Διάκριση εθνικότητας στους νέους επισκέπτες μουσείων

Mια εντελώς παράλογη απόφαση, που δεν συνάδει με την έννοια της ισότητας και της δημοκρατίας, επιθυμεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με την επισκεψιμότητα των νέων στα μουσεία της χώρας μας.

Η απόφαση επιβάλλει διάκριση εθνικότητας σε νέους επισκέπτες των μουσείων, ανάμεσα σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πολίτες εκτός αυτής.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει ότι: «Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους

ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης» (Άρθρο 3, παρ.2).

Επίσης ότι «Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, σύμφωνα με τους πίνακες του Παραρτήματος Ι της παρούσας, το οποίο, κατά το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου, δικαιούνται να καταβάλλουν οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης». (Άρθρο 2, παρ.1).

Ουσιαστικά, οι μεν δεν θα πληρώνουν εισιτήριο εισόδου και οι δε θα καταβάλλουν το μισό!

Η απόφαση αυτή, πέραν της αντιδημοκρατικής της υπόστασης, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πρακτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς υπάρχουν σχολικές εκδρομές από πολλές χώρες αλλά και από την Ελλάδα, όπου φοιτούν παιδιά μεταναστών από τρίτες χώρες, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα με όλους.

Ήδη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τα τουριστικά γραφεία-μέλη των περιφερειακών ενώσεών της από όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις σοβαρές πρακτικές δυσκολίες που προκαλεί η Απόφαση στη διεξαγωγή του έργου τους. Σε σχετική επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ομοσπονδία μεταξύ πολλών και σημαντικών προβλημάτων θίγει και αυτό το σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται και αναρωτιέται για το σκεπτικό μιας τέτοιας Απόφασης.

«Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο στόχος της συγκεκριμένης Απόφασης, πάντως είναι σαφής, και δεν είναι δυνατόν να στηριζόμαστε στην ευαισθησία των εργαζομένων στα μουσεία και τους χώρους για ορθή αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Ο πολιτισμός δεν «πωλείται» κατά το δοκούν και το ιδεώδες της παιδείας δεν καταστρατηγείται. Δεν μπορούμε να δεχθούμε δικαιολογίες από καμία πολιτική αρχή επάνω στο θέμα του πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος, το οποίο, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας θα πρέπει να μεταλαμπαδεύεται χωρίς διακρίσεις και εμπόδια. Επιπλέον, οι εγκύκλιοι θα πρέπει να εκδίδονται άμεσα, και να είναι απόλυτα σαφείς και κατανοητές από αυτούς στους οποίους απευθύνονται,» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Υδατοδρόμια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο Το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας: Αύξηση εσόδων με πάταξη φοροδιαφυγής Νέα έκθεση από την HSBC: «Η Τραπεζική του Μέλλοντος, ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην ψηφιακή εποχή»
Keywords
Τυχαία Θέματα