Διεθνής Αμνηστία: Οι επιθέσεις στους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως

Παγκόσμια εκστρατεία εγκαινιάζει η Διεθνής Αμνηστία, με τον τίτλο «Brave» (δηλαδή «Γενναίος»), για να σταματήσει το κύμα των επιθέσεων εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η οργάνωση, εμφανίζεται θορυβημένη από τις «πρωτοφανείς διώξεις, εκφοβισμό και βία, που αντιμετωπίζουν δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μέλη κοινοτήτων και άλλοι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο», όπως αναφέρει. Διαπιστώνει, πως αυτό οφείλεται
στη ρητορική της δαιμονοποίησης και της καταστολής της κοινωνίας των πολιτών και απαιτεί να δοθεί ένα τέλος «στην επέλαση των επιθέσεων σε βάρος των τολμηρών ανθρώπων που αντιστέκονται στην αδικία».

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μία κατά μέτωπο επίθεση σ' αυτό καθαυτό το δικαίωμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις, τις ένοπλες ομάδες, τις εταιρείες και διάφορους άλλους που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέχονται το κύριο βάρος αυτής της παγκόσμιας επίθεσης», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, σε σχετική ανακοίνωση.

Στο ενημερωτικό σημείωμα «Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό απειλή - ένας χώρος της κοινωνίας των πολιτών που συρρικνώνεται», το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα και συνοδεύει τη νέα εκστρατεία, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει λεπτομερώς τους πρωτόγνωρους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό όπως αναφέρει, εξελίσσεται πλέον σε μια δραστηριότητα που σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο θανατηφόρα: Το 2016, 281 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο παγκοσμίως επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότεροι απ' ό,τι το 2015, που ο αριθμός τους ανήλθε στους 156, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Front Line Defenders (Υπερασπιστές της Πρώτης Γραμμής).

«Σήμερα, το 2017, η κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει φτάσει σε οριακό σημείο, εξαιτίας των μέτρων που έχουν λάβει κράτη τα οποία καταπιέζουν τους πολίτες τους. Από τους προέδρους Πούτιν, Σι, Ελ Σίσι, οι ηγέτες σε όλες τις ηπείρους ολοένα και αποσυναρμολογούν τα θεμέλια που είναι αναγκαία για μια ελεύθερη, δίκαιη και ίση κοινωνία, αφαιρώντας τους το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, θέτοντάς τους υπό παρακολούθηση, και στοχοποιώντας τους ίδιους και τις κοινότητές τους με απειλές και σωματικές επιθέσεις, οι κυβερνήσεις «στραγγαλίζουν» αυτούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας», εξηγεί ο κ. Σετί.

Ένα ολοένα αυξανόμενο οπλοστάσιο χρησιμοποιείται για να φιμώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο συνδυασμός της μαζικής παρακολούθησης, μαζί με τη νέα τεχνολογία, την καταστρατήγηση των νόμων και την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα κινδύνου για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιεί το ενημερωτικό δελτίο.

Ανάμεσα στις αναδυόμενες τάσεις είναι και η ανεξέλεγκτη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς και η στοχευμένη παρακολούθηση - συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής - για να απειλήσουν και να φιμώσουν τους ακτιβιστές. Οι εξόριστοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μπαχρέιν, παρακολουθούνται από την κυβέρνηση η οποία χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό λογισμικό, και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη σχετικά με τις συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν, έδωσαν εντολή στις εταιρίες να αποκαλύψουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης και να αποκωδικοποιήσουν προσωπικές διαδικτυακές επικοινωνίες: Στη Μεγάλη Βρετανία, η αστυνομία έχει θέσει τους δημοσιογράφους υπό παρακολούθηση με στόχο να ταυτοποιήσει τις πηγές τους.

Σε χώρες όπως το Μεξικό και τη Ρωσία, δίκτυα παραπληροφόρησης ολοένα και περισσότερο τείνουν να δημιουργούν εκστρατείες, με σκοπό να δυσφημίσουν και να στιγματίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως πχ. τους δημοσιογράφους.

Αυτές οι νέες τάσεις προστίθενται στο ήδη επικίνδυνο οπλοστάσιο εργαλείων καταστολής, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και των εξαφανίσεων, του δραστικού περιορισμού του δικαιώματος σε ειρηνική διαμαρτυρία και της καταστρατήγησης των ποινικών, αστικών και διοικητικών νόμων, με σκοπό τη δίωξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζει η οργάνωση.

Τουλάχιστον σε 22 χώρες, άνθρωποι που υπερασπίζονταν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα βρήκαν το θάνατο. Σε 63 χώρες ήρθαν αντιμέτωποι με εκστρατείες σπίλωσης, σε 68 χώρες συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν αποκλειστικά λόγω του ειρηνικού έργου τους, ενώ σε 94 χώρες δέχθηκαν απειλές ή επιθέσεις.

«Όταν δεν τους απειλούν ή δεν τους παρενοχλούν, κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων προσπαθούν ανοιχτά να καλλιεργήσουν την εχθρότητα απέναντι στους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας τη φτηνή ρητορική της δαιμονοποίησης, παρουσιάζοντας τους ακτιβιστές ως τρομοκράτες ή ξένους πράκτορες. Αυτό όμως απέχει πολύ από την αλήθεια», προσθέτει ο κ. Σετί. .

Η νέα παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας

Με τη νέα εκστρατεία της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη, αφενός να αναγνωρίσουν ότι το έργο αυτών που δουλεύουν για να υπερασπιστούν την έμφυτη αξιοπρέπεια και τα ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων είναι νόμιμο, και αφετέρου να διασφαλίσουν την ελευθερία και την ασφάλειά τους.

Η οργάνωση απαιτεί επίσης, οι χώρες να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όταν τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 1998. Η Διακήρυξη καλεί τα κράτη να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία τους.

Η παγκόσμια εκστρατεία, καταλήγει η οργάνωση, θα αναδείξει υποθέσεις ατόμων τα οποία αντιμετωπίζουν επικείμενο κίνδυνο λόγω της δουλειάς τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, και θα ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, αλλά και σ' αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, να ενδυναμώσουν το νομικό πλαίσιο. Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να ερευνά τις επιθέσεις εναντίον των ακτιβιστών, και θα δουλεύει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τα άτομα που συμμετέχουν σε εκστρατείες, για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα