Δικογραφία: Οι «οδηγοί» χούλιγκαν, το μασελάκι μποξέρ, τα κλεμμένα σήματα της Αστυνομίας και οι φόρμες του ΠΑΟ στα χέρια Ολυμπιακών

Λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν το μέγεθος του «πολέμου» που είχε στηθεί στην Αθήνα από χούλιγκαν στο περιθώριο του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Δυναμό Ζάγκρεμπ, αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Για την απίστευτης αγριότητας επίθεση σε βάρος 30 Κροατών φιλάθλων, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 5 Νοεμβρίου 2015 είχαν συλληφθεί πέντε
άτομα. Δύο Έλληνες και τρεις υπήκοοι Σερβίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, βαρύνονταν με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παραβίασης του νόμου περί όπλων, φωτοβολίδων και βεγγαλικών και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Οι δύο Έλληνες, 41 και 26 χρόνων, οπαδοί του Ολυμπιακού, ήταν εκείνοι που οδήγησαν τους Σέρβους χούλιγκαν στο αεροδρόμιο και τους βοήθησαν στην εκδήλωση των επιθέσεων εναντίον των Κροατών, όπως περιγράφεται στη δικογραφία. Ο 41χρονος έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών κατά τη διάρκεια αθλητικών συναντήσεων. Συνελήφθησαν, επίσης, τρεις Σέρβοι, ηλικίας 32, 22 και 21 χρόνων, μέσα στους χώρους του αεροδρομίου μετά την επίθεση.

Σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος Σέρβος, ανάμεσα στα άλλα ευρήματα, υπήρξε ένα μεταλλικό χρυσό έμβλημα με τις ενδείξεις «International Police Association» και «Servo Per Amikeco» , που προκάλεσε το αστυνομικό ενδιαφέρον και σχετικές έρευνες για να διαπιστωθεί αν είναι αυθεντικό και αν ανήκει σε αστυνομικό.

Σε δεύτερο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 26χρονος Έλληνας, παρότι ήταν οπαδός του Ολυμπιακού, βρέθηκαν επτά πράσινες φόρμες με το λογότυπο της ομάδας του Παναθηναϊκού. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας υποψιάστηκαν πως επρόκειτο για «λάφυρα» από αιματηρή ενέδρα που είχε προηγηθεί. Οι Κροάτες φίλαθλοι, που έπεσαν θύματα της επίθεσης, δεν επιβεβαίωσαν ότι οι φόρμες ήταν δικές τους, με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι προέρχονται από άλλη επίθεση, εκτός και αν ήταν μία «παραλλαγή» -insider για την εισχώρηση στην πλευρά του αντιπάλου.

Από τον χώρο της συμπλοκής οι αστυνομικοί είχαν συλλέξει δεκάδες αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση όπως λοστούς, ξύλινα κοντάρια, φωτοβολίδες, τσάντες, κινητά τηλέφωνα και ένα προστατευτικό μασελάκι μποξέρ.

Ουσιαστικά οι αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν έναν πετυχημένο προληπτικό χαρακτήρα, που απέτρεψε τα χειρότερα, άφησε πίσω της μία πλούσια «τράπεζα δεδομένων» αναφορικά με τους συλληφθέντες και τις «συνεργασίες» τους, και πολλά... έξοδα για το ελληνικό δημόσιο. Οι δαπάνες για τις μεταγωγές και τη σίτιση των αλλοδαπών χούλιγκαν επιβάρυναν σημαντικά τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ., την ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην περίπτωση συλλήψεων οπαδών, που κατέχουν φωτοβολίδες ή άλλα αντικείμενα, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δώσουν διοικητικό πρόστιμο περίπου 1.200 ευρώ ο καθένας και να δουν τον αγώνα στο... αστυνομικό τμήμα. Την επόμενη μέρα συνοδεύονται στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιστρέψουν στους προορισμούς τους, ενώ μπαίνουν και στην «μαύρη λίστα», κάτι που σημαίνει πως ποτέ δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αθλητικό αγώνα στην χώρα σύλληψής τους.

Αδράνεια Δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, οι συλλήψεις που έγιναν στην Αθήνα πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο πλαίσιο της αποτροπής «ραντεβού θανάτου» ανάμεσα σε αντίπαλους χούλιγκαν, φαίνεται ότι εξελίχθηκαν σε φιάσκο.

Από τους 50 Σέρβους και Κροάτες χούλιγκαν που συνελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου 2015 δεν παρουσιάστηκε κανένας στο δικαστήριο διότι οι δικαστικές Αρχές παρέλειψαν να τους επιβάλλουν περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν όλοι τους να γυρίσουν στη χώρα τους πριν το δικαστήριο. Το ίδιο συνέβη και με τους συλληφθέντες για τις συμπλοκές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα