι Ουμ Κασρ κοντά στη Βασόρα, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί η λειτουργία του λιμανιού, ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή προϊόντων στο Ιράκ, με τα φορτηγά να εξακολουθούν να εισέρχονται σε αυτό κανονικά, επεσήμαναν αξιωματικοί

του λιμενικού.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το λιμάνι ζητώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν τους δρόμους γύρω από την πόλη Ουμ Κασρ, τους οποίους είχαν κλείσει σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους πολίτες να φτάσουν στην είσοδο του λιμανιού.

Την Παρασκευή οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διώξει με τη χρήση βίας τους διαδηλωτές που είχαν κλείσει την είσοδο του λιμανιού.

Το Ουμ Κασρ είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ιράκ, μέσω του οποίου γίνεται εισαγωγή σιτιρών, φυτικών ελαίων και ζάχαρης στη χώρα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων.

Επίσης, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε τρεις κεντρικές γέφυρες της πόλης και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πραγματικών σφαιρών για να τους διαλύσουν, επεσήμαναν οι πηγές αυτές.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από δακρυγόνα και σφαίρες, στις συγκρούσεις αυτές που συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα και μέχρι τα ξημερώματα, πρόσθεσαν.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες το Ιράκ συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας, το μεγαλύτερο μετά την πτώση το 2003 του Σαντάμ Χουσέιν. Αυτή η κοινωνική κρίση είναι και ιδιαίτερα αιματηρή με σχεδόν 350 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές ζητούν την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος, το οποίο θεωρούν διεφθαρμένο και ανίκανο.

Ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης ώθησε τους διαδηλωτές σε νέες κινητοποιήσεις: το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι σήμερα θα άνοιγαν τα σχολεία σε πολλές πόλεις του νότιου Ιράκ έπειτα από σχεδόν ένα μήνα που παρέμεναν κλειστά.

Όμως την ώρα που ξεκινούσαν τα μαθήματα στη Νασιρίγια κανένα σχολείο δεν είχε ανοίξει, όπως ανέφερε ανταποκριτής του AFP. Εξάλλου τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια είναι αποκλεισμένα, με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν διαμαρτυρία μπροστά τους εδώ και πολλές εβδομάδες. Μάλιστα έχουν τοποθετήσει στις πόρτες και τους τείχους των κτιρίων αφίσες που γράφουν: «Κλειστό έπειτα από εντολή του λαού».

Εξάλλου η Νασιρίγια, ιστορικό προπύργιο της εξέγερσης στο Ιράκ που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, είναι κομμένη στα δύο: οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα σε πέντε γέφυρες πάνω από τον ποταμό Ευφράτη ο οποίος διασχίζει την πόλη.

Στην επαρχία Βασόρα, όπου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, οι βασικοί οδικοί άξονες είναι επίσης κλειστοί από τους διαδηλωτές, οι οποίοι εμπόδισαν τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες να φτάσουν στα γραφεία τους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Βρετανία: Καταδίκη δύο Ιταλών για κτηνώδη βιασμό σε κλαμπ το 2017 Whymath: Αλλάζοντας τον τρόπο διδασκαλίας των Μαθηματικών στην Ελλάδα Η «κραυγή» του Şener Elcil δεν έφτασε στη Λευκωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαδηλώσεις, Ιράκ,diadiloseis, irak