Επιστήμονες δημιούργησαν πίθηκο-«χίμαιρα» με διαφορετικά DNA

.

Την δημιουργία ενός πιθήκου- «χίμαιρας», με διαφορετικά DNA, που γεννήθηκε με φυσικό τρόπο και είχε σημεία του σώματος που φωσφόριζαν, πέτυχαν επιστήμονες στην Κίνα.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell. Όπως αναφέρεται, ο πίθηκος δημιουργήθηκε με «υψηλή συμβολή εμβρυονικών βλαστοκυττάρων», στο πλαίσιο έρευνας από τις ομάδες των καθηγητών Λιου Ζεν και Σουν Κιάνγκ

στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) σε συνεργασία με την ομάδα του Μιγκέλ Εστεμπάν στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής και Υγείας Γκουανγκτζού, επίσης της CAS.

Ποντίκια και αρουραίοι- χίμαιρες έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, και χρησιμοποιούνται για διάφορους ερευνητικούς σκοπούς, ωστόσο αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλα είδη, περιλαμβανομένων πρωτευόντων (μα όχι ανθρώπων) δεν είχαν σημειώσει επιτυχία.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας οι επιστήμονες πήραν βλαστοκύτταρα από ένα έμβρυο επτά ημερών και τα εισήγαγαν σε ένα άλλο έμβρυο τεσσάρων με πέντε ημερών από το ίδιο είδος, το οποίο μετά εμφυτεύθηκε σε θηλυκό πίθηκο. Το θηλυκό γέννησε ένα πλήρως σχηματισμένο αρσενικό, σε κάτι που αποτελεί την πρώτη κανονική γέννηση ενός ζωντανού, μη ανθρώπινου, πρωτεύοντος- χίμαιρας.

Στο παρελθόν αυτή η μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων (ανθρώπου- πιθήκου) η εξέλιξη των οποίων τερματίστηκε σε πρώιμο στάδιο, αλλά και ζωντανών πιθήκων- ωστόσο, όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Atlas, είναι η πρώτη φορά που το γενετικό υλικό το οποίο εισάγεται αποτελεί τόσο μεγάλο μέρος της σύνθεσης του ιστού του νεογέννητου. Αναλυτικότερα, τα βλαστοκύτταρα που εισήχθησαν αποτελούσαν το 92% του εγκεφαλικού ιστού του πιθήκου, και συνολικά αντιπροσώπευαν το 67% της σύνθεσης του ζώου.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πιθήκου ήταν το ότι κάποια σημεία του έλαμπαν λόγω της χρήσης πράσινης φωσφορίζουσας πρωτεΐνης, ώστε να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο μέρος του νέου γενετικού υλικού συνέβαλε στην ανάπτυξη του ζώου. Μετά τη γέννησή του, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το μωρό Macaca fascicularis είχε σημεία που έλαμπαν στο χώμα του, μεταξύ των οποίων τα μάτια και τα δάχτυλα.

Ο μικρός πίθηκος εν τέλει έζησε μόνο για 10 ημέρες, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και χρειάστηκε ευθανασία. Το αίτιο των προβλημάτων αυτών δεν είναι ακόμα γνωστό, μα εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλονται στις επιγενετικές διαφορές μεταξύ των τύπων κυττάρων.

Τέτοιου είδους πειράματα φέρνουν στο προσκήνιο σοβαρά ερωτήματα ηθικής φύσης- ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο, λόγω φιλοδοξιών για παραγωγή ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις και για καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των ασθενειών, αλλά και για ενδεχόμενη χρήση τους για διάσωση ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Με πληροφορίες από Chinese Academy of Sciences, New Atlas, CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί ορισμένες ομάδες ανθρώπων κληρονομήσαν από τους Νεάντερταλ περισσότερο DNAΕπανάσταση στην γενετική: Γεννήθηκε το πρώτο παιδί από το DNA τριών ανθρώπων στη Βρετανία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημιούργησαν, DNA,dimiourgisan, DNA