Δικογραφία σε βάρος των εννέα Τούρκων υπηκόων. Την Τετάρτη οδηγούνται στον εισαγγελέα. Ποια η σχέση τους με την οργάνωση DHKP-C

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί της Τρίτης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά τις συλλήψεις των εννέα Τούρκων που πραγματοποιήθηκαν σε τρία σπίτια στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό ενός «συμβολικού» χτυπήματος κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ποια
είναι η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C μέλη της οποίας φαίνεται να εντόπισε η Αντιτρομοκρατική στην Αθήνα

Στον εισαγγελέα την Τετάρτη

Αύριο Τετάρτη οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ενώ όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ενός από τους συλληφθέντες εκκρεμούσε εθνικό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή του σε παλαιότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υπόθεση του ταχύπλοου που είχε κατασχεθεί στις Οινούσες τον Ιούλιο του 2013, γιατί μετέφερε βαρύ οπλισμό που προοριζόταν για την Τουρκία και συγκεκριμένα για την οργάνωση DHKP-C.

To χρονικό της σύλληψης

Όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Τρίτης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εννιά προσαγωγές Τούρκων (οχτώ άνδρες και μία γυναίκα) κουρδικής καταγωγής, που φέρονται να έχουν σχέση με τη εξτρεμιστική οργάνωση DHKP-C. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε πραγματοποιήσει και παλαιότερα ανάλογες έρευνες για μέλη της ίδιας οργάνωσης (σ.σ. σε Θεσσαλονίκη και Γκύζη), προχωρώντας σε συλλήψεις μελών του DHKP-C. Τότε είχε βρεθεί και οπλισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έφοδος της Αστυνομίας έγινε σε τρία διαμερίσματα, τα οποία εξετάζονται εξονυχιστικά. Σε κάποια απ’ αυτά έχουν βρεθεί υλικά για εκρηκτικό μηχανισμό, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (σ.σ. εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και usb sticks). Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των ερευνών μέχρι τώρα έχουν βρεθεί «ψηφιακό υλικό, πυροκροτητές, υλικά του εμπορίου που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή εκρηκτικής ύλης και ταξιδιωτικά έγγραφα».

Τόσκας: Δεν είχαμε βοήθεια από τις τουρκικές αρχές

Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας μιλώντας νωρίτερα στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας προσανατολίζουν στο ότι τα άτομα που συνελήφθησαν σήμερα προετοίμαζαν επίθεση για την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας».

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν δουλεύει ευκαιριακά, αλλά με σύστημα», υπογράμμισε ο κ.Τόσκας. «Δουλεύει με βάση ενδείξεις για την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών. Έχουν εξεταστεί οι χώροι που ζούσαν οι συλληφθέντες, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα τρία διαμερίσματα. Υπάρχουν κάποια υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν εκρηκτικά εμπορικού τύπου, χαμηλής έντασης. Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται».

Όσον αφορά σε έναν από τους εννέα Τούρκους υπηκόους που συνελήφθησαν σήμερα, ο κ.Τόσκας ανέφερε, ότι σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης, ενώ είχε εμπλοκή στην υπόθεση της Χίου, το 2013. Επισήμανε ακόμη, ότι δεν έχει αποδειχθεί, έως τώρα τουλάχιστον, ότι οι συλληφθέντες ανήκουν σε συγκεκριμένη οργάνωση. «Οι συλληφθέντες δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι», πρόσθεσε. «Είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες κράτησης. Παρέβησαν το νόμο και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Αμέσως μετά ο κ.Τόσκας διευκρίνισε, ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία με Αρχές άλλων χωρών για την σημερινή επιχείρηση, η οποία ήταν καθαρά θέμα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ τόνισε πως η Τουρκία δεν έχει ζητήσει κάποια ενημέρωση για αυτή την υπόθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα