Διαβητικό φάρμακο που αδυνατίζει εξαφανίζεται από τα ράφια των φαρμακείων παγκοσμίως

Φωτογραφία αρχείου

Διαβητικό φάρμακο που αδυνατίζει εξαφανίζεται από τα ράφια των φαρμακείων παγκοσμίως. Η χρήση του είναι επικίνδυνη για τους μη διαβητικούς.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» εξήγησε ότι το συγκεκριμένο

φάρμακο με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη είναι σε ενέσιμη μορφή, χορηγείται αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή και ενδείκνυται για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ωστόσο, επειδή το φάρμακο έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, η ζήτησή του έχει εκτοξευτεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως από πολίτες που δεν έχουν σακχαρώδη διαβήτη και απλώς επιθυμούν να χάσουν κιλά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι σε έλλειψη, καθώς η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το φάρμακο να συνταγογραφείται και να λαμβάνεται από ανθρώπους που απλώς θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων για τους οποίους υπάρχουν οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησής του.

Είναι σημαντικό να γίνονται έλεγχοι για την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων ώστε να μπορούν οι ασθενείς που χρειάζονται το συγκεκριμένο φάρμακο να το βρίσκουν.

Το φάρμακο αυτό το αναφέρουν στη βιβλιογραφία ως «game changer» (αυτό που αλλάζει το παιχνίδι) τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Σκούτας, ειδικός παθολόγος- διαβητολόγος, Δρ. Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ.

Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων, όχι μόνο η συγκεκριμένη ουσία η σεμαγλουτίδη, που ξεκίνησαν να ερευνώνται για το διαβήτη και επεκτάθηκαν και πήραν εγκρίσεις και για την παχυσαρκία. Είναι μια συνθετική εκδοχή μιας φυσικής ορμόνης, που εκκρίνεται από το έντερο με την κατανάλωση της τροφής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξη και να δημιουργείται το αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας, αλλά και τη βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς.

Η ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ozempic inj.sol» που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες  και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

Σε τελική ανάλυση, παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά.

Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν !!

Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η όλη αυτή στρέβλωση στη διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)

Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.

Ο ΠΦΣ ζητά επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΜυτιλήνη: Σε σοβαρή κατάσταση ο 58χρονος που τον περιέλουσε η σύζυγος με βενζίνηΔάφνη: Περαστικός εντόπισε σακούλα με γκαζάκιαΛάρισα: Εκλεψε 19 μοσχάρια και ζωοτροφές για να τα ταΐσει
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαβητικό,diavitiko