Διχασμένος ο ολλανδικός λαός εξαιτίας νόμου για την προσβολή του βασιλιά

H Oλλανδία μπορεί να έχει τη φήμη ενός από τα πιο φιλελεύθερα κράτη στην Ευρώπη, ωστόσο η προσκόλλησή σε κάποιες από τις αρχές της, μία εκ των οποίων είναι και η μοναρχία, είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Τα εν λόγω αποδείχθηκαν και στην πράξη όταν στην κυβέρνηση ξέσπασε τεράστια σύγκρουση μετά την πρόταση ενός από τα κυβερνώντα κόμματα να καταργηθεί ο νόμος με βάση τον οποίο όποιος προσβάλλει το βασιλιά King Willem-Alexander θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης

έως και πέντε χρόνων.

Η Ολλανδία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν ακόμα αντίστοιχους νόμους. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι έντονες διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ήδη γίνει εμφανείς.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, την πρόταση του προοδευτικού κόμματος D66 φαίνεται πως στηρίζουν οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και το Εργατικό Κόμμα ενώ στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η συντηρητική χριστιανική Ένωση και τα υπόλοιπα συντηρητικά κόμματα.

Ο βουλευτής του CDA, Chris van Dam, δήλωσε μιλώντας στην ολλανδική ημερήσια εφημερίδα De Telegraaf: «Μιλάμε για το βασιλιά, το βασιλιά μας που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη δημόσια συζήτηση». Το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, VVD, με επικεφαλής τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte, διευκρίνισε πως δεν θα υποστηρίξει ένα νόμο που θα αναγκάζει το βασιλιά να κάνει καταγγελίες και να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο βουλευτής Sven Koopmans δήλωσε: «Αν ο ίδιος ο βασιλιάς θέλει να κάνει μια καταγγελία δεν μπορεί να πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα με το ποδήλατό του, κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο». Στο μεταξύ, τα κόμματα σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τις θέσεις τους υπέρ και κατά του συγκεκριμένου ζητήματος ώστε να προσελκύσουν ψήφους στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο περίπου χρόνια ένας 44χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε 30 ημέρες φυλάκισης έχοντας «προσβάλει» το βασιλιά μέσα από ανάρτησή του στο facebook, κατηγορώντας τον στην ουσία πως είναι δολοφόνος, κλέφτης και βιαστής.

Ένα δικαστήριο στο Overijssel, ένα ανατολικό προάστιο που συνορεύει με τη Γερμανία, είπε μέσα από δήλωση που πραγματοποίησε: «Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη για την κοινωνία μας και απαιτείται να επιβληθεί ποινή στον ύποπτο».

Το 2014 επίσης οι εισαγγελείς καταδίκασαν έναν ακτιβιστή που είχε φωνάξει δημόσια άσεμνα συνθήματα κατά της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές είναι και η κατάργηση ενός νόμου που απαγορεύει το οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο εναντίον κάποιου επικεφαλής φιλικού προς την Ολλανδία κράτους. Η κίνηση αυτή ενισχύθηκε περισσότερο μετά την παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε να διωχθεί ποινικά ένας Γερμανός κωμικός για ένα σατιρικό ποίημα που έγραψε.

Keywords
Τυχαία Θέματα