Διχασμένη Ευρώπη: Αγωνιώδης προσπάθεια για συμφωνία επί του πακέτου στήριξης

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν τη διαδικασία έγκρισης ενός πακέτου κινήτρων χωρίς προηγούμενο για τις οικονομίες των χωρών μελών, που έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά από τον κορανοϊό, έχοντας επίγνωση της ανάγκης να παράσχουν βοήθεια γρήγορα.

Ωστόσο, οι ηγέτες παραμένουν διχασμένοι για το τελικό μέγεθος του πακέτου και τους όρους.

Οι «27» ξεκίνησαν μια τηλεδιάσκεψη στις 0800 GMT για να συζητήσουν την ανάκαμψη του μπλοκ, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της

πανδημίας πάνω από 100.000 άνθρωποι. Ως αποτέλεσμα του COVID-19, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση, η οποία απειλεί τη σταθερότητα και τις παγκόσμιες ισορροπίες.

«Είναι μια κρίση χωρίς προηγούμενο που είχε τεράστιο αντίκτυπο - οικονομικό, κοινωνικό και επίσης στη βιωσιμότητα της ΕΕ», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Για να δείξουμε ότι η Ευρώπη προστατεύει τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε περισσότερο χρόνο, καθώς οι καθυστερήσεις θα κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα και πιο ακριβά».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Η ομοσπονδιακή στιγμή της ΕΕ; Σε κίνδυνο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Υπό συζήτηση είναι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ ύψους περίπου 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περιόδο 2021-27, και ένα ταμείο ανάκαμψης προτεινόμενου προϋπολογισμού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (677,6 δισεκατομμύρια λίρες) που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μαζί ... αυτό είναι ένα τεράστιο κίνητρο 1.850 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν βοηθά μόνο τις οικονομίες των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό. Βοηθά επίσης τις χώρες των οποίων οι οικονομίες έχουν πληγεί έμμεσα λόγω των lockdown», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν.

Η βοήθεια πρόκειται να εκταμιευθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό προς χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά πολλές διαφορές πρέπει να επιλυθούν πριν επιτευχθεί η απαραίτητη ομοφωνία.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες αναμένουν ότι μια τελική συμφωνία θα μπορούσε να διαμορφωθεί και να κλείσει τελικά τον Ιούλιο.

«Έχουμε συλλογική ευθύνη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Νότος στην ανάγκη - Βορράς στην φειδώ

Ενώ ο ήδη υπερχρεωμένος νότος ζητά επιχορηγήσεις χωρίς πάρα πολλούς όρους, ο βορράς θέλει μόνο υπό όρους δάνεια.

«Οι προϋποθέσεις είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει περιθώρια ελιγμών για επιχορηγήσεις», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες, οι λεγόμενοι «τέσσερις της λιτότητας», πιστεύουν επίσης ότι το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης είναι πολύ μεγάλο και η κατανομή των χρημάτων δεν συνδέεται επαρκώς με την πανδημία.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης λένε ότι πολλά χρήματα θα πάνε στο νότο και θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπία στις δαπάνες που προορίζονται για τη γεωργία (και τους αφορούν), καθώς και να κλείσουν τα αναπτυξιακά κενά με την πλουσιότερη Δύση.

Οι πλούσιες χώρες-χρηματοδότες των ταμειών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των «τεσσάρων της λιτότητας» και της Γερμανίας, θέλουν να διατηρήσουν τις προηγούμενες εκπτώσεις για τις συνεισφορές τους - που άλλοι θέλουν να καταργηθούν - και δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς θα αποπληρωθεί τελικά ο δανεισμός που είναι έτοιμη να αναλάβει η Κομισιόν ως κοινό όργανο.

Αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα χρειαστούν τουλάχιστον μία ή δύο ακόμη συναντήσεις τον επόμενο μήνα για να καταλήξουν σε τελική συμφωνία, η οποία θα σηματοδοτήσει επίσης ένα βήμα προς την περαιτέρω ενοποίηση στο ευρωπαϊκό μπλοκ - μετά την βλαπτική οπισθοδρόμηση του Brexit.

πηγή: Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ναόμι Κλάιν: Μετά την πανδημία, ένα πράσινο new deal Τα όρια της δημοσιογραφίας: Ας το πάρουμε αλλιώς Παράταση ως τις 29 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα