Διατροφή: Πότε τα περισσεύματα στο ψυγείο μας είναι επικίνδυνα

Οταν το φαγητό που μαγειρέψαμε περισσεύει, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για να το βρούμε έτοιμο κάποια άλλη στιγμή και να μην χρειαστεί να ξαναμαγειρέψουμε. Ωστόσο, όλοι μας έχουμε καταναλώσει τρόφιμα που έχουν μείνει αποθηκευμένα για μέρες περισσότερες απ′ ότι είχαμε υπολογίσει και δεν ήμασταν 100% σίγουροι για το αν είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα φαγητά που περισσεύουν στο ψυγείο είναι αρκετά ευαίσθητα.

Επειδή η αμφιβολία στο πίσω μέρος του μυαλού μας πάντα υπάρχει, παίρνουμε απαντήσεις από δύο ειδικούς: τον τεχνολόγο τροφίμων Γκάι Κρόσμπαϊ

και την μικροβιολόγο Αντρεα Κασέρο.

Ας δούμε πρώτα τους κανονισμούς του FDA για τα περισσευούμενα τρόφιμα:

Ο Οργανισμός τονίζει ότι το φρέσκο φαγητό, αφού μαγειρευτεί, πρέπει να μπει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μετά από δύο ώρες για να μην είναι ακόμα ζεστό και η θερμοκρασία αλλάξει απότομα.

Τα περισσεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται ή να πετιούνται τέσσερις μέρες μετά την αποθήκευσή τους. Επίσης, δεν πρέπει να διατηρούμε ένα τρόφιμο μετά την ημερομηνία λήξης του, που αναγράφετε στη συσκευασία.

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν κάνουμε «λάθος».

«Είναι μια γενική συμβουλή για όλα τα είδη τροφίμων που βασίζεται στον ρυθμό εξάπλωσης των βακτηριδίων. Παρόλα αυτά, οι ημερομηνίες λήξης δεν είναι πάντα ακριβείς» τονίζει ο Πίτερ Κάσσελ, υπεύθυνος Τύπου του FDA.

Η γνώμη των ειδικών

Τα φαγητά διαφέρουν μεταξύ τους. Πριν τα αξιολογήσουμε, ας λάβουμε υπ′ όψην μας το είδος τους και τον τρόπο με τον οποίο τα έχουμε συντηρήσει.

«Οι κανόνες του FDA είναι πολύ γενικοί. Το περιθώριο συντήρησης εξαρτάται από το ίδιο το φαγητό» αναφέρει ο τεχνολόγος τροφίμων και καθηγητής σε πανεπιστήμιο δημόσιας υγείας, Γκάι Κρόσμπαϊ.

Η συμβουλή του είναι η εξής: Τα μαγειρεμένα φαγητά με υψηλότερο pH, όπως αυτά που περιέχουν χυμό ντομάτας ή λεμονιού, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (έως μία εβδομάδα), καθώς δεν αποτελούν «φιλόξενο» περιβάλλον για βακτήρια.

Αντίθετα, τα τρόφιμα με χαμηλότερο pH, όπως το ψάρι και το αυγό, αναπτύσσουν γρηγορότερα βλαβερούς οργανισμούς και πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε τρεις μέρες.

Επίσης, η υγρασία στο φαγητό είναι καθοριστική, καθώς αποτελεί «σπίτι» για βακτήρια.

Παράδειγματα φαγητών που αποθηκεύουν υγρασία το μαγειρεμένο κρέας και τα μεγειρεμένα λαχανικά. Κατανάλωσέ τα εντός τριών ημερών.

Αντίθετα, τα μπισκότα και το κέικ περιέχουν πολύ ζάχαρη, δεν αποθηκεύουν υγρασία και συντηρούνται άφοβα για αρκετές μέρες σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον.

Το ψυγείο δεν εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών οργανισμών. Απλώς την καθυστερεί.

«Μυστικά» για την ορθότερη συντήρηση των περισσευμάτων από τον Κρόσμπαϊ

Ελεγχουμε την θερμοκρασία του ψυγείου για να βεβαιωθούμε ότι είναι αρκετά κρύα. Η προτεινόμενη θερμοκρασία είναι 1 με 4 βαθμοί Κελσίου.

Τα βαθύτερα σημεία του ψυγείου είναι ,συνήθως, πιο ψυχρά από τα μπροστινά σημεία και την πόρτα. Επιλέγουμε αναλόγως.

Γράφουμε πάνω στις συσκευασίες των περισσευμάτων την ημερομηνία που τα βάλαμε στο ψυγείο. Ετσι δεν θα προβληματιζόμαστε για το πόσες μέρες πέρασαν.

Αν θέλουμε να συντηρήσσουμε κάποιο μαγειρεμένο φαγητό και μετά το πέρας της μιας εβδομάδας, ας το βάλουμε στην κατάψυξη.

Για να βάλουμε το φαγητό στο ψυγείο, πρέπει να μην είναι ζεστό. Αν δεν έχουμε χρόνο μέχρι να κρυώσει εντελώς, ας το τοποθετήσουμε χωρισμένο σε μικρότερες συσκευασίες. Αυτό θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη ψύξη.

Για να καθυστερήσουμε την ανάπτυξη βακτηριδίων, προσθέτουμε κάτι όξινο, όπως χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Αλλοι παράγοντες δηλητηρίασης από περισσευούμενο φαγητό:

Η μικροβιολόγος Αντρεα Κασέρο δίνει έμφαση στην έλλειψη καθαριότητας.

«Τα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, όπως η σαλμονέλα, ευδοκιμούν περισσότερο σε υγρά και ζεστά σημεία και αντικείμενα. Τέτοια είναι τα σφουγγάρια, οι πετσέτες κουζίνας και τα δοχεία που δεν έχετε πλύνει καλά» τονίζει.

Για να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες πρέπει:

Να πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν αγγίξουμε κάποιο τρόφιμο.

Να ελέγχουμε την καθαριότητα των κουζινικών σκευών και των δοχείων.

Να αλλάζουμε τα σφουγγάρια και τις πετσέτες κάθε μια εβδομάδα.

«Με το να μην τηρείς τις παραπάνω συνθήκες υγιεινής, καθιστάς τα περισσεύματά σου ακατάλληλα πριν καν τα βάλεις στο ψυγείο» τονίζει η Κασέρο.

Αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε πάθει ποτέ τίποτα, ενώ φάγαμε φαγητό αποθηκευμένο περισσότερες μέρες από το προτεινόμενο;

Σύμφωνα με την εμπειρία της, όσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες δηλητηρίασης. Γι′ αυτό, τρεφόμαστε σωστά και γυμναζόμαστε συστηματικά.

Επειδή, όμως, δεν παίζουμε ποτέ με την υγεία μας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πετάμε τα περισσεύματά μας μετά από μια εβδομάδα, για να είμαστε βέβαιοι.

Οι δυο τους συμφωνούν ότι η καλή μυρωδιά και όψη του φαγητού, δεν αποτελούν πάντα αξιόπιστα στοιχεία για να κρίνουμε ότι είναι εντάξει.

Πηγή: Huffpost US

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Youtuber έφτιαξε ψεύτικο εστιατόριο και πουλούσε online ξαναζεσταμένα φαγητά Μα έντομα για φαγητό; Ναι, γίνεται - και ίσως είναι το μέλλον της διατροφής Μην τα δοκιμάσεις ποτέ: Τα 11 πιο σιχαμερά φαγητά του κόσμου
Keywords
Τυχαία Θέματα